G20 Türkiye için milyarlık reklam oldu

Aylarca G20 için hazırlanan Antalya her ne kadar 100 milyon Euro kazanmış görünse de milyar dolarlarla ölçülemeyecek bir reklama imza attı. İşin ilginci yıllardır gelmeyen fiber internet bile zirve ile Belek'e girdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 18 Kasım 2015 09:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
G20 Türkiye için milyarlık reklam oldu

Yavuz BARLAS/Aykut YILMAZ/Bahar BAKIR

G20 zirvesi sona erdi, dünya liderlerini ağırlayan otel çalışanları başta olmak üzere belki de tüm Antalya halkında zirve yorgunluğu kaldı. Ancak bu şehrin dünyaya tanıtımı açısından milyarlarca dolarlık reklama bedel bir 'tatlı' yorgunluk oldu. Zirve sırasında görüştüğümüz otel sahipleri ise birbirlerine takılıyor 'En kazançlı sen çıktın. Yok asıl sen kazandın' şeklinde. Zirvede iş kadınlarının selfie yarışına girdiği Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu ağırlayan Ela Quality Resort Otel'in sahibi Ahmet Akbalık esprili bir dille "Bizde 3 ülke kaldı. Bir gelirimiz yok. Aksine müşterimize parasını verip bölge dışındaki başka otellere gönderdik. Asıl kazanan Suudi heyetini ağırlayan Mardan Palace ve işadamlarını ağırlayan Voyage" diyor ve ekliyor: "Şaka tabii ki kimsenin bir gelir elde ettiği yok aslında. Kazanan Türkiye oldu. Böyle bir tanıtım paha biçilmez."

İşadamlarına göre zirvede 100 milyon Euro gelir elde edildiyse bir o kadar da şehre yatırım yapıldı. Rusya ve Azerbaycan heyetlerini ve B20 katılımcılarını ağırlayan otellerin patronu Mehmet Ersoy ise "Antalya'nın turizm geliri geçen yılın yüzde 20 altında. Yani 3 milyar dolarlık bir gelir kaybı var. Normalde 5 milyon turist gelirdi, bu yıl 1 milyon azaldı. Rus turistte azalma oldu. Kırmızı bölgedeki bütün oteller G20 öncesi 7 gün ve arkasından da 5 gün kapatıldı. Konaklama 300 ile 1000 Euro arasındaydı. Kayıp tabii ki var. Ama biz buna bakmıyoruz. Kazanacağımızı kazandık. Milyarlarca dolarlık reklama bedel G20. Benim 7 yıldızlı Maxx Royal Otel'imde Putin kaldı. Bizim hedef pazarımız Rusya. Tüm televizyonlarda otelimiz gösteriliyor, bundan daha iyi bir reklam mı olur? Bir de altyapı var. Bir örnek vereyim. Yıllardır fiber internet döşensin diye biz beklerken bir zirveyle o da oldu" dedi.

DÜNYADAKİ EN TEMİZ SİCİLLİLER BURADAYDI

Dünya terör saldırıları ile sarsılırken G20 zirvesi öncesinde liderleri ve heyetleri ağırlayacak tüm otel personeli genel müdürlerine kadar didik didik 'sicil' taramasına tabi tutuldu. Bu inceleme personelle sınırlı kalmadı otellerde konaklayan herkesin adeta yedi sülalesi araştırıldı. En ufak bir davası olanın bile akreditasyon başvurusu geri çevrildi. Üstelik otel sahiplerinin verdiği bilgiye göre bu polisin GBT diye tanımladığı genel inceleme gibi değildi. Konuk sicillerini doğrudan istihbarat örgütleri taradı.

MERKEL ALTIN VARAKLI EŞYALARI İSTEMEDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Antalya'daki Bellis Deluxe Otel'de kaldı. Merkel'in heyeti, otel yönetiminden odanın sadeleştirilmesini ve altın varaklı eşyadan kaçınılmasını istedi. Otel yönetimi, bu istek doğrultusunda odada bazı değişiklikler yaptı. Merkel, kahvaltısını diğer heyetlerle birlikte restoranda yaptı. Merkel'in, "Bu oteli Alman turistler de tercih ediyor mu" diye sorduğu da öğrenildi.

G20'DE GÖREV YAPANLARA TEŞEKKÜR TWİT'İ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da düzenlenen ve dünya liderlerinin katıldığı G20 Liderler Zirvesi'nde görev yapan herkese teşekkür etti. Erdoğan, G20'de görev yapan kamu ve güvenlik görevlileri, aşçılar ve diğer otel çalışanlarıyla ayrı ayrı hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, fotoğrafları Twitter hesabından paylaşarak şu mesajı yazdı: "G-20 Antalya Liderler Zirvesi'nin başarıyla tamamlanmasında emeği geçen tüm kardeşlerime gönülden teşekkürler!"

OBAMA'YA GÜNLÜK GAZETE BİLE BASTIK

-Başkan Obama'nın gecelediği otele, günlerce önce ABD'den getirilen 7 TIR dolusu güvenlik ekipmanı yerleştirildi. ABD'den özel olarak getirilen 3 köpek de Başkan'ın yiyeceklerinden temizlik ekipmanlarına kadar sürekli olarak bomba ve kimyasal araması yaptı.

-Otelde 32 oda tamamen boşaltılarak, Pentagon bağlantılı sistem odaları oluşturuldu.

-Obama'nın kaldığı dairenin camlarının arkalarına kurşun geçirmez özel cam paravanlar yerleştirildi.

-Obama'nın kalacağı odadaki yatak takımları kullanımdan üç gün önce ABD ekibine teslim edildi.

-Başkan'ın çamaşırları da otel çamaşırhanesinde yıkanırken başında özel kahyalar bekledi.

-Obama'nın yemeğini ABD'den gelen 2 aşçı ve butler'dan (özel kahya) oluşan ekip yaptı.

-Obama'nın yemek malzemeleri ABD'den getirildi, sadece taze sebze ve meyve Türkiye'den temin edildi. Türkiye'den temin edilen meyve sebzeler özel kimyasal koku alan köpekler tarafından tarandı.

-Obama'nın istediği gazetelerin baskısı Türkiye'ye daha geç geldiğinden, gazeteler her gün otel bünyesinde bulunan tasarım ofisinde basıldı.

PERSONEL GÜNDE 2 KEZ GÖMLEK DEĞİŞTİRDİ

G20 zirvesi için Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı bir senedir yoğun bir çalışma sürdürdü. Protokolün haricinde, otellerin içerisindeki ve dışarıdaki spor tesisleri, tenis kortları kapalı alana çevrildi. Özel bir eğitimden geçirilen personele hijyen eğitimi de verildi. Personel günde iki kez gömlek değiştirdi ve tek tip parfüm kullandı. ABD Başkanı Obama'nın kaldığı Calista Luxury Resort ve konakladığı kral dairesinde üst düzey güvenlik tedbirleri alındı. Golf sporuna düşkün olan Obama, yoğun programı nedeniyle golf oynamadı ama sahaları çok beğendiğini ve golf için tekrar Antalya'ya gelmek istediğini söyledi.

LİDERLER SABAH KOŞULARINI BELEK'TE YAPTI

Antalya Belek'te gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde büyük ilgi gören, katılımcıların "selfie" çekmek için birbirleri ile yarıştığı Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülke heyeti ile birlikte Ela Quality Resort Belek Oteli'nde konakladı. Delux Suit'te kalan Trudeau'nun yanı sıra İngiltere ve İtalya ülke heyetleri de Ela'daydı. Cameron, kendisine özel hazırlanan kral dairesinde konaklarken, 375 metrekare yaşam alanı ile iki kattan oluşan dairede, 24 saat boyunca bir hizmetkar hazır bekletildi.

"BİR HAFTA AÇIK CEZAEVİ GİBİYDİ"

Bölgede bulunan birçok otelin personeli zirve süresince evlerine gidemezken, demir bariyerler arkasında kalan işyerlerine ise müşteri gelmedi. Bir hafta iş yapamadıklarından yakınan esnaf, "Ancak ülke için güzel oldu. Biz ise adeta açık cezaevinde kaldık gibi hissettik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber