Taze sebze-meyve kanserden koruyor

- Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, fastfood yerine tencere yemeklerinin ve taze meyve-sebzelerin tercih edilmesinin kansere yakalanma riskini azaltacağını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2015 13:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Taze sebze-meyve kanserden koruyor

Medical Park Tarsus Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, Çağ Üniversitesi'nde öğretim üyeleri ve öğrencilere kanser hastalığı konusunda bilgi verdi. Doç. Dr. Ata, özellikle internette 'tüketilmesi halinde kanserden korunulacağı' iddia edilen yiyecek listelerinin dolaştığını ve büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, "Oysa kanserden korunma ve beslenme ilişkisinde önemli olan yiyeceklerin tazeliği, temizliği, uygun koşullarda pişirilip saklanması, tencerede pişirilmesi" diye konuştu.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ata, kanser hastalığının nedenlerini ise genetik kodlama bozuklukları, sigara, alkol, bakteriler, virüsler ve hava kirliliği olarak sıraladı.

KADINLARDA KANSER TÜRLERİ

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt da seminerde jinekolojik kanserler hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Özyurt, kadın üreme organı kanserlerinden en sık görülen kanser türlerinin dış genital organ kanserleri, rahim ağzı kanserleri, rahim kanseri ve yumurtalık kanserleri olduğunu belirterek, kanserden korunma yöntemlere ve erken teşhis için yapılması gerekenlere dikkat çekti. Özellikle taramalara işaret eden Op. Dr. Özyurt, her kadının yılda bir kez smear testi yaptırmasını önerdi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan ise, seminerde meme kanseri hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Karakan, "Meme kanserinden değil, meme kanserinin tanısının geç konulmasından korkmak gerekir. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Yaş ilerledikçe meme kanseri görülme oranı artmaktadır. Bu nedenle 40 yaşından sonra meme kanserinin erken tanısı için yıllık mamografi çektirilmesi, doktor kontrolü ve aylık kendi kendini muayene yöntemlerini öğrenip uygulamak gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber