Yenilenebilir enerjiye 'teşvik'

Yenilenebilir enerjide kullanılan bazı ekipmanların üretim yatırımlarına teşvik verilecek.

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 19 Kasım 2015 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yenilenebilir enerjiye 'teşvik'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yenilenebilir enerjide kullanılan bazı ekipmanların üretimi için yapılacak yatırımların KDV istisnası, vergi muafiyeti ve faiz gibi teşvikler ile destekleneceğini söyledi.

Zeybekci, ilgili Bakanlar Kurulu kararı ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Yenilenebilir enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör imalatı ile rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları öncelikli yatırım kapsamına alindi. Bu yatırımlar, beşinci bölge destek oran ve sürelerinden yararlandırılacak. Bu yatırımlar, KDV istisnasından, gümrük vergisi muafiyetinden, vergi indiriminden, faiz desteğinden, yatırım yeri tahsisinden yararlanacak, sigorta primi işveren hissesi ile yedi yıl boyunca desteklenecek" dedi.

Zeybekci, söz konusu yatırımların desteklerden yararlandırılması ile birlikte bu alanda yapılan ithalatın azalacağını, cari açığın da düşüşüne katkı sağlanacağını belirtti.

Zeybekci, yenilenebilir enerji alanında 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için, toplam 130 milyar dolarlık yatırım ihtiyacının 33 milyar dolarının hidroelektrik enerjisi, 30 milyar dolarının ise rüzgar ve güneş enerjisi alanında yapılması öngörüldüğünü hatırlattı.

Zeybekci, "Bu projeksiyon kapsamında 2010-2030 yılları arasında ülkemizde enerji yatırımı ihtiyacının yenilenebilir enerji dahil 225-280 milyar dolar olduğu öngörülüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber