Milli Piyango'nun özelleştirmesinde sona doğru

12 yıldır gündemde olan Milli Piyango özelleştirmesinde sona gelindi gibi gözüküyor. İhaleyi kazanan grup 10 Aralık tarihinde parayı yatırırsa kurum özelleşecek. Ödeyemezse 12 yıllık ihale serüveni yeniden başlayacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2015 15:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Milli Piyango'nun özelleştirmesinde sona doğru

Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubunun (OGG), Özelleştirme İdaresi Başkanlığından (ÖİB) istediği ikinci ek süre 10 Aralık'ta dolacak. ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar lisans sözleşmesini imzalamak için bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.

İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans oyunlarının özelleştirilmesine yönelik işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7 Mayıs 2009'da yapılmış ancak teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti. Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için ikinci ihale, 15 Temmuz 2014'te gerçekleştirilmiş ve en yüksek teklif 2 milyar 755 milyon dolar+KDV ile Net Şans-Hitay OGG tarafından verilmişti.

15 NİSAN'A UZAMIŞTI

Daha sonraki süreçte ÖİB, Net Şans-Hitay OGG'yi lisans sözleşmesi imzalamak için davet etmiş, söz konusu ortak girişim grubunun talebi üzerine verilen süre 26 Şubat 2015'ten 15 Nisan 2015'e uzatılmıştı. Net Şans-Hitay OGG'nin bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye lisans sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015'te davet yazısı göndererek süreci devam ettirmişti.

BAŞA DÖNÜLECEK

ÖİB'den istediği süre 10 Aralık 2015'te dolacak olan ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.

ÖZELLEŞTİRMENİN KAPSAMI

Özelleştirme, karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait "Piyango", "Hemen Kazan", "On Numara", "Şans Topu", "Sayısal Loto" ve Süper Loto" ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunları lisansının topluca devrini içeriyor. Lisans sahibi, 10 yıl lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.

İLK BÜYÜK İKRAMİYE 80 BİN LİRAYDI

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1910'a kadar "Şark Şimendiferleri ve Ergani Bakır İşletmeleri" tahvillerinin satışını artırmak amacıyla kazananları kura ile belirlenen ilk resmi piyango uygulaması başlatılmıştı. Cumhuriyetin ilanından sonra piyango tertip etme hakkı ise adı daha sonra Türk Hava Kurumuna çevrilen "Türk Tayyare Cemiyeti"ne verilmişti. Daha sonra Milli Piyango İdaresi kurulmuş ve idarenin 1939'da düzenlenen ilk çekilişin bilet fiyatı 1 lira, büyük ikramiye ise 80 bin olarak belirlenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber