Anne ve Babası obez olanlar büyük risk altında

Tüm dünyada insan sağlığını tehdit eden en ciddi sorunlardan biri olarak gündemdeki yerini koruyan obezitede genetik faktörler önemli rol oynuyor. Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Diyetisyeni Melike Hasip, anne ya da babası obez olan bireylerin ileride karşılaşacakları aynı soruna karşı daha tedbirli olmalarını öneriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2015 21:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Anne ve Babası obez olanlar büyük risk altında

Kişinin fiziksel görüntüsünü bozarak, kendine olan öz güven kaybına yol açmasının yanı sıra birçok hastalığa da zemin hazırlayan obezitenin hem sağlık hem de sosyoekonomik olarak ciddi tehdit oluşturduğunun altını çizen Dyt. Melike Hasip, "Gelişmiş ülkelerdeki toplam sağlık hizmetleri kullanımının yaklaşık yüzde 4-8'inin obeziteye bağlı olduğu ileri sürülmektedir" uyarısında bulundu.

Dyt. Melike Hasip, obezitede çevresel etkenlerin yanı sıra genetik faktörlerin de belirleyici unsur olduğunu vurguladı. Obezitenin, vücutta anormal ve aşırı yağlanma sonucu meydana geldiğine dikkat çeken Diyetisyen Melike Hasip, vücuttaki yağın erkeklerde yüzde 25'ten, kadınlarda ise yüzde 30'dan fazla olması sonucunda obezite hastalığının ortaya çıktığını söyledi.

"OBEZITEYE DAVETIYE ÇIKARMAYIN"

Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, rahim, meme, prostat, kalın bağırsak kanseri gibi bir çok hastalığı beraberinde getiren obeziteyi tetikleyen faktörlere vurgu yapan Melike Hasip, vücudun ihtiyacından fazla enerji (kalori) alınmaması gerektiği uyarısı yaptı. Hasip, "Bireylerin yağlı ve doyuruculuğu olmayan besinleri tüketmeye olan yönelimleri, alkol tüketiminin son yıllarda artmış olması, hareketsiz yaşam tarzı insanların daha fazla enerji alıp bunu harcayamamalarına neden olmaktadır. Bu da obezite'nin başlangıcıdır" dedi.

Hasip, tüm bu etkenlerin yanı sıra; genetik, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve psikolojik faktörlerin de obeziteyi tetiklediğini bildirdi. Tüketim alışkanlıklarını değiştirerek şişmanlıktan uzak durulabileceğini dile getiren Hasip, fiziksel aktivitenin de arttırılması gerektiğini belirtti.

GENETIK FAKTÖRLER YÜZDE 25-40 ETKILI

Obezite'de rol oynayan çok sayıda genin, çevresel faktörler ile etkileşim içinde olduğunu kaydeden Özel Kırklareli Lüleburgaz Balkan Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Melike Hasip, hastalığın anne-babadan, çocuğa geçme eğilimi olduğunu dile getirdi. Ebeveynlerin sahip olduğu tüketim alışkanlıklarının, yaşam tarzının çocuğa da geçtiğini söyleyen Hasip, genetik faktörlerin obezite üzerinde yüzde 25-40 oranında etkisinin olduğunu ve ebeveynlerin obez olması durumunda ise çocuğun 2-3 kat daha fazla risk altında bulunduğunu vurguladı.

EBEVEYN OBEZ ISE ÇOCUĞU 2-3 KAT RİSK ALTINDA

Anne veya babadan birinin obez olması durumunda, çocuğun normal bireylerin çocuklarına oranla 2-3 kat fazla risk taşıdığına dikkat çeken Melike Hasip, "Anne ve babanın her ikisi de obez ise çocuklarının yüzde 80'inde erişkin çağlarda obezite görülmektedir. Bu sebeple anne ve babalara büyük görev düşüyor. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek için, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber