Şahin: Cumhuriyetin ilk yıllarına dönelim

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin'den, tartışılan milletvekili yeminine 3 alternatif: 1924 ve 1961 anayasaları ile AK Parti'nin önerisindeki metinlerden biri tercih edilebilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2015 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şahin: Cumhuriyetin ilk yıllarına dönelim

HDP'li Leyla Zana'nın yemininin geçersiz sayılmasıyla başlayan tartışmalar devam ederken; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den üç öneri geldi. Şahin, 1924 ya da 1961 anayasalarındaki milletvekili yeminlerine geri dönülebileceğini veya AK Parti'nin TBMM Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu metin önerisinin kabul edilebileceğini kaydetti. Haber ajansı Sputnik'e açıklamalarda bulunan Şahin, milletvekili yemin metninin değişmesi gerektiğini, AK Parti'nin bu konuda bir önerisinin de zaten olduğunu söyledi. Önerdikleri yemin metninin daha çağdaş olduğunu, bugünkü ihtiyaçları karşılayacağını belirten Şahin, her türlü tartışmadan uzak ve bugünkünden daha iyi olduğunu düşündüklerini vurguladı. Şahin, "O olmasa bile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk anayasası olan 1924 Anayasası'nın metnine bile razıyız biz. Yani Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün birinin cumhurbaşkanı, birinin başbakan olduğu dönemde yürürlüğe giren 24 Anayasası'ndaki yemin metnine bile razıyız. Ama onu bile kabul etmiyorlar bugünkü bazı siyasi partiler. Diğer partiler razı olsunlar değiştirelim" dedi.

ATATÜRK VE İNÖNÜ ÖRNEĞİ

'Türk Milleti' ifadesinden rahatsızlık duyduğu için yeminin değişmesini istediği eleştirilerine de karşı çıkan Şahin, "O anlamda söylemedim. Ama herhalde Atatürk'ü de İsmet İnönü'yü de Türklükle ilgili sorunları olan liderler olarak göremezsiniz. Niye onlar koymamışlar, niye onlar böyle bir ibareyi oraya ekleme ihtiyacı hissetmemişler" diye konuştu. Bugünkü yemin metninin 1982 Anayasası'nda yer aldığını hatırlatan Şahin, "Hatta bir şey daha söyleyeyim. 1961 Anayasası'nın yemin metnini bile kabul edebiliriz. Ama 82 Anayasası'nın metni son derece karmaşık ve tartışmalara açık. 24 Anayasası'nın, 61 Anayasası'nın yemin metni bile kabul edilebilir. Sorunlu olan 82 Anayasası'nın yemin metnidir" dedi.

'ANAYASAYA UYMALIYIZ'

1982 Anayasası yürürlükte kaldığı sürece milletvekillerinin bu anayasaya göre yemin etmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, "Benim bu anayasaya itirazım var diye bu anayasaya uymayacak mıyım? Tabii ki uyacağım" ifadesini kullandı. Yemin metni değiştirilerek bu tür tartışmaların önüne geçilebileceğini vurgulayan Şahin, "24 Anayasası'ndaki yemin metni Türkiye'deki birtakım tartışmaları, rahatsızlıkları ortadan kaldırır. 61 Anayasası'nın yemin metni kaldırır. Bizim yemin metnimiz kaldırır. Üçünden herhangi biri olursa bizim itirazımız olmaz" dedi.

AK PARTİ'NİN ÖNERİSİ

İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim.

İŞTE O YEMİNLER

1924 Anayasası: Vatan ve milletin saadet ve selametine ve milletin bil' kaydu şart hakimiyetine mugayir bir gaye takip etmeyeceğime ve Cumhuriyet esaslarına sadakatten ayrılmayacağıma 'Vallahi.'

1961 Anayasası: Devletin bağımsızlığını, vatanın ve milletin bütünlüğünü koruyacağıma; Milletin kayıtsız şartsız egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağıma ve halkın mutluluğu için çalışacağıma namusum üzerine söz veririm.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber