Erdoğan G20 sonuç bildirgesini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinin açıkladı. Erdoğan "Kendi haklarını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetti." dedi.

Haber Giriş : 16 Kasım 2015 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan G20 sonuç bildirgesini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 kapanış konuşmasında açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar;

Avustaralya'dan devralmış olduğumuz G-20 dönem başkanlığımızı başarıyla tamamlamış oluyoruz. G-20'nin önümüzdeki dönem çalışmalarımızı şekillendirecek önemli bir belge olduğuna inanıyorum. 2016 yılı için G-20 dönem başkanlığını Çin Halk Cumhuriyeti'ne devrediyoruz. Paris'te yaşanan terör saldırıları liderler olarak hepimizi derinden üzdü. Bu vesileyle saldırıları şiddetle kınadığımızı ifade ediyor, Fransız dostlarımızın acılarını paylaşıyoruz.

SÖZ KONUSU OLAMAZ

2015 Antalya zirvesinin belki de en önemli sonuçlarından biri dünya ekonomisinin çok büyük bölümünü teşkil eden G-20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda güçlü bir duruş ortaya koymuş olmasıdır. Başından beri söylediğim bir şey var küresel barış ve istikrar sağlanmadan, güçlü bir küresel ekonomiden bahsetmemiz mümkün değil. G-20'nin küresel istikrarı sağlayan meseleleri görmezden gelmeme gibi bir durumu sözkonusu olamaz.

TERÖRİZMİN NE OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLEN SONUÇLARIYLA YÜZLEŞEN BİR ÜLKEYİZ

Bu vesileyle terörizm ve mülteci krizini ele aldık. Biz Türkiye olarak terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen ağır sonuçlarıyla yüzleşen bir ülkeyiz. Terörle mücadelede uluslararası işbirliği noktasında üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğunu bütün dostlara ifade ettik. Bu işbirliği ve dayanışmayı gerektirir. G-20 liderleri kabul etmişlerdir ki, burada ortak bir bildiri, bu konudaki kararlı duruşumuzu ortaya koyması bakımından da önem ifade etmektedir.

Terörün dini, milliyeti, ırkı, bölgesi yoktur. Terörizmi herhangi bir dinle ilişkilendirmek son derece yanlış olduğu gibi böyle bir tavır o dinin mensuplarına yapılmış en büyük hakaret ve saygısızlıktır. Bütün dinler için hayat hakkı kutsaldır. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın şeklinde ifade ediyoruz biz bu anlayışı. Bu tehditle kararlı şekilde mücadele edilmelidir. Bu örgütler arasında ayrım yapan herkes, her ülke bizim gözümüzde büyük bir hata içindedir.

HEPİMİZİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Biz DAİŞ, El Kaide, Boko Haram, PKK, DHKP-C gibi aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Uluslararası alanda da kararlı ve somut adımlar atılması gerekiyor. G-20 liderleri olarak terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin mücadelede görüş birliği içinde olduğumuz gördüm. İçinde bizim de bulunduğumuz Müslüman liderler olarak, islamla hiçbir ilgisi olmayan DAİŞ terörüne karşı ortak sorumluluk üzerinde durduk. Dünyanın farklı köşelerinde ve bölgemizdeki çatışmalar hepimizi yakından etkiliyor.

GELEBİLECEĞİ BOYUTU ÇOKTAN AŞMIŞTIR

Çevremizde artık yönetilemez hale gelmiş ülkeler öne çıktı. Suriye, sınır komşusu ve halkıyla yakın bağları olan bir ülke olarak orada yaşanan dramı çok yakından hissediyoruz. Türkiye bugün 2.2 Suriyeli ve 300 bin Iraklı olmak üzere 2,5 milyon mülteciyi topraklarında barındırıyor. Biz inanç ve köken farkı gözetmeksizin kapılarımızı açtık. Bu bizim için bir insanlık vazifesizidir. Ancak bu sorun bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği boyutu çoktan aşmıştır.

Suriye'de ülkede yaşayan herkesin kabul edilebileceği bir çözümde ulaşılmadan göçmenler ve terörizm başta olmak üzere bölge kaynaklı sorunların üstesinden gelinemez. Uluslararası kuruluşların etkin bir işbirliği, samimi bir dayanışmayla hareket etmesi gerekiyor. Viyana'daki toplantı sorunun çözümü için ümitvar bir adımdır. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması ve çoğulcu, demokratik, meşru bir siyasi yapıya kavuşması bu sürecin ana hedefleridir.

MÜLTECİ OLAYIYLA TERÖR OLAYINI KARIŞTIRMAMAK GEREKİR

Kendi haklarını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetti. İnsanlar Esed rejiminden ve DAİŞ teröründen kaçıyor. Bu mültecilere yardım için daha fazla gayret edeceğimizi açıkladık. Terör olaylarıyla mülteciler arasında ilişki kurulması insani sorunlardan kaçmak anlamına gelir. Mülteci olayıyla terör olayını birbirine asla karıştırmamak gerekir. Burada samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız.

Bunu başarabilirsek daha iyi bir geleceğe katkı sağlamış oluruz. Bu bizim için güçlü, sürdürebilir, dengeli büyüme kadar önemli bir hedeftir. Bunu birlikte yapabiliriz. 2015 yılında gerçekten de yoğun bir küresel gündemimiz vardı. Karşı karşıya kaldığımız sorunların çoğu küresel ölçekte işbirliği gerektiriyor. G-20 sadece üye ülkeler için değil dünya için önemli bir imkan. Biz G-20'nin bu yönünü öne çıkarmanın çabası içerisinde olduk.Kapsayıcılık, uygulama, yatırımlar başlığı altında G-20 olarak güçlü, sürdürübilir ve kapsayıcı bir küresel büyümeyi temin etmeliyiz. Kapsayıcılık, daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, refahın yaygınlaştırılması ve eşitsizliklerin giderilmesi bakımından önemlidir. Çin Devlet Başkanı da aynı şekilde kendi yapacakları zirvede de korumaktan yana olduğunu ifade etti. Bu ilkeyi öne çıkartırken başta kadınlar ve gençler olmak üzere ekonomik büyümeden bütün kesimlerin daha fazla pay alabilmesini sağlamayı amaçladık.

İLK KEZ SAYISAL BİR HEDEF ÜZERİNDE UZLAŞTIK

Gençler arasındaki yüksek işsizli oranı G-20 için bir sorundur. İlk kez sayısal bir hedef üzerinde ulaştık. Buna göre istihdam piyasasından dışlanma riski yüksek olan gençlerimizin oranını 2025'de yüzde 15'e düşürmeyi hedefledik. İşsiz kadınları yüzde 25 oranında azaltmayı hedefledik. G-20'in beş açılım grubuna altıncı olarak kadın grubunu ilave ettik. Pekçok ülkede artmakta olan eşitsizliklerin, sosyal istikrar ve ekonomik büyümeyi geciktirdiğini tespit ettik.

Bu yıl küresel büyüme beklentilerin altında bir seyir izliyor. Gelişmiş ülkelerde ciddi bir toparlanma gözlenirken gelişmekte olan ülkelerde yavaşlama emareleri gözükmektedir. Liderler olarak bunu da değerlendirdik. Küresel ekonomiyi etkileyen temel zorluklar arasında beş husus üzerinde özellikle durduk. Bunların birincisi emtia ve petrol fiyatlarındaki düşüştür. Genel olarak bu durum ülkeler arasındaki farklılık gösteriyordur.

İkincisi sermaye hareketlerinde yavaşlamadır. Dördüncüsü döviz kurlarındaki sertlerin finansal dalgalanada yer almasıdır. ABD'de faiz oranların arttırılmasının küresel ekonomi üzerinde durduk. Bu durumun gelişmekte olan muhtemel yansımalarının dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizdik. Yapısal reformların makro ekonomik politikalarla desteklenmesi gerektiğini vurguladık. Kamu maliyesi politikalarının uzun vadeli istikrarı zedelemeyecek şekilde büyüme ve istihdamı destekleyici olmasına gayret edilmesi gerektiğini not ettim.

KAPSAMLI VE GÜÇLÜ BİR İZLEME MEKANİZMASI OLUŞTURDUK

Büyüme stratejilerin etkin bir şekilde kullanılması konusunda mutabık kaldık. Artık konuşma değil uygulama zamanı gelmiş bulunuyor. Kapsamlı ve güçlü bir izleme mekanizması oluşturduk. 2018 olarak yüzde 2.1'lik büyümeyi etkin bir şekilde izleyeceğiz. Verilen taahhütlerin yarısını tamamlamış bulunmaktayız. Liderler olarak kabul ettiğimiz Antalya Eylem Planı'nda güncellenmiş büyüme stratejilerini, uygulama takvimini ve hesap verilebilirlik raporu bulabilirsiniz.

Yatırımlardaki durgunluk son yılların önemli konusudur.


İŞTE G20 LİDERLER BİLDİRGESİ

G20 liderleri, buyumenin guclu ve kapsayıcı olması konusunda son derece kararlı olduklarını vurgulayarak, daha fazla ve daha kaliteli istihdam olusturacakları taahhüdünde bulundu.

G20 Antalya Zirvesi'nin sonuçları Liderler Bildirgesi ile kamuoyuna duyuruldu.

Bildirgede, G20 Liderleri'nin, insanların refahını artırmak icin guclu, surdurulebilir ve dengeli buyumeyi elde etmeye yonelik ilave ortak eylemleri belirlemek uzere 15-16 Kasım'da Antalya'da bir araya geldiği ifade edildi.

"Buyumenin guclu ve kapsayıcı olması konusunda son derece kararlıyız ve daha fazla ve daha kaliteli istihdam olusturacagız" denilen bildirgede, kapsayıcı buyumeyi ilerletmek ve guveni saglamlastırmak icin tum politika araclarının kullanılması ve butun paydaslarla guclu bir iliski kurulması gerektiginin bilincinde olunduğu belirtildi.

Hedefleri gerceklestirmek icin bu yıl, verilen sozleri yerine getirmek amacıyla gecmis taahhutlerin uygulanması, buyumenin guclu bir destekcisi olarak yatırımların artırılması ve buyumenin nimetlerinin herkesce paylasılabilmesi icin eylemlerde kapsayıcılıgın desteklenmesi olmak uzere 3 sacayagı etrafında kapsamlı bir gundem benimsendiğine işaret edilen bildirgede, bu gundemi uygularken aynı zamanda, dusuk gelirli gelismekte olan ulkelerle olan diyalogun da guclendirildiğine yer verildi.

- Toparlanmanın guclendirilmesi ve potansiyelin artırılması

Kuresel ekonomik buyumenin dengesiz gorunumunu surdurdüğü ve bazı buyuk ekonomilerdeki olumlu gorunume ragmen büyümenin beklentilerin altında seyretmeye devam ettiğine değinilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Finansal piyasalardaki riskler ve belirsizlikler devam etmekte ve jeopolitik zorluklar giderek kuresel bir soruna donusmektedir. Bunlara ilaveten kuresel talepteki eksiklik ve yapısal sorunlar, cari ve potansiyel buyume uzerinde baskı olusturmayı surdurmektedir.

Guclu, surdurulebilir ve dengeli bir buyume icin esgudum halinde saglam makroekonomik politikaları uygulamaya devam edecegiz. Merkez Bankalarımız, gorev tanımlarıyla tutarlı olacak sekilde, fiyat istikrarını saglamaya ve ekonomik aktiviteyi desteklemeye devam edecektir. Maliye politikalarını, buyumeyi ve istihdam olusturulmasını desteklemek icin kısa vadeli ekonomik kosulları dikkate alarak esnek bir sekilde uygulayacagımıza dair taahhudumuz yineliyoruz ve aynı zamanda kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını surdurulebilir bir patikaya oturtacagız. Ayrıca verimliligi, kapsayıcılıgı ve buyumeyi desteklemek amacıyla butce harcamalarının ve gelirlerinin dagılımını gozden gecirmeye de devam edecegiz. Kuresel yeniden dengelemenin saglanmasına dair taahhudumuze baglıyız. Olumsuz yayılma etkilerini en aza indirmek, belirsizligi azaltmak ve seffaflıgı artırmak amacıyla, basta para politikası ve diger politikalara iliskin onemli kararlar olmak uzere, adımlarımızı dikkatli bir sekilde ayarlayacak ve acık bir iletisim politikası izleyecegiz. Buyuk ve oynak sermaye hareketliliginden kaynaklanan risklerin oldugu bir ortamda, yeterli bir kuresel finansal guvenlik agının saglanmasını da iceren uygun cercevelerle finansal istikrarı saglayacagız ve finansal kuresellesmenin nimetlerinden istifade edecegiz. Doviz kuruna iliskin onceden vermis oldugumuz taahhutleri yineliyoruz ve her turlu korumacılıga karsı duracagız."

Gecen yıl Brisbane'da ilan edildigi uzere G20'nin toplam GSYH buyumesini 2018'e kadar yuzde 2 artırma yonundeki hedefe baglılıgın yinelendiği bildirgede, "Istihdam olusturulması, kapsayıcılıgın saglanması, esitsizliklerin azaltılması ve fiili ve potansiyel buyumenin artırılması icin talebi destekleyici onlemler ile yapısal reformlar iceren buyume stratejilerimizin tam olarak ve zamanında uygulanması en onemli onceligimizdir" ifadelerine yer verildi.

Bildirgede, gecen yıldan bu yana, cok-yıllı taahhutlerin yarısını uygulayarak taahhutlerin yerine getirilmesinde onemli bir mesafe katedildiği belirtildi. Bildirgede, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"IMF, OECD ve Dunya Bankası Grubunca yapılan analize gore, uygulamıs oldugumuz politikalar ortak buyume hedefimizin ucte birinden fazlasına tekabul etmektedir. Ancak bundan daha fazlasını yapmaya ihtiyac oldugunu da tasdik ediyoruz. Kalan taahhutlerimizin uygulanmasını hızlandırmak icin hızla eyleme gececek ve daha fazla caba harcayacagız. Buradan hareketle, bu yıl gelistirdigimiz saglam izleme cercevesi yoluyla taahhutlerimizin uygulanmasını yakından takip etmeye devam edecegiz. Degisen ekonomik sartlar ve politika oncelikleri ile ozellikle yavaslayan verimlilik artısı gibi yapısal zorluklar karsısında gecerliliklerini muhafaza etmek ve ortak buyume hedefimiz ile tutarlıklarını korumak amacıyla buyume stratejilerimizi gozden gecirmeye ve guncellemeye de devam edecegiz. Guncellenmis buyume stratejilerimizi ve ana taahhutlerimizin uygulama takvimlerini iceren Antalya Eylem Planı, kuresel ekonomideki zorlukları asmaya yonelik kararlıgımızı yansıtmaktadır."

G20 liderleri, buyumenin kapsayıcı olmasını, istihdam yaratmasını ve toplumun tum kesimlerine fayda saglamasını temin etmeye kararlı olduklarını bildirdi.

G20 Antalya Zirvesi'nin sonuçları, Liderler Bildirgesi'yle kamuoyuna duyuruldu.

Bildirgede, buyumenin kapsayıcı olmasını, istihdam yaratmasını ve toplumun tum kesimlerine fayda saglamasını temin etmeye kararlı olunduğu vurgulandı.

Bircok ulkede artan esitsizliklerin, sosyal uyuma ve vatandasların refahına yonelik risk teskil edebildigi gibi olumsuz ekonomik etkilere de neden olabildiği ve buyumeyi artırma hedefine zarar verdiği ifade edilen bildirgede, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Kapsamlı ve dengeli ekonomik, mali, iş gücü, egitim ve sosyal politikalar, esitsizliklerin azaltılmasına katkıda bulunacaktır. Calısma ve Istihdam Bakanlarımızın Bildirgesi'ni kabul ediyor ve iş gücü gelirinin milli gelir icerisindeki payı ve esitsizlikler konusundaki G20 politika onceliklerinde belirtildigi uzere, istihdam piyasalarını daha kapsayıcı kılmaya donuk oncelikleri uygulamak konusundaki kararlılıgımızı ifade ediyoruz. Finans ve Calısma ve Istihdam Bakanlarımıza buyume stratejilerimiz ile istihdam planlarımızı esitsizlikle mucadele konusundaki eylemlerimizi guclendirecek ve kapsayıcı buyumeyi destekleyecek sekilde gozden gecirmeleri cagrısında bulunuyoruz. Sosyal diyalogun hedeflerimizin ileriye goturulmesinde elzem oldugunu dikkate alarak, B20 ve L20'nin istihdam, buyume ve duzgun iş kosulları konusundaki ortak acıklamasını memnuniyetle karsılıyoruz."

Issizlik, eksik istihdam ve kayıt dısı islerin, bircok ulkede esitsizliklerin onemli bir kaynagını teskil ettiğine ve ekonomilerin gelecek donemde buyume beklentilerini zayıflatabildiğine dikkat çekilen bildirgede, G20 Kaliteli Islerin Gelistirilmesi Cerceve Belgesi'yle uyumlu olarak daha fazla ve daha iyi kaliteli islerin gelistirilmesine ve G20 Beceriler Stratejisi'yle becerilere yatırım yapmaya ve gelistirmeye odaklanıldığı belirtildi.

Girisimciligin tesvik edilmesi dahil olmak uzere, genclerin iş gücü piyasasına daha iyi entegre olmasını desteklemek konusundaki kararlılığın yinelendiği bildirgede, daha onceki taahhutler temelinde ve ulusal kosulları da dikkate alarak, G20 ulkelerinde iş gücü piyasasında daimi olarak geride kalma riskini en cok tasıyan genclerin oranının 2025'e kadar yüzde 15 azaltılması G20 hedefi uzerinde mutabık kalındığı bildirildi.

Birdirgede, OECD ve ILO'ya, bu hedefe ulasılması yolundaki ilerlemeyi izlemek uzere G20 liderlerine destek vermeleri cagrısında bulunuldu. Bildirgede, ayrıca istihdam planlarının ve kadınların iş gücü piyasasına katılımının artırılması hedefinin uygulanması ile surdurulebilir kuresel arz zincirleri icerisinde daha guvenli ve saglıklı iş yerleri tesis edilmesini guclendirme konularının izlenmeye devam edeceği kaydedildi.

- "Gümüş ekonomi" potansiyeli araştırılacak

Bildirgede, uluslararası emek hareketliligi ile yaslanan nufuslar gibi konular yoluyla emek piyasalarına saglanmıs olan fırsatlar ile meydana gelen sınamaların ele alınacağı belirtildi.

Bazı G20 ulkelerinde ic emek hareketliliginin onemli bir iş gücü piyasası meselesi oluşturduğu ifade edilen bildirgede, "Yeni gelismekte olan 'gumus ekonomi' konusundaki potansiyeli kabul ediyoruz ve bu potansiyeli daha fazla arastıracagız. Calısma ve Istihdam Bakanlarımızın saglanan ilerlemeleri 2016 yılında rapor etmelerini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ozellikle ozel sektor katkısıyla yatırımları arttıracak guclu bir ivme saglamak icin yatırım ortamının gelistirilmesi, kamu yatırımları da dahil olmak uzere verimli ve kaliteli altyapı yatırımların tesvik edilmesi, kucuk ve orta olcekli isletmelerin (KOBI) desteklenmesi ve bilgi paylasımına katkı saglayacak somut politika ve eylemleri bunyesinde barındıran Ulkelere Ozel Yatırım Stratejilerinin gelistirildiğine değinilen bildirgede, OECD tarafından yapılan analize gore bu stratejilerin G20 ulkelerinin toplam yatırımlarının milli gelirlerine oranını 2018'e kadar yaklasık yuzde 1 puan civarında arttıracagının tahmin edildiği kaydedildi.

- KOBİ'lere uzun vadeli finansmana özel önem

Yatırımların hazırlanma, onceliklendirilme ve uygulanma sureclerinin gelistirilmesi amacıyla kamu-ozel isbirligi (KOI) modellerinde rehberler ve en iyi uygulama orneklerinin gelistirildiğine işaret edilen bildirgede, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Ayrıca altyapı yatırımları ve KOBI'lerin finansmana erisimini kolaylastıracak seffaf ve anlasılır menkul kıymetlestirme ile varlıga dayalı finansman dahil alternatif finansman yapılarını degerlendirdik. Bu baglamda, yatırım ortamını gelistirmek, uzun donemli finansmanı kolaylastırmak, kurumsal yatırımcıların katılımını artırmak, alternatif sermaye piyasası aracları ve varlıga dayalı finansman modellerinin gelisimini desteklemek ve de kaynak kullandırmaya, bilancolarını optimize etmeye ve ozel sektor finansmanını harekete gecirmeye yonelik cok taraflı kalkınma bankalarını tesvik etmek uzere bakanlarımıza calısmalarına devam etmeleri yonunde cagrıda bulunuyoruz.

Ulkelerin altyapı projelerini daha iyi hazırlama, onceliklendirme ve finanse etmelerini saglayacak yontem ve aracların ortaya cıkarılması amacıyla girisimlerimizi artırıyor ve arac setleri gelistiriyoruz. Kuresel Altyapı Merkezi'nin bu cabalar dogrultusunda onemli katkı saglamasını bekliyoruz. Ozel sektor yatırımlarını destekleyecek guclu kurumsal yonetim cercevesini mumkun kılmaya yonelik G20/OECD Kurumsal Yonetim Ilkelerini kabul ediyoruz.

KOBI'lerin uzun vadeli finansman imkanlarının gelistirilmesine ozel onem verdik. Ayrıca, rehber niteliginde hazırlanan KOBI Finansmanı Ortak Eylem Planı ile G20/OECD KOBI Finansmanı Ust Duzey Ilkelerinin yanı sıra KOBI'lerin buyume ve istihdama katkısını kolaylastıracak kuresel bir platform niteliginde yeni bir girisim olan ve ozel sektor onculugunde kurulan Dunya KOBI Forumu'nu memnuniyetle karsılıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber