Diş sağlığınız için bu yiyeceklerden uzak durun

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Dünya Diş Hekimleri gününde diş sağlığımızı tehdit eden yiyeceklere dikkat çekerek "Tatlı tatta olmayıp, ağızda sindirildiği zaman şekere dönüştüğünü bilmediğimiz besinler, ağız diş sağlığını tehdit ediyor" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2015 22:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Diş sağlığınız için bu yiyeceklerden uzak durun

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Dünya Diş Hekimleri gününde, diş sağlığımızı tehdit eden yiyeceklerle ilgili bilgi verdi. Işın Sayın, şekerli besinlerin, diş çürüklerine yol açtığını herkesin bildiğini belirterek "Üstelik şeker, ağızdaki bakterileri besliyor. Bu bakteriler de iç organlara doğru ilerleyip çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Tatlı tat veren yiyeceklerin şekerli olduğunu fark edip, diş sağlığınız için bunlara dikkat ediyor olabilirsiniz. Ancak bazı karbonhidrat içeren besinler, tatlı tat vermediğinden, diş çürütebileceği hiç akla gelmiyor. Tükürükteki amilaz enzimi, bu şekersiz hissedilen karbonhidratları daha ağızdayken parçalar. Glikoz molekülü, yani şeker, açığa çıkar. Böylece tatlı tat almasak bile diş çürümesi için uygun ortam hazırlanmış olur" dedi.

Bazı yiyeceklere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Uzman Dyt. Işın Sayın, "Pirinç ve sarma, dolma, pirinç çorbası, yayla çorbası gibi, bulgur dururken pirinç eklenen yemekler; patates kızartması, haşlaması, püresi, salatası, kumpir; makarna, şehriye, erişte, börek, poğaça, mantı, pide hamuru, lavaş, dürüm, simit, tuzlu kurabiye, beyaz ekmek, krep, pan cake gibi beyaz un içeren gıdalar; tarhana ve beyaz unla kıvam verilmiş tüm çorbalar diş sağlığı açısından risklidir. Bunları mümkün olduğunca az tüketin" şeklinde konuştu.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN UZAK DURULMASI GEREKEN YİYECEKLER

Sayın, ağız ve diş sağlığı için yoğun şeker tüketilmemesinde büyük yarar olduğunu hatırlatarak şu örnekleri verdi: "Gazlı meşrubatlar; hazır veya taze sıkılmış meyve suları; şekerlemeler; bisküviler; kahvaltılık tahıl gevrekleri; çikolata ve gofret; tatlı kurabiye, kek, pasta, hamur tatlısı (waffle); dondurma; sütlü hamurlu tatlılar; şekerli sakızlar; reçel, bal, pekmez ve marmelat; şekerli ve kakaolu fındık ve fıstık ezmeleri gibi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber