Görevde yükselmede, ilan edilen bir kadroya başvurma zorunluluğu getirilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Kasım 2015 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görevde yükselmede, ilan edilen bir kadroya başvurma zorunluluğu getirilebilir mi?

SORU: Bir üniversite görev yapmaktayım. Üniversitemde ilan edilen görevde yükselme sınavında şef kadrosu için başvurdum. Duyuruda, sınav yapılacak kadronun unvanı, birimi, derecesi gibi bilgiler yer alıyordu. Üniversite benden bunlardan sadece birine başvuruda bulunabileceğimi söyledi. Şef kadrosuna atanan birçok kişiden daha yüksek puan almama rağmen başvuruda bulunduğum şef kadrosuna atanamadım. Başvuruda bulunamadığım şef kadrolarından biri boş kaldı ve en yüksek puan benimki. Bu kadroya atanabilmem mümkün mü?

CEVAP: Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, tüm üniversitelerin ortak yönetmeliğidir.

Bu yönetmeliğin 11 inci maddesinde, "Yazılı sınava ilişkin duyurularda, atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, birimi, sayısı, son başvuru tarihi, başvuracak personelde aranan nitelikler, sınavlara ilişkin konu başlıkları ve yazılı sınava ilişkin diğer hususlara yer verilir." hükmü vardır. Duyuruda, sınav açılan kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, birimi, sayısı gibi bilgilere yer verilmesi, aleniyetle ilgilidir.

Aynı maddede "İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir." hükmü de bulunmaktadır.

Bu hükümden yola çıkıldığında, ilgililerin başvuramayacakları şeyin, farklı unvanlı kadrolar olduğu anlaşılmaktadır. Yani söz konusu personel belirli bir birime veya belirli bir dereceye değil, belirli bir unvana başvuracaktır. Başka bir ifadeyle, ilgili personel, şef kadrosuna başvurduğunda, ilan edilen tüm birimlerdeki ve derecelerdeki kadrolara başvurmuş olacaktır.

Kişilere, belirli bir derece ve/veya birime başvurma zorunluluğu getirilemez. Getirilmiş olsa da bunun geçerliği yoktur.

Genel Yönetmeliğin 12/C maddesinde, "Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanlarına göre atanır." denilmektedir. Yani atamalarda puan sıralaması esastır. İlan edilen şef kadrolarından derecesi kıdeminize uygun olanlarına, başarı puanınıza göre atanabilmeniz gerekir. Dolayısıyla, başvuruda bulunamadığınız diğer şef kadrolarına da, başarı puanınıza esas alınarak, atanma hakkınız vardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber