2010 KPSS'deki para trafiği milyonları buluyor

2010 KPSS soruşturmasının 6. dalgası kapsamında ÖSYM'nin kozmik odasında görevli 3 zanlı tutuklandı. Paralel örgütün soru çalmak için kuruma sızdırdığı köstebeklere ait HTS kayıtları, sınavda 'fulleyen' kişilerin zanlılarla irtibatlı olduğunu kanıtladı. Para trafiği ise milyonları buluyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Kasım 2015 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2010 KPSS'deki para trafiği milyonları buluyor

2010 KPSS sorularının paralel örgüt tarafından ÖSYM'den çalınıp servis edilmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada 6. dalga operasyon önceki gün gerçekleşti. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla ÖSYM'nin kozmik odası olarak bilinen Soru Hazırlama Birimi'ne giden ekipler kurum çalışanı İbrahim U., İbrahim K. ve Şule Ü'yü gözaltına aldı. Şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edildi. Yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen şüphelilerin TİB'den gelen HTS raporları ve Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından hazırlanan himmet transfer raporlarıyla ilgili yöneltilen sorulara da "Hakkımızla kazandık, arkadaşıma borcum vardı" şeklinde yanıt verdiği öğrenildi. Zanlılar savcılık ifadesininin ardından, 'terör örgütüne üye olmak', 'resmi belgede sahtecilik', 'kamu kurumlarının zararına zincirleme dolandırıcılık' suçlarından tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Zanlılar hakimlik sorgusunun ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcının 16 sayfalık sevk gerekçesinde ise önemli tespitlere yer verildi.

BİR GARİP 'RÜYA HAKİKATİ'

Gerekçede, yüzbinlerce adayın adeta varlık-yokluk meselesi olarak gördüğü ve aylar öncesinden hazırlanarak katıldığı KPSS'de 'Gülen cemaati' üyeleri tarafından yapılan hırsızlığın milyonlarca insanı derinden yaraladığı vurgulandı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bir numarası Fetullah Gülen'in 'Fasıldan Fasıla-4' adlı kitabından bir alıntının da yeraldığı gerekçede, kitabın 105. sayfasındaki 'Rüya Hakikati' bahsinde bulunan şu cümlelere dikkat çekildi: "İşte rüyaların cereyan ettiği bu aleme, mana alemi de denebilir. Mana aleminde her şey farklılık arz edebilir. Orada bazı hadiseler çok net olarak ifade edilirken, bazıları da çeşitli sembollerle sunulur. Ve yoruma açık bulunurlar. Mesela bazı kimseler daha sonra kazanacakları bir başarıyı, çok öncesinden rüyasında görebilmekte ve gireceği imtihan sorularını bütün ayrıntılarıyla müşaade edebilmektedirler..."

PARA TRAFİĞİ NETLEŞİYOR

Şüphelilerin HTS kayıtları ve banka dökümleri de MASAK raporuyla ayrıntılı olarak anlatıldı. ÖSYM'nin 'kozmik oda'sında çalışan Şule Ü, İbrahim K. ve İbrahim U'ya yüzlerce kişinin para gönderdiğini ortaya döken kayıtlarda, en düşük rakamın 21 TL, en yüksek miktarın ise 1200 TL olması dikkat çekti. Para transferlerinde 'açıklama' kısmına 'himmet' şeklinde yazıldığı tespit edilirken, transfer bilançosunun toplamda milyonlarca lirayı bulduğu kaydedildi. MASAK, kesin miktarı belirlemek için incelemelerini sürdürüyor.

Kozmik odanın dahileri

Şaibeli 2010 KPSS'de kopya iddialarının ortaya atılmasıyla Eğitim Bilimleri sınavı iptal edilmiş ve tekrarlanmıştı. Ancak Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavları iptal edilmedi. Bu nedenle de öğretmen olmak için sınava giren adayların önemli bir kısmı Genel Yetenek ve Genel Kültür'den aldıkları puanlarla düz memurluğu tercih etti. Yani iptal edilmeyen bu iki alan, soruları sınavdan önce ele geçiren isimlerin memur olmasına büyük katkı sağladı. Adliyeye sevk edilen 3 şüphelinin de bu taktikle ÖSYM'ye yerleştikleri belirlendi. Sözkonusu şüphelilerin şaibeli sınavda yaptıkları doğru sayısı ile diğer yıllarda yaptığı doğru sayıları incelendiğinde ise büyük bir çelişkinin olduğu görüldü.

EŞİ DE FUL ÇEKMİŞ

* İbrahim U, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu (2000). 10 yıl sonra girdiği KPSS'de Eğitim Bilimleri'nden 109, Genel Yetenek'ten 57, Genel Kültür'den 56 doğru yaptı. Tekrar edilen Eğitim Bilimleri sınavında yaptığı doğru sayısı ise sadece 69 oldu.

* İbrahim K, Süleyman Demirel Üniversitesi Resim Bölümü mezunu (2000). Eğitim Bilimleri'nden 115, Genel Yetenek'ten 54, Genel Kültür'den 39 doğru yapan İbrahim K., tekrar edilen Eğitim Bilimleri sınavında sadece 37 doğru yapabildi. İbrahim K.'nın eşi G.K. da aynı sınava girdi. Eğitim Bilimleri'ndeki 120 sorunun tamanına doğru yanıt verdi ancak tekrar edilen sınava ne hikmetse girmedi.

* Şule Ü., Afyon Kocatepe Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu (2008). Eğitim Bilimleri'nden 112, Genel Yetenek'ten 60, Genel Kültür'den 50 doğru yapan Şule Ü.'nün tekrar edilen Eğitim Bilimleri sınavından yaptığı doğru sayısı 69'da kaldı. Ayrıca Şule Ü.'ye ait Genel Yetenek ve Genel Kültür testi soru kitapçıklarının incelemesi sonrası, 48. ve 54. sorularda izlenen yolun ve yapılan karalamaların doğru cevaba götürmediği, sızdırıldığı iddia edilen sorularda belirtilmiş olan doğru cevabın işaretlendiğinin görüldüğü tespit edildi. Bu arada Şule Ü.'nün, abisinin eşinin de aynı sınavı girdiği, Eğitim Bilimleri'nden 113 doğru yapıp ikinci sınavda ise 89 doğru yaptığı belirlendi.

Silsile halinde yayıldı

ÖSYM tutuklusu 3 ismin 01 Haziran 2010 ile 01 Ağustos 2010 tarihleri arasındaki HTS kayıtları incelendi. Buna göre, İbrahim K.'nin, sınavda 100 ve üzeri net yapan 2 şüpheli aday ile irtibatlı olduğu, sözkonusu 2 şüphelinin de 11 şüpheli adayla irtibata geçtiği belirlendi. İbrahim U.'nun ise 100 ve üzeri net yapan 9 şüpheli aday ile irtibatlı olduğu, sözkonusu 9 şüphelinin de 73 şüpheli adayla irtibatlı olduğu, Şude Ü.'nün ise sınavda 100 ve üzeri net yapan 6 şüpheli aday ile telefon irtibatının bulunduğu, bu adayların da şüpheli 24 aday ile HTS irtibatlı oldukları tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber