Mühendislik artık sadece erkek mesleği olmaktan çıktı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Türkiye'de kadın mühendislerin başarılarıyla erkek meslektaşlarını aratmayacak seviyeye geldiğini belirtti. Bayram, "Başarının cinsiyeti olmaz. Artık kadın mühendislerimiz de her sahada başarılı işlere imza atıyor. Erkek ve kadın mühendis sayısı birbirine yaklaştı" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2015 22:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mühendislik artık sadece erkek mesleği olmaktan çıktı

BİRÇOK PROJENİN MİMARI KADIN

Ülkemizin gelişiminin sağlıklı bir üretimle mümkün olabileceğini, üretimi ortaya koyan, geliştiren ve gerçekleştiren kesim olan mühendislikte ise cinsiyet ayrımı olmaması gerektiğini belirten Bayram, her tür branştaki mühendislik eğitiminde hem kadın, hem de erkek mühendislerin başarılı olduklarını vurguladı.

Yıllar önce cinsiyete göre tercih yapılan mühendislik branşlarında, günümüzde bu ayrımın ortadan kalktığını kaydeden Bayram, "Örneğin, eskiden inşaat mühendisliği, makine mühendisliği gibi branşlar sadece erkeklere özgü mühendislik branşları gibi algılanırken, bugün pek çok mühendislik branşında kadın mühendis sayısı, erkek mühendis sayısını geçmiştir. Bu durum hem ülkemiz sanayisi, hem de kadın mühendislerin başarısı için önemlidir. Bugün pek çok başarılı yatırımın, üretimin ve projenin başında kadın mühendisler yer almaktadır. Yurt dışında ise bu başarılar çok daha ileri seviyededir" dedi.

BAŞARININ CİNSİYETİ OLMAZ

İş başvurusu yapan kadın mühendislerden, zaman zaman kendilerine negatif ayrımcılık yapıldığı yolunda yakınmalar geldiğini ifade eden Bayram, "Geldiğimiz bu noktada ülkemizde hala kadın mühendisler için negatif ayrımcılık yapılması ise kabul edilemez. Özellikle, iş görüşmelerin de sırf bayan mühendislerin cinsiyetleri nedeniyle işe kabul edilmemeleri endişesi giderek azalmakta, bu da kızlarımızın mühendislik dallarına olan ilgisini giderek artırmaktadır. Bu son derece memnuniyet verici bir gelişmedir. Ülkemizin çok büyük fedakarlıkla, milyonlarca insan içinden seçilerek, eğittiği ve üzerine yatırım yaptığı mühendislere, bu şekilde bazı kuruluşlarca cinsiyet ayrımcılığı yapılması üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Bazen, diğer mesleklerde de çok sık rastlanan bu durum, özellikle kadınları çalışma hayatının dışına itmektedir. Gelişen bir Türkiye'de kadının üretim halkasının dışına itilmesi mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki, üniversitelerde erkek mühendislerimizi de mühendis tabanlı kadın öğretim üyelerimiz yetiştirmektedir" diye konuştu.

MÜHENDİS SANAYİCİ VİZYONU

Gaziantep üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin maaşla çalışan mühendisler değil, sanayici mühendisler yetiştirmeyi vizyonuna koyduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bayram ''Öğrencilerimize hep, 'Kendi işinizi kurun, sanayici olun' telkininde bulunuyoruz. Bunun için tüm bölümlerimizde zorunlu ders olarak Girişimcilik Dersi koyduk. TARGET TTO ile öğrencilerimize girişimcilik konusunda eğitiyoruz. Fakültemizin bazı kurullarında kadın yönetici oranını yüzde 50'ye çıkardık. Bazı bölüm başkanlıklarına kadın bölüm başkanı atadık. Bayan öğrencilerimize intörn uygulamasında pozitif şans verdi. Böylelikle bayan öğrencilerimiz. Erkekler gibi sanayiye çıkıp, çalışma imkanına kavuştular'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber