Meclis'te yeni dönem haftaya başlıyor

YSK'nın seçimin kesin sonuçlarını açıklamasının ardından 26. Dönem parlamentosuna ilişkin takvim işlemeye başladı. Milletvekilleri 17 Kasım Salı günü yemin edecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2015 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'te yeni dönem haftaya başlıyor

MELDA ÇETİNER

Yüksek Seçim Kurulunun 1 Kasım Milletvekili Genel Seçiminin kesin sonuçlarını açıklamasının ardından 26. Dönem Parlamentosu ile ilgili takvim işlemeye başladı.

TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından TRT kanallarında ilanını takip eden 5'inci gün saat 15.00'te çağrısız toplanıyor. Buna göre TBMM Genel Kurulu, 17 Kasım Salı günü toplanacak. En yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı olacak. Geçici Başkan Baykal'a, en genç 6 milletvekili, katip üye olarak eşlik edecek. Meclis'in yeni döneminde en genç milletvekilleri HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran olacak.

Yemin töreninin yapılacağı gün, katılması halince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik edecek.

26. Dönem Parlamentosu 1. Yasama Yılı, yemin töreninin yapılacağı 17 Kasım'da başlamış olacak.

Geçici Meclis Başkanı Baykal'dan başlamak üzere milletvekilleri, kürsüden yemin edecek.

Meclis'in yeminden sonraki ilk işi yeni başkanını seçmek olacak

Yemin töreninin ardından, 26. Dönem Parlamentosu'nun ilk işi Meclis Başkanı'nı seçmek olacak. Meclis'in 27. Başkanı için de takvim, 17 Kasım Salı gününden itibaren işlemeye başlayacak.

Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek. Buna göre, TBMM Başkanı için adaylık başvuruları, 21 Kasım Cumartesi saat 24.00'e kadar yapılacak. Seçim turları, 22 Kasım Pazar günü ya da grupların anlaşması halinde 23 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilebilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

TBMM Başkanlık Divanı

TBMM Başkanı seçiminin ardından Başkanlık Divanı şekillenecek. Başkanlık Divanının kaç kişiden oluşacağı, Meclis Başkanı seçiminin ardından toplanacak TBMM Danışma Kurulunda belirlenecek. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak.

26. Dönem'de AK Parti'ye iki, CHP ve HDP'ye birer başkanvekilliği düşecek, MHP'nin ise başkanvekili olmayacak.

Yeni hükümet

Yeminin ardından yeni hükümet için de süreç işlemeye başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeminin hemen ertesinde yeni hükümeti kurmak üzere AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirecek. Anayasa uyarınca, Seçim Hükümeti'nin görev süresi, yeni Meclis toplanıncaya kadar sürüyor. Ancak, 64. Hükümet kuruluncaya kadar Geçici Bakanlar Kurulu görevini sürdürecek.

TBMM Başkanı seçimi ve Başkanlık Divanı'nın oluşumunun ardından 64. Hükümet Programı, Genel Kurul'da okunacak. Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güvenoylaması yapılacak.

Yeni hükümetin kurulmasının ardından Meclis'in ilk işi, geçici bütçenin çıkarılması olacak. Geçici bütçe, aralık ayında önce Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından Genel Kurulda görüşülerek kısa sürede yasalaştırılacak. 2016 yılı bütçesi ise yeni yılın ilk aylarında görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber