İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Görevde yükselme ve ders notları

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Kasım 2015 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görevde yükselme ve ders notları

SORU: Kurumum mimar kadrosu için görevde yükselme sınavı ilanına çıktı. Duyuruda konu başlıkları bildirilmiş ama herhangi bir ders notu vermeyeceklerini bildirdiler. Eskiden ders notlarını da bizlere veriyorlardı. Şimdi konuların hangi kaynaktan çıkacağını bilmiyoruz. Bu durum adaletsiz değil mi?

CEVAP: Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinin 12 inci maddesi şu şekildedir:

"Yazılı sınav, bu sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilmek suretiyle, mahalli idareler için İçişleri Bakanlığınca, yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca olmak üzere, ilgili kurumlarca belirlenecek konularda yapılır."

Aynı Yönetmeliğin ek 3 üncü maddesinde ise, "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, sözlü sınava ilişkin hükümleri hariç olmak üzere bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir. Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir." hükmü mevcuttur.

Bu hükümler, kurumların duyuruda sadece sınava ilişkin konu başlıklarına yer vermekle yetinebilecekleri anlamına gelmektedir.

31/08/2013 yılında yürürlüğe giren Genel Yönetmelik değişikliği ile hem görevde yükselme eğitimi kaldırılmış hem de ders notlarının ilgili personele verilmesi zorunluluğuna son verilmiştir.

Bu durum elbette ki belirsizliğe ve şaibelere yol açabilecektir.

Bu madde, kurumların sorulara ilişkin ders notlarını ilgili personele vermesine engel değildir.

Bu nedenle bazı kurumlar ders notlarına ilişkin düzenlemelerine kendi görevde yükselme yönetmeliklerinde yer vermeye devam etmiştir.

Örneğin Türkiye Elektrik İletim A. Ş. Genel Müdürlüğünün görevde yükselme yönetmeliğinde, "Yazılı sınav, bu sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilmek suretiyle, Teşekkülce belirlenecek konularda yapılır. Sınav konularına ilişkin notlar ve diğer detaylar sınav tarihinden en az bir ay önce Teşekkülün internet sitesinde yayımlanır." hükmü bulunmaktadır.

Böyle bir hüküm bulunmayan kurumlar açısından da, unvan değişikliği sınavının yaptırılacağı kurumla protokol sırasında ders notlarının ilgililere verilmesi bir şart olarak belirlenebilir ve duyuruda belirli bir takvime bağlanabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber