41'inci kuledeki 3 ölümü, 40'ıncı kule aydınlatacak

Boztepe Hudut Karakolu 41 No'lu kulede 3 askerin ölümüyle ilgili askeri savcılık takipsizlik kararı verdi. Askeri mahkeme soruşturmanın eksik yapıldığını ve 40 No'lu kuledeki hareketliliğin araştırılmasını istedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 23 Kasım 2015 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
41'inci kuledeki 3 ölümü, 40'ıncı kule aydınlatacak

Şefik DİNÇ

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde, 9 Aralık 2014'te yaşanan olayda Boztepe Hudut Karakolu 41 No'lu kulede vatani görevlerini yapan askerler Umut Aslan ile üst devresi Kadir Yıldız ve Ramazan Yel'in cesetleri bulundu. Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, 9 ay süren soruşturmanın ardından takipsizlik kararı verdi. 27 Ağustos tarihli kararda, "Piyade Er Umut Aslan'ın, olay günü 41 No'lu çelik kulede Onbaşı Kadir Yıldız ve Çavuş Ramazan Yel ile nöbetteyken üzerine zimmetli G3 piyade tüfeğiyle, üstü konumunda bulunan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel'i vurarak öldürdüğü, devamında tüfeğiyle sol çene altından ateş edip yaşamına son verdiği anlaşılmakta. Şüpheli Umut Aslan'ın kendi yaşamına son vermesi, olayda başkaca bir şüphelinin ve suç teşkil eden bir eylemin bulunmaması sebebiyle soruşturmaya yer olmadığına karar verildi" denildi.

ASKERİ MAHKEME: SORUŞTURMA GENİŞLETİLSİN

Askeri savcılığın takipsizlik kararına ailenin avukatı Tolga Çakır itiraz etti. Soruşturmanın eksik yapıldığını savunan avukat Çakır, termal kamera görüntülerinin detaylı incelenmediğini, cesetlerin bulunmasından önce 40 No'lu kuledeki hareketliliğin sebebinin araştırılmadığını, olay yeri inceleme tutanağı ile fotoğrafların uyuşmadığını belirten itiraz dilekçesini askeri mahkemeye sundu. Dosyadaki eksik ve çelişkileri sıralayan Çakır, takipsizlik kararının kaldırılmasını ve soruşturmanın yeniden açılmasını istedi.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır Askeri Mahkemesi, verilen takipsizlik kararının kaldırılmasına ve soruşturmanın genişletilerek yeniden yapılmasına karar verdi. Askeri mahkeme, soruşturmanın eksik yapılan kısımlarının tamamlanmasını ve askeri aracın termal kamera görüntülerine yansıyan 40 No'lu kule önündeki hareketliliğin sebebinin belirlenmesini istedi.

BABA: 'BU BÖYLE BİTMEZ' DEMİŞTİM

Takipsizlik kararı sonrası "Bu dava benim için böyle bitmez" diyen baba Musa Aslan, soruşturmanın yeniden açılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Oğlumun böyle bir şey yaptığına inanmıyorum. İlk olarak Suriye'den ateş açılarak öldürüldükleri söylendi. Sonra Umut'un sevgilisinin mesajı nedeniyle cinnet getirip 2 arkadaşını öldürüp intihar ettiği söylendi ama mesaj bulunmadı. Tertipçilikten kaynaklandığı iddiası ortaya atıldı. Soruşturma açılması olayın aydınlatılması için bir umut oldu."

3 ÖLÜMDE CEVAP ARANAN SORULAR

-Termal kamera görüntülerine göre olaydan önce 40 No'lu kule önünde hareketlilik yaşandı. Görüntüler incelenip sebebi belirlenmedi.

-Olay saati tutanakta 21.30 ancak ölen askerlerden Kadir Yıldız'ın saat 22.30'da telefonla görüşmesi bulunuyor.

-Her 3 asker nöbete 80'er mermi alarak gitti. Umut Aslan'ın tüfeğinde ve yedek şarjöründe 64, Ramazan Yel'in tüfek ve yedek şarjöründe 77 adet kullanılmamış fişek bulundu. Kadir Yıldız'ın tüfeği ile yedek şarjöründeki tüm fişekleri boş bulundu. 3 asker, toplam 99 el ateş etti. Bir çatışma mı çıktı?

-Ramazan Yel ve Kadir Yıldız'ın otopsi raporlarında uzaktan vuruldukları yer aldı.

-3 askerde de atış atığı izine rastlanılmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber