IELTS soruları da çalınmış!

Paralel çete, Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı (IELTS) sorularını da çalmış. Çalınan sorular sayesinde 1565 kişi denklik almış. Bunlardan 336'sı ise eş, kardeş veya akraba... Denklik alanlardan 360 kişi tıp fakültelerine araştırma görevlisi olmuş.

Haber Giriş : 11 Kasım 2015 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
IELTS soruları da çalınmış!

2010 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sorularını çalan paralel devlet yapılanmasının, İngilizler tarafından yapılan Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı (IELTS) sorularına ulaşarak usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı.

17-25 Aralık darbe girişimin ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nde (ÖSYM) etkinliğini kaybeden paralel çete, devlet üniversitelerine yerleşmek için yeni yöntem belirledi. Paralel çetenin; Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı (IELTS) yapmakla sorumlu İngiliz British Council'in Türkiye sorumlularına ulaşarak soruları elde ettikleri ve IELTS sınavından aldıkları puanlarla üniversitelere araştırma görevlisi olarak yerleştiği bildirildi.

2013-2014'TE 1565 KİŞİ DENKLİK ALDI

2010-2011-2012 yıllarında sınava girerek, ÖSYM'den denklik talep eden hiçbir adayın olmadığı; 2013 yılı ve IELTS sınavının denkliğinin iptal edildiği 2014 sonuna kadar bin 565 kişinin IELTS sınavına girerek ÖSYM'den denklik belgesi aldığı tespit edildi.

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen incelemelerde söz konusu şahısların yüzde 95'den fazlasının Fetullah Gülen'in liderliğini yaptığı Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ile bağlantılı olduğu ve ÖSYM'nin yaptığı yabancı dil sınavlarından Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve

Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) defalarca başarısız oldukları ve çok düşük puanlar alabildikleri tespit edildi.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNE YERLEŞTİ!

2013-2014 yılları arasında IELTS sınavıyla ÖSYM'den denklik alan bin 565 kişi hakkındaki soruşturma genişletildi. ÖSYM'nin yaptığı dil sınavlarında bir türlü başarılı olamayan FETÖ mensuplarının alternatif arayışına girdikleri ve hedef olarak IELTS sınavını seçtikleri ve söz konusu sınav sonucunda da istedikleri başarıyı ulaştıkları tespit edildi.

336 ÇİFT 50 PUAN ÜZERİNDE ALDI!

Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı'na (IELTS) tıpkı KPSS sınavında olduğu gibi 336 çiftin (eş, kardeş, akraba veya soyadı benzerliği olan) girdiği ve 50 olan puan barajının üzerinde denklik aldığı tespit edildi. Üniversitelere araştırma görevlisi olarak başlayabilmek için gereken temel şartlardan bir tanesi Yabancı Dil Sınavı'ndan (YDS) en az 50 almak. Doktora aşamasında bu eşik 55 puan, yardımcı doçent iken doçentlik başvurusunda bulunabilmek içinse 65 puan gerekiyor.

360 KİŞİ TIP FAKÜLTELERİNDE ARAŞTIRMACI OLMUŞ

Denklik alanlardan 360 kişinin tıp fakültelerine araştırma görevlisi olarak yerleştiği öğrenildi. Tıp fakültelerine yerleşenlerinin çoğunun eşinin de denklik alması dikkat çekmektedir. Aynı soyadlı eşler veya kişiler genelde 1 dönem ara ile sınava girmişlerdir. Akrabalık ilişkisi olanların (eş, kardeş veya aynı soyadlı) bin 565 kişi arasında yaklaşık 700 kişiye yaklaşması dikkat çekiyor.

SINAVLAR FETÖ'YE YAKIN ÜNİVERSİTELERDE YAPILMIŞ

2014 yılında kamuoyuna yansıyan ve FETÖ mensuplarının sınav merkezi olarak seçilen Zirve, Turgut Özal, Mevlana, Melikşah ve İpek Üniversitelerinde yapılan IELTS sınavlarında kopya çekerek, haksız puanlar aldıkları ve bu puanları kullanarak üniversitelere yerleşme ve kariyer yükseltme (doçentlik) süreçlerini başlattıkları tespit edilmişti.

GEREKLİ PUANI ALMIŞLAR

2013 yılında FETÖ'ye yakınlığı ile bilinen 5 üniversitenin sınav merkezi haline gelmesiyle 2013 yılından sınav denkliğinin iptal edildiği 2014 sonuna kadar bin 565 kişinin IELTS sınavına girip başarılı(!) olarak ÖSYM'den denklik isteği ve söz konusu sınava giren sayısında rekor artış olduğu tespit edildi. IELTS soruşturmasında; adayların çoğunun çeşitli devlet üniversitelerine IELTS sınav sonuçlarını kullanarak yerleştiği ve sınava giren adayların, "Ne kadar puan gerekiyorsa" tam sınırında puan almaları dikkat çekiyor. ÖSYM'nin IELTS sınavında birdenbire yüzlerce denklik başvurusunda bulunan adaylar karşısında 7 Temmuz 2013 tarihinde sınavın YDS denkliği oranlarında azaltmaya gitmesinin de sonucu değiştirmediği bildirildi.

SINAV SORUMLULARI DEĞİŞTİ!

Skandalın ortaya çıkmasından sonra da ÖSYM sınavın YDS denkliğini iptal etmek zorunda kalmıştı. Sınav geçerliliği iptal edilen IELTS yapmakla sorumlu İngiliz British Council yetkililerinde de bu süreçte sınavın Türkiye sorumlularını değiştirdiği ifade ediliyor. Yapılan incelemede, FETÖ'nün İngilizleri aldattığı veya bazı görevlileri satın alarak istediği sonuçları elde ettiği bilgisine ulaşıldı. Sınavla ilgili olarak 2010 yılından sonraki sonuçlar mercek altına alındı. Yapılan incelemelerde, 2010-2012 yıllarında sınava girerek ÖSYM'den denklik talep eden hiçbir aday olmadığı tespit edildi. Ancak, daha sonra girilen sınavlarda başarı oranının artması dikkatlerden kaçmadı. İşte soruşturma da bu noktada başladı.

Akit

Konuyla ilgili memurlar.net'e gönderilen açıklama


İnternet sitenizde yer alan "IELTS soruları da çalınmış" başlıklı haberde, British Council'i başta genel kamuoyu olmak üzere tüm sosyal paydaşları nezdinde haksız yere zan altında bırakabilecek iddialar yer almaktadır.

Haberinizde yer aldığı üzere, 2013 ve 2014 yıllarında düzenlenen "Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı" (IELTS) sorularının kurumumuz çalışanları üzerinden ele geçirildiği ve devamında bu nedenle kurumumuz bünyesinde birçok kişinin işine son verildiği iddiaları tamamı ile gerçek dışıdır.

British Council'in düzenleyicilerinden biri olduğu "Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı" (IELTS), Türkiye'de yaygın olarak tanınan, global, güvenilir ve saygın bir sınavdır. IELTS, köklü standartlar temelinde, adil, kesin ve amaca uygun şekilde bir değerlendirme sağlamaktadır. Her yıl iki milyondan fazla kişi IELTS sınavına girmektedir. Aralarında devlet, akademik ve istihdam kurumlarının da yer aldığı da 9.000'den fazla kurum ve kuruluş IELTS'nin sonuçlarına güvenmekte ve bunları internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde doğrulama olanağı sağlayan IELTS sonuçları (TRF) doğrulama servisinden faydalanmaktadır.

Bu yıl Türkiye'de 75.inci kuruluş yıldönümünü kutlayan British Council, Birleşik Krallık'ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. 110 ülke ve bölgedeki 191 ofisinde 7.000'in üzerinde çalışanı ile İngilizce, Sanat, Eğitim ve Toplum alanında insanları bir araya getirir.

Okuyucularınızın doğru bilgilendirilmesi ve kurumumuz üzerine atılı bulunan bu gerçek olmayan iddiaların düzeltilmesi açısından, açıklamamızı değerlendirmesini rica ediyoruz...

Saygılarımızla,

Margaret Jack
Biritish Council Türkiye Ülke Direktörü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber