TESK: Asgari ücretin artması olumlu

TESK Başkanı Palandöken, asgari ücretin bin 300 liraya çıkaralacak olmasını olumlu bulduklarını açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2015 21:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TESK: Asgari ücretin artması olumlu

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, asgari ücretin yılbaşından itibaren net bin 300 liraya yükseltilecek olmasını olumlu bulduklarını belirterek, "Ancak Türkiye'nin bölgesel gelişmişlik düzeyleri de mutlaka dikkate alınmalı. Prim ödemelerine katkı yapılacaksa bu durum değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye'de bölgesel kalkınma ve gelişmişlik düzeylerinin büyük farklılıklar gösterdiğini vurgulayarak, "Nasıl ki İstanbul'daki ev kiraları ile Adıyaman'daki ev kiraları arasında uçurum varsa bu iller arasındaki ücretlerde de uçurum var. Geçim sınırının ne olduğunu herkes iyi biliyor. Güneydoğu'daki illerde kayıt dışılığın artmaması için destek verilmesi gerekli" değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle gelişmişlik düzeyi düşük illerde esnafın, kalfasının sigortasını ödeyemediğini savunan Palandöken, şunları kaydetti:

'Yeni ustalar kazanmamız güçleşir'

"Kalfanın sigortası ödenemezse ustalık eğitimi tamamlanamıyor ve bu kişiler usta olamıyor, bir iş yeri açamıyor. Oysa kalfalara eğitim süresi boyunca borçlanma hakkı getirilir ve emekli olurlarken eğitimde geçen günlerin primini öderlerse biz o gençleri kazanırız. Onlar da Türkiye ekonomisine katkı sağlamış olurlar. Ancak bu hak getirilmez ve asgari ücret de her yerde net bin 300 lira olursa yeni ustalar, yeni esnaflar kazanmamız güçleşir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber