Uzmanlar: Evde çorba ve mama yapın

Uzmanlar 2 yaş altı bebeklere takviye gıda yasağını ve bebek araç koltuklarının ölümcül tehlikesine dikkat çeken ABD araştırmasını değerlendirdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 24 Kasım 2015 10:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Uzmanlar: Evde çorba ve mama yapın

Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı düzenlemesi kapsamında; 2 yaş altı bebeklere takviye gıda üretimi yasağı gelmesinin ardından uzmanlardan, "Tamamlayıcı besinler de mamalar, muhallebi, püre ve evde yapılmış çorbalardır. Karar doğru" ve "Bir gıda takviyesinin içinde 10 mg demir varsa ben bunu hekim olarak çocuğa yazabilirim. Bu bir beslenme desteğidir" yorumları geldi.

BEBEKLERE GIDA TAKVİYESİ

'PEK ÇOK ÜRÜN NE, BİLİNMİYOR'

Beslenme Uzmanı Prof. Neriman İNANÇ: "0-2 yaş bebeklerinde anne sütünün yanı sıra tamamlayıcı besinler; mamalar, muhallebi, püre ve evde yapılmış çorbalardır. Anne sütü 2 yaşına kadar devam eder, 6'ncı aya gelindiğinde anne sütü yeterli olmayacağı için de devreye tamamlayıcı dediğimiz bu gıdalar girer. Bakanlığın yasaklatma kararı aldığı 2 yaş altındaki bebekler için takviye edici ürünlerin çoğu piyasada eczanelerde satılıyor. Pek çok ürünün ne olduğunu bile bilmiyorsunuz. Bu anlamda karar doğru."

'BUNLAR BESİN TAKVİYESİDİR'

Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Benal BÜYÜKGEBIZ: "Yeni düzenleme tamamen mevzuat ile ilgili. Ebeveynler bu yaş gruplarındaki bebeklere doktorlarına başvurmadan bu takviye edici ürünleri veremesin diye. Bir gıda takviyesinin içinde 10 mg demir varsa ben bunu hekim olarak çocuğa yazabilirim. Bu bir beslenme desteğidir. Çocuk 1 yaşından sonra et yiyemiyorsa çinko eksikliği varsa ben o gıda desteğini yazarım."

'TAKVİYE GEREKLİ AMA KATKISIZ'

Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Doktoru Günay CANTÜRK: "Bebeklerde ilk 6 aydan sonra gıda takviyesinin yapılması kesinlikle gereklidir. 6. ve 7. aydan sonra anne sütü vitamin ve mineral açısından yeterli olmamaktadır. Bu aşamada bebeğin motor, çiğneme, sindirme, yutma gibi hareketleri geliştirmesi gerekiyor. Takviye gıda evde hazırlanmalı ve doğal ürünler kullanılmasına önem verilmelidir."

'BALIK, SEMİZOTU, CEVİZ'

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Hilal MOCAN: "Vitamin ya da mineral takviyeleri değil burada bahsedilen gıda takviyeleri. Çünkü üretimi yasaklanan ürünlerin içerisinde hazır gıdalara konulan nitrik asit, ekstra proteini, karbonhidratı artıran ürünler bulunuyor. Ebeveyn 0-2 bebeğinin yemeğini hazırlarken raftan aldığı o takviye edici ürünü de yemeğe dahil ediyorsa bu gıda takviyesine girer. 2 yaşına kadar olan süreçte çocuk omega 3 takviyesini gıdadan alacak. Balık etinden, semizotundan, ya da cevizden."

'BEBEĞİN YANINDA REFAKATÇİ DE OLMALI'

ABD'de yapılan bir araştırma; bebek araç koltuklarının 2 yaşından küçük bebeklerin nefes yollarının zedelenmesine, hatta ölümüne neden olduğunu ortaya koydu. HABERTÜRK konuyu uzmanlarına danıştı:

BOYUN VE OMURGA KIRIĞI

Medical Park Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri GÖZLÜKGİLLER: "Bebekler hareketlerini kontrol edemedikleri için boyun kırıkları, omurga kırıkları ve nefes problemleri gibi ciddi sağlık sorunları meydana geliyor"

'KONTROL EDİLMELİ'

Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Doktoru Günay CANTÜRK: "Bebeğin mutlaka ebeveynin gözetiminde olması gerekiyor. Uzun yolculuklarda aralıklarla durup bebek kontrol edilmeli. Bebeğiniz 10 kilonun altındaysa bebek koltuğuna oturtmayın. 2 yaş öncesi bebekleri ana kucağına oturtabilirsiniz."

'GÖZETLEYEN BİRİ OLMALI'

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Prof. Dr. Meziyet ARI: "Bebeğin ön tarafta kucakta olması çok daha tehlikeli. Bebeğin o koltukta kaç saat kaldığı önemli. Ebeveynlerin uzun yolculuklarda sık sık mola vermesi lazım. Arkada bir yetişkinin olmasında fayda var."

ARAÇ KOLTUĞU MECBURİ

1 Haziran 2010 tarihli Trafik Yönetmeliği'ne göre araçtaki boyu 135 cm ağırlığı da 36 kilonun altındaki çocuklar için çocuk koltuğu bulundurulmak zorunda. Koltuğu olmayanlar trafik kontrollerinde 55 TL'den başlayan para cezalarına çarptırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber