Bölge müdürlüğü onaylı vekalete, ücret verilir mi?

Bölge müdürlüğü onayıyla şube müdürlüğüne vekalet ettirilen bir memur, vekalet ücretine hak eder mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ekim 2015 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bölge müdürlüğü onaylı vekalete, ücret verilir mi?

İyi akşamlar ben ... Bakanlığı ... Bölge Müdürlüğünde ... olarak çalışmaktayım. Şahsıma Bölge Müdürlüğü onayı ile Şube Müdürlüğü vekilliği verildi. Vekalet ücreti alabiliyor muyum yoksa vekaletin bakanlık onaylı olması mı gereklidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Vekalet Görevi ve Aylık Verilmesinin Şartları" başlıklı 86 ıncı maddesi ile ;

"Madde 86- Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.
Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır....
Aynı kurumdan birinci fıkrada sayılan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir....."

ile aynı Kanunun "Vekalet, İkinci Görev Aylık ve Ücretleri ile Diğer Ödemeler" başlıklı 175 nci maddesinde;

"Madde 175- Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir.
Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.
Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur."

hükümleri yer almaktadır.

Diğer yandan, Yan ödeme kararnamesinin Vekaleti düzenleyen 9'uncu maddesinde; 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca kurumlarınca bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet ettirilenlere hangi hallerde vekalet ücreti verileceği açıklanmıştır.

Buna göre, vekaletin, 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine binaen yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması, vekaletin, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için ilgili Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi, vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları kaydıyla; vekalet ettikleri kadro veya görevler için bu Karar uyarınca öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının, asli kadro veya görevleri karşılığında fiilen aldıkları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark; 657 sayılı Kanunun 175 inci maddesindeki oranlar dikkate alınmaksızın, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve vekalet görevinin fiilen yapıldığı sürece ödenmektedir.

Yukarıda belirtilen şartları bir arada taşımayanlara, mehil müddeti, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, geçici görev, vekalet, görevden uzaklaştırma, tutuklanma, gözaltına alınma, hizmet içi eğitim, kurs veya seminer nedeniyle görevlerinden ayrılanlara vekalet edenlere, vekaletleri esnasında yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, vekalet görevine ilişkin olmayan geçici görev, görevden uzaklaştırma, tutuklanma, gözaltına alınma, hizmet içi eğitim, kurs, seminer ve benzeri nedenlerle vekalet görevine ara verenlere (ara verdikleri günler için), vekalet nedeniyle öngörülen zam ve tazminatlar ödenmeyecektir.

Ayrıca son olarak; 666 KHK nın; 375 sayılı KHK ya Ek Madde 9 ekleyen 1 inci maddesinin 5 fıkrasında;

"Birinci fıkra kapsamına giren personelden; kurumlarınca bir kadroya kurum içinden veya kurum dışından vekalet ettirilenlere, vekaletin 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine istinaden yapılmış ve bu hususun onayda belirtilmiş olması, vekalet görevinin Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek karar ile atama yapılması gereken kadrolar için ilgili bakan, diğer kadrolar için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi, vekalet eden personelin asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadrolar için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) taşıması kaydıyla vekalet ettikleri kadro için öngörülen ek ödemenin asli kadroları için öngörülen ek ödemeden fazla olması halinde, aradaki fark, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve bu görev fiilen yapıldığı sürece ödenir. Ancak, mehil müddeti, yıllık izin, mazeret izni, hastalık ve refakat izni, geçici görev, vekalet, görevden uzaklaştırma, hizmet içi eğitim, seminer ve kurs nedenleriyle görevlerinden ayrılanlara vekalet edenlere bu şekilde ödeme yapılmaz." düzenlemesi ile ek tazminatlar (eksi adı ek ödeme) arasındaki farkında vekalet ödemesinde dikkate alınacağı belirtilmiştir.

Bu nedenle; çalışmış olduğunuz kurumda (Bölge Müdürlüğü) Şube Müdürü kadrosuna vekalet ettiğinizden dolayı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ve 175 inci maddelere göre vekalet aylığı, yan ödeme kararnamesinin 9 uncu maddesine göre zam ve tazminat farkını ve 666 KHK nin 1 inci maddesi ile düzenlenen ek tazminat farkını alabilmeniz için;

1- Vekaletin atamaya yetkili amir tarafından verilmesi,

2- Genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları taşıyor olmanız gerekiyor.

Diğer taraftan, bir kadroya kimlerin nasıl atanacağı 2451 sayılı Kanun ve kurumların teşkilat kanunlarında yer alan hükümlerle belirlenmektedir. Şube Müdürü ataması, 2451 sayılı Kanunda sayılan atamalardan birisi değildir. Genelde bu atamalar, teşkilat kanununlarının "Atama" maddesind eyer alan hüküm gereğince, ya bakan onayı ile yada bakanın yetkisini devrettiği Müsteşar, Müsteşar yardımcısı veya Genel Müdür onayı ile olmaktadır. Bölge Müdürünün bu işleyişte bir yetkisi bulunmamaktadır.

Bu nedenle, bölge müdürlüğünün onayı ile yapılan vekaleten atamanıza binaen, vekalet ödemesinden faydalanmanız mümkün değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber