İzmir Belediyesi'nde örtülü ödenek tartışması

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde "örtülü ödenek" tartışması çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın ESHOT bütçesindeki özel kalem ve tanıtım kalemlerinin yüksek olduğunu belirterek "Yoksa ESHOT için ayrılmış örtülü bir ödenek mi" sözlerine sert yanıt verdi. Örtülü ödeneğin Türkiye Cumhuriyeti'nde sadece Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nda olduğunu belirten Kocaoğlu "Başka hiçbir kişinin, ne belediye başkanı ne başkasının kendi inisiyatifiyle harcayacağı para yoktur" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Kasım 2015 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir  Belediyesi'nde örtülü ödenek tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ESHOT Genel Müdürlüğü 2016 yılı performans programı ve 727 milyon 116 bin 846 TL gelir, 644 milyon 486 bin 846 TL gider bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Bütçe görüşmeleri tartışmalara da neden oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, inceledikleri ve ruhu olmadığını söylediği bütçeye göre ESHOT'un çöküş içinde olduğunu gördüklerini söyledi. Doğan, "Bu yıl hayal kırıklığı yaratan bir bütçeyle karşılaştık. Kamu zararı bütçesiyle karşı karşıyayız. Ben yaptım oldu mantığıyla yönetilen bir devlet kurumun başarısızlığı rakamlarla kendini göstermiştir. ESHOT gelecekte tabela kurumu haline gelecektir. Belediyede taşeron olarak çalıştırılan İZELMAN personeli için kadro düzenlemesi yapılmamaktadır. ESHOT 1029 olan boş kadro sayısını elinde tutacak, doldurmayacak gibi görünüyor. İzmirlilerin sıkıntı çare olacak çözüm de bütçede göremiyoruz. Geçen yıl filo yaşı 5,5 olarak açıklamıştınız. Araçlar hala yollarda kalmaktadır. 2015 yılında elektronik ücret toplama sisteminde sıkıntı yaşandı. Yeni ihalede bir krizle karşı karşıya kalmamayı umuyoruz. İhale şartnamesi adrese teslim değil, adaletli hazırlanmasını diliyoruz. Özel Kalem ve tanıtım faaliyetlerine 150 bin TL ve 540 bin TL ayrılmış. Neyin tanıtımını yapıyor. Yoksa ESHOT için ayrılmış örtülü bir ödenek midir ?" dedi.

Doğan, ESHOT bütçesinde kendilerini sevindirenin mevcut fiyat tarifesinin korunması ve ulaşım zammına yer verilmemesi olduğunu ancak israf bütçesi olarak gördükleri için ret oyu vereceklerini açıkladı.

CHP Grup Sözcüsü Sırrı Aydoğan ise yaptığı konuşmada İzmir'de belediyenin ulaşıma yaptığı sübvansiyonun 501 milyon TL olduğunu söyledi. Toplu ulaşımda 147 bin adet öğrenci, 5444 öğretmen, 11 bin 65, 175 bin 60 yaş, 27 bin engelli kartı olduğunu belirten Aydoğan, "Avrupa'da da devlet ulaşıma sübvansiyon yapar. Biz de var. Bize göre bunlar yük değil. Bunları zarar görmüyoruz. Ancak devlet mazot fiyatlarında ÖTV indirimi gibi bazı uygulamalar yapsa, biz de bu paraları yatırıma ayırabiliriz" dedi. Kocaoğlu, ÖTV indiriminin yatla gezene yapıldığını söyledi.

DOĞAN'A TEESÜF ETTİ!

Aziz Kocaoğlu, AK Parti Grubu'nun eleştirilerinden önce ESHOT'un özelleştirileceği yönünde basında yer alan bazı iddialara yanıt verdi ESHOT'un özelleştirilmediğini ve satılmadığını üstüne basa basa söyleyen Kocaoğlu, bugüne kadar kısa bir dönemki deneme hariç kendisinden önceki belediye başkanlarının da trafik terörü yaratacak, diğer belediyelerin de 'İllallah" ettiği halk otobüsü adı verilen uygulamalara girmediklerini söyledi. Kocaoğlu" Böyle bir hedefimiz olamaz. Böyle absürt konular nerden çıkıyor bilmiyorum. Kimler çıkarıyorsa onlara sormak lazım" dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın ESHOT'un çöktüğü ve ruhsuz bir bütçe hazırlandığı yönündeki eleştirisine yönelik konuşan Başkan Kocaoğlu "ESHOT çökmez. Hizmet ağını büyütmek için teknolojiyi kullanır. Şekilsen ve ruhsuz bir bütçe eleştirisi yaptınız. Sadece teessüf ederim. Ne diyeyim ben sana!" dedi.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK SADECE BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI'NDA VAR!

AK Parti Grup Başkan Vekili Bila Doğan'ın "Örtülü ödenek! iddiasına sert yanıt veren Kocaoğlu, "Örtülü ödenek Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri sadece Başbakan'a veriliyordu. Şimdi sadece Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nda var. Başka hiçbir kişinin, ne belediye başkanı ne başkasının kendi inisiyatifiyle harcayacağı para yoktur. Burası ne Aziz Kocaoğlu'nun Bornova'daki Seçkin Ticaret'i ne de Bilal Doğan'ın Odak Dövizi'dir. Burası bir devlet kurumudur. Bir kuruş da olsa hesabını vereceksin!" dedi.

"AKTARMALI SİSTEM DİĞER KENTLERDE DE VAR AMA İZMİR DAHA UCUZ"

AK Parti Grubu'nun sık sık eleştirdiği aktarmalı ulaşım sistemiyle ilgili konuşan Kocaoğlu, yapılan ankette yolcuların aktarmalı sistemden yüzde 77 oranında memnun olduğunu belirtti. Kocaoğlu, "Aktarmalı sistemi kafayı takıyorsunuz ama aktarmalı sistemi yapmayan belediye yok. Diğer belediyelerde de birinci biniş, ikinci biniş kademeli fiyat tarifesi var. Bu aktarmalı sistem değil mi? Hesap yapın. Diğer iki büyük şehrimizi karşılaştırın. Aktarmalı olarak gidilen aynı mesafedeki yolculukta toplu ulaşım İzmir'de yüzde 65 daha ucuzdur. Aynı mesafede aynı sayıda aktarmayla İzmir'de 2,25 TL'ye giderken, diğer kentlerde 7,5 TL'ye gidiyorsunuz. Denemesi bedava. Havaalanı'ndan biniyorsunuz 2.25 TL'ye Aliağa'ya gidiyorsunuz. Nerde görülmüş. Var mı böyle bir sistem. Biz dar gelirli vatandaşı taşımak için elimizden gelen desteği veriyoruz" dedi.

YARGI KARARINA UYULACAK

Toplu ulaşımdaki elektronik ücret toplama sisteminde Haziran 2015 tarihinde yaşanan krizle ilgili de konuşan Kocaoğlu, "Bir afet, kriz yaşadık. Yedi gün ESHOT'da geceledim. Çalmadık, çırpmadık, soymadık. Krizi çözmek için uğraştık. Ne yapsaydık, otobüsleri çalıştırmasa mıydık? Bu süreçte ücretsiz taşınan yolculardan kaynaklanan kaybı hesapladık. Neden olan firmalar belli. Yargı ne karar verirse uyacağız. Çözüm için başka yöntem bilen varsa söylesin de yapalım. Burası bir devlet kurumu. Giren 1 TL'nin de çıkan 2 TL'nin de hesabı verilir" dedi. AK Parti Grubu'na Meclis'te bir kez daha "Adrese teslim ihale!" söyleminde bulunmamalarını tavsiye eden Başkan Kocaoğlu, adrese teslim, gizli kapaklı işlerle işleri olmadığını söyledi. Kocaoğlu, "Burada 12 senede böyle bir şey yapılmadı. Siz bunu benden daha iyi biliyorsunuz. Ne istihbaratlar, ne dinlemelerden geçtik. Ne suçlamalardan geçtik. Yok, kardeşim yok. Yoktan ne çıkarsa bu belediyeden o çıkar. Yok, öyle 'adrese teslim bilmem ne'. Namus ve şerefimiz ile İzmir halkına hizmet etmeye geldik. Yüzümüz alnımız ak hizmetimizi yapacağız. Süremizi bitirince evimize gideceğiz. Ömrümüz olduğu müddetçe de tek başıma günün her saat gezeceğim. Çünkü hiçbir İzmirliye bilerek, isteyerek kötülük yapmadık. Şu partili, bu partili, şu mezhepten demeden işini görmeye çalışıyorum. Normal görevimi yapıyorum. İsraf bütçesi diyorsunuz. Ne israfı! Nerde ne yendi, ne içildi nerde ne saltanat yapıldıysa" dedi.

KENTİN SİYASİ SEVİYESİNİ DÜŞÜRMEKTEN BAŞKA ŞEYE YARAMIYOR

Kocaoğlu, AK Partili Doğan'ın önceki meclis oturumunda Konak Tramvayı için söylediği "Fasonray" tabirine de dikkat çekti. Fasanray gibi bazı tabirler kullanıldığını belirten Kocaoğlu "Fason merdiven altı, kaçak, gizli kapaklı demek. Biz bunlardan anlamıyoruz. Bu tür işleri konuşmanın da yararı yok. İzmir gibi kentin siyasi seviyesini düşürmekten başka bir şeye yaramıyor. Bu salonda 2005 yılında AKP'li bir üye Aliağa-Menderes projesini her oturumda karşı çıktı. Şimdi ne güzel günde 300 bin yolcu taşıyoruz" dedi. Tansaş Et Entegre Tesisi'nin kendilerine 6,5 milyon TL'ye satılmadığını, 27,5 milyon TL istendiğini ve çürümeye terkedildiğini belirten Kocaoğlu, AK Parti Grubu'na çağrı yaparak arsasını iktidar partisi meclis grubu olarak almaları halinde Meclis toplantısında bangır bangır bunu söyleyerek İzmirlileri duyuracaklarını söyledi.

ALSANCAK STADINDAKİ ARAZİMİZ KAÇ TANE ET ENTEGRE ARAZİSİ EDER HESAPLAYIN

Alsancak Stadı'nı 95 gün geciktirdiği yönünde haberlerin basında yer aldığını belirten Kocaoğlu, "Biz Alsancak Stadı arazisindeki 4 bin küsur metrekarelik yerimizi devredeceğimizi beyan ettik. Gerekli yazıyı da yazdık. 1 kuruş da para istemeyeceğiz. Alsancak'tan en değerli bölgesindeki yerimizi stat yapılsın diye bedel tahsis edeceğiz. Devlet kurumları arasında öyle şey olmaz. Bugünkü Ankara gibi bakmıyoruz. Alsancak'taki 4 bin küsur metrekare kaç tane Et Entegre arazisi eder? Hesabınızı iyi yapın. Göztepe Stadı için de bize ait alanı verdik. Dedik ki projeyi görelim. Bir AK Parti milletvekiline telefon ettik. Alsancak stadı da yanındaki okul binaları da yıkıldığını, bu iki alanı birleştirerek stadı da boyuna değil enine yaparak, 15 bin kişilik yerine 25-30 bin kişilik stat yapılmasını önerdik. Yanıt gelmedi. Bana buradaki çimlerin ne olacağını sordu" dedi. Konuşmaların ardına ESHOT 2016 yılı performans programı ve bütçesi AK Parti Grubu'nun ret verdiği oylamada oy çokluğuyla onaylandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber