Türk kirazının Çin'e ihracı içeriyi nasıl etkiler?

Türk kirazının Çin'e ihraç edilmesi, yurt içinde piyasa fiyatlarını olumlu etkiler" - "2011 yılında ABD'de tavukta kullanılan bir ilacın zararlı olduğu, kanserojen ihtiva ettiği konusunda çalışma yapılmış ve ilaç ABD'de yasaklanmış, uygulanmıyor. Bu ilaç bize hiç gelmemiş, ne bizde üretilmiş, ne bize ithal edilmiş, ne bizde kullanılmış"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2015 19:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Türk kirazının Çin'e ihracı içeriyi nasıl etkiler?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Türk kirazının Çin'e ihraç edilmesinin yurt içinde piyasa fiyatlarını olumlu etkileyeceğini söyledi.

Arzu, G20 Liderler Zirvesi'nde imzalanan, "Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü"ne ilişkin bakanlıkta düzenlenen değerlendirme toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 2016'da Çin'e ne miktarda kiraz ihraç edileceği ve bu ihracatın yurt içinde fiyatları nasıl etkileyeceğine yönelik sorusuna Arzu, "Piyasa fiyatlarını olumlu etkiler. Çin gibi önemli bir pazara girdiğimiz zaman üreticilerimiz fiyat kırımına girmeyecekler. Toplantının ardından üreticimiz, ihracatçımız, bakanlıklarımızın ilgili bürokratlarıyla işbirliğiyle bu piyasada nasıl daha iyi fiyatlarla mal satarız diye tartışacaklar. İyi fiyatlarla mal sattığımızda hem üreticimizi hem de iç piyasayı korumuş olacağız" yanıtını verdi.

- Tavuk etinde arsenik iddiası

Arzu, tavuk etinde arsenik bulunduğu iddialarının hatırlatılması üzerine, Türkiye'de çok farklı spekülasyonların yapıldığını söyledi. Konuyla ilgisi olmayanların bu konuda konuştuğunu ya da bu konuda söylenenlerin başka taraflara çekildiğini belirten Arzu, şunları kaydetti:

"2011 yılında ABD'de tavukta kullanılan bir ilacın zararlı olduğu, kanserojen ihtiva ettiği konusunda çalışma yapılmış ve ilaç ABD'de yasaklanmış, uygulanmıyor. Bu ilaç bize hiç gelmemiş, ne bizde üretilmiş, ne bize ithal edilmiş, ne bizde kullanılmış. Gıda kodeksimizde de bu tür ilaçların kullanılması yasak. Yani biz bu konuda AB'den de ABD'den de öndeyiz. Kendi kendimizin ayağına kurşun sıkmak bu, böyle bir dedikodu çıkarıyoruz hem iç piyasada insanlarımızın kafasında hem de ihracat yaptığımız ülkelerde soru işareti oluşuyor. Maalesef bir kısım etiketli unvanlı arkadaşlar, televizyonlarda boy gösterip yalan yanlış bilgiler veriyorlar ve insanların kafasını bulandırıyorlar."

GDO'lu yemlere ilişkin konunun da yanlış bilindiğini ve aktarıldığını ifade eden Arzu, GDO ile ilgili kararların Biyogüvenlik Kurulunca alındığını anlattı. Arzu, "Bizim ülkemizde şu anda gıdada kullanılmıyor, yemde kullanılıyor, yemden de insanlara zarar verdiği tespit edilmemiş" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber