İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Fakülte, yüksekokul sekreteri kadrolarına önlisans mezunları atanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Kasım 2015 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fakülte, yüksekokul sekreteri kadrolarına önlisans mezunları atanabilir mi?

SORU: İki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri veya enstitü sekreteri kadrolarına atanabilir mi?

CEVAP: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 52 nci maddesinde, "Üst kuruluşların ve üniversitelerin genel sekreterlerinin üniversite lisans diplomasına, fakülte sekreterleri ile enstitü ve yüksekokul sekreterlerinin yükseköğretim diplomasına sahip olmaları şarttır." hükmü bulunmaktadır.

Bu hüküm, fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri veya enstitü sekreteri kadrolarına önlisans mezunlarının da atanabilmelerine cevaz vermektedir.

Ancak, Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde, müdür, şube müdürü, başmühendis, araştırmacı, eğitim uzmanı, uzman, müdür yardımcısı, çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanabilmek için en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak gerektiği belirtilmiştir.

Nitekim, YÖK'ün görevde yükselme yönetmeliğinin 20 nci maddesinde de, "Şube müdüründen daha üst görevlere, en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak kaydıyla, genel hükümlere göre sınavsız atama yapılır." hükmü yer almıştır.

Ayrıca, Danıştay Beşinci Dairesinin 11/02/2014 tarihli ve Esas No: 2010/1614, Karar No: 2014/915 sayılı Kararında, enstitü sekreteri kadrosuna atanabilmek için YÖK'ün görevde yükselme yönetmeliğinde öngörülen lisans mezunu olma koşulunu, kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden Yükseköğretim Kanununun 52 nci maddesine aykırı görmemiştir.

Dolayısıyla, fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri veya enstitü sekreteri kadrolarına dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar atanabileceklerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber