1 Kasım için 4 farklı senaryo

Piyasalar 1 Kasım'da yapılacak seçim öncesinde 4 farklı senaryoya kilitlendi. Bloomberg, tek parti iktidarı, koalisyon, yeniden seçim ve HDP'nin barajın altında kalmasının sonuçlarını değerlendirdi.

Haber Giriş : 31 Ekim 2015 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 Kasım için 4 farklı senaryo

1- AK Parti iktidarı

AK Parti parlamentoda en az 276 sandalye kazanarak diğer bir seçim riskini ortadan kaldırır ve koalisyon görüşmeleri söz konusu olmaz.

Finansbank'in Başekonomisti İnan Demir, bu senaryonun yatırımcılar için kısa vadede en iyi sonuç olduğunu, piyasaların acil şekilde kaçınmak istedikleri soru işaretlerinin bazılarını hemen ortadan kaldıracağını söyledi. Demir, "Bu pozitif reaksiyon kısa sürebilir. Çünkü AK Parti'nin seçim zaferi, kontrol ve dengeler, fiili başkanlık sistemi ve temkinli ekonomi politikaları konusunda soruların ortaya çıkmasına neden olacak" dedi.

Tek parti iktidarı AK Parti'nin istediği anayasal değişikliklere ilişkin tartışmaları güçlendirebilir. Eğer AK Parti en az 330 sandalye kazanırsa, anayasa değişikliği için referanduma gidebilir.

2- Çoğunluğun olmadığı meclis

Eğer hiçbir parti çoğunluğu sağlayamazsa, yeni meclis 5 gün içinde toplanacak ve Meclis Başkanı'nı seçecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir vekili koalisyon hükümeti kurması için görevlendirecek. Bu süreç en fazla 45 gün sürebilir. Siyasi partilerden gelen işaretler, çoğunluğun çıkmaması durumunda, bu kez koalisyon kurulması konusunda daha istekli olunduğunu işaret ediyor. Koalisyon ihtimali yatırımcıların güvenini artırıyor. Nomura'nın stratejisti Timothy Ash, bu sonucun çıkması durumunda güçlü bir rallinin olabileceğini zira piyasa için en iyi senaryo olan CHP ile koalisyonun güçlü bir ekonomi ekibi beklentisini getireceğini söyledi.

3- Yeniden genel seçim

BGC Partners'ın Baş Ekonomisti Özgür Altuğ, AK Parti oyların çoğunluğunu alıp ancak dar bir marj ile hükümeti kuramazsa, yeniden seçimlere gitmeyi isteyebileceğini ya da azınlık hükümeti arayabileceğini kaydetti. Altuğ, "Çoğunluk hükümetinin ya da koalisyonun olmadığı bir durumda, tüketici güveninde daha da bozulma ya da yatırım kararlarının ertelenmesi ve bunun sonucunda resesyona girilmesi ihtimali olabilir" dedi ve ekledi: "Bu senaryo altında, volatilite muhtemelen yüksek kalacak ve bu durum TL'de sert düşüşe ve faizlerde yükselişe yol açabilir."

4- HDP barajı geçemezse

Yatırımcılar, Güneydoğu Bölgesi'nde güçlü desteğe sahip HDP'nin yüzde 10 olan seçim barajının altında kalması ve parlamentoda temsil edilememesi durumunda, şiddet olaylarının artmasından endişe duyuyor. Londra'da Brown Brothers Harriman gelişen piyasa para birimleri stratejisti Ilan Solot, "İhtimal düşük ancak bu en kötü senaryo. Şiddet olaylarının artacağı beklentilerinden dolayı bu senaryonun Türk piyasaları üzerindeki etkisi büyük olacak" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber