Altay Tankı'nda ilk adım 2016'da

Milli projelerden Altay Tankı için çalışmalarına 2016'da başlayacak olan Tümosan, ilk ürünlerini 2020'de vermeye hazırlanıyor. Altay için Avusturyalı AVL şirketiyle beraber geliştirilecek motor, iş makineleri, askeri araçlar ve deniz araçlarında da kullanılabilecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Ekim 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Altay Tankı'nda ilk adım 2016'da

Savunma sanayii alanındaki projesi "yerli tank guc, grubu gelistirme" c,alıs,malarına 2016 yılında bas,layacak olan Tümosan, ilk urunleri 2020'de uretmeye hazırlanıyor. Milli Guc, Grubu Gelis,tirme Projesi ile Turkiye'deki imalat sanayisine yuksek katma degerli parc,alar uretebilme kabiliyeti kazandırmanın heyecanını yas,adıklarını belirten Tümosan Genel Muduru Kurtulus, Ogun, proje temelinin motor ve transmisyon teknolojisinin komple bir guc, grubu s,eklinde Altay tankı ic,in gelis,tirilmesine dayandıgını belirtti. 190 milyon euro değerindeki tank güç grubu geliştirme projesinde Avusturyalı AVL şirketiyle teknik destek anlaşmasının imzalandığını vurgulayan Öğün, "(Sözleşme bedelinin) yüzde 25'inin 2016 başında serbest kalacağını düşünüyoruz. (Yansımasını) İlk çeyrek bilançosunda göreceksiniz" dedi. Söz konusu tutar 47.5 milyon avroya karşılık geliyor.

2020 YILINDA SERİ ÜRETİME GİRİYOR

Yurt dıs,ından teknik destek alınacak firmanın Avusturyalı AVL firması ile yapılan anlas,ma ile netles,tigini söyleyen Ogun, "S,u an ic,in c,alıs,maların planlandıgı s,ekilde devam etmesi halinde 2020 yılında Guc, Grubu uretimi ongoruyoruz ancak seri uretim adetleri, gelis,tirme surecinde seri uretim ihalesi son s,eklini aldıgında kesinles,ecek" dedi. Söz konusu proje için Savunma Sanayi Müsteşearlığı (SSM) ile mart ayında sözleşme imzalayan Tümosan'da, 2016'da başlayacak geliştirme çalışmalarının 4.5 yıl sürmesi öngörülüyor. Tümosan, fikri mülkiyeti SSM'ye ait olacak motor ve aktarma organlarının sadece Altay tankında değil, iş makinaları, askeri araçlar ve deniz araçlarında da kullanılmasını hedefliyor.

ÖĞÜN: YHT'YE DE TALİBİZ

Savunma sanayisi ve tarım makinaları alanı dıs,ında raylı ulas,ım pazarında da soz sahibi olmak isteyen Tümosan, bu amac,la I.spanyol hızlı tren ureticisi Talgo ile Turkiye'deki Yuksek Hızlı Tren (YHT) projelerine katılmak ic,in ocak 2015'te iyi niyet sozles,mesi imzalamıs,tı. Bu iş birliği sonrası Tümosan'ın YHT üretimine talip olduğunu açıklayan Kurtuluş Öğün, İspanyol hızlı tren firması ile genis, kapsamlı is, birligi ic,in gorus,melerin devam ettiğini belirtti. Tümosan olarak planları ve yatırımlarını bu politikiya göre şekillendirdiklerini vurgulayan Öğün, "Yüksek Hızlı Tren üretimine de talibiz" dedi. Öğün ayrıca, pamuk toplama ve ilac,lama makinelerinin uretimine de 2016 sonuna kadar gec,meyi hedeflediklerini de kaydetti.

Artan karını paydaşlarına dağıtacak

Tümosan, yıl sonu net karının geçen yıla kıyasla yüzde 75'in üzerinde artışla 40 ila 50 milyon liraya yükselmesinin beklendiğini ve askıya alınan temettünün (kar payı dağıtımı) tekrar dağıtılmasını planlandığını açıkladı. Tümosan'ın gerçekleşmeleri ve hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtuluş Öğün, "Dağıtılabilir net karın yüzde 80'ini temettü olarak dağıtmayı planlıyoruz" dedi. Geçen yılın tamamında 22.7 milyon lira net kar eden şirket, bu yılın ilk altı ayında yüzde 31'lik artışla 19.1 milyon lira net kar açıkladı. Öğün ayrıca, traktor, tarım makineleri uretimi, raylı sistemler ve savunma sanayi projeleri ile 2020 yılında net karı 100 milyon liranın uzerine c,ıkarmayı hedeflediklerini de kaydetti. Toplantıda ayrıca Tümosan'ın yoğunlaşılacağı ihracat pazarlarının Balkanlar, İrlanda ve Afrika olduğu da paylaşıldı.

Yeni pazarı yerli forklift

Milli iş makineleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Tümosan Genel Müdürü Öğün, bu bağlamda yerli forklift pazarına gireceklerini açıkladı. Öğün, motor aksamanı kendilerinden temin eden Adana'daki yerli bir forklift firmasının üretimini Tümosan markasıyla piyasa çıkarmak için çalıştıklarını kaydetti. % 25'lik pazar payı olan firma ile anlaşmaya yakın olduklarını aktaran Öğün, Tümosan markasını aldıktan sonra bu araçların kendi satış ağları üzerinden dağıtılacağını belirtti. Öğün, üretimde olan söz konusu forkliftlerin firmalarına ek maliyet getirmeyeceğine de dikkat çekti.

Elektrikli motor sırada

Hibrit elektrikli motor üretimine sıcak baktıklarını söyleyen Tümosan Genel Müdürü Öğün, bunun traktör pazarına girmesinin ise uzun vadade olacağını kaydetti. Elektrikli motor için çalışmalara erken başlamanın pazarda daha da güçlenme adına önemli bir adım olduğunu ifade eden Öğün, buna rağmen küresel traktör pazarında hibrit elektrikli motor kullanımının 2050 yılından önce yaygınlaşmasının mümkün olmadığını belirterek, "Bunun için, içten yanmalı dizel motorlarımızı öncelikle geliştirmeye odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber