Dinç: 100 bin işlem kapasitesine çıkacağız

Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç: "Genium INET teknolojisiyle saniyede 5 bin işlem kapasitesinden 100 bin işlem kapasitesine çıkacağız" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2015 22:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dinç: 100 bin işlem kapasitesine çıkacağız

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, "Önümüzdeki 30 Kasım bizim teknolojik dönüşüm açısından ilan ettiğimiz tarih. NASDAQ ile beraber yürüttüğümüz projeyle BISTECH dönüşüm sürecinin ilk meyvelerini alacağız" dedi.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Yatırımcı İlişkileri Zirvesi 2015" kapsamındaki zirve yemeği ve ödül töreni TÜYİD Başkanı Özge Bulut Maraşlı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Eşi öğretmen olan Dinç, burada yaptığı konuşmasının başında, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Bu gibi organizasyonlara Türkiye'nin ihtiyacının olduğunu belirten Dinç, TÜYİD'in çalışmalarını takip edip desteklediklerini söyledi.

Önümüzdeki hafta ciddi bir dönüşüm programının meyvelerini alacaklarını dile getiren Dinç, şunları kaydetti:

"2013'te bir vizyon değişimi yaşandı. Sadece Borsa İstanbul'da değil, bütün sermaye piyasalarında İstanbul'un global bir finans merkezi olmasına yönelik olarak bir hazırlık başladı. Önce kanun değişikliği, ondan sonra da Borsa İstanbul'un yatay ve dikey entegrasyonu, buna ek olarak da teknolojik dönüşüm. Önümüzdeki 30 Kasım bizim teknolojik dönüşüm açısından ilan ettiğimiz tarih. NASDAQ ile beraber yürüttüğümüz projeyle BISTECH dönüşüm sürecinin ilk meyvelerini alacağız. Borsa İstanbul'un şu an kullandığı sistem 1993 senesinde uygulamaya koyulan program. Bugüne kadar böyle bir programı getirmek de övünç kaynağı, bunun için de arkadaşlarımı kutluyorum."

Tuncay Dinç, yurtdışından yatırımcı çekebilmek için teknolojik altyapının önemine dikkati çekerek, "BISTECH dönüşüm süreci kapsamında kullanacağımız Genium INET teknolojisiyle saniyede 5 bin işlem kapasitesinden 100 bin işlem kapasitesine çıkacağız, emirlere verilecek cevabı 1 milisaniyeden 100 mikrosaniyeye indireceğiz, yakında bunu da 60 mikrosaniyeye indirmeyi planlıyoruz" dedi.

"Pervaneli uçaktan jet seviyesine geçiyor olacağız" diyen Dinç, getirilen teknoloji sayesinde hızlı işlem yapılacağını, önümüzdeki hafta bu teknolojinin ilk kısmının hayata geçirileceğini, ilk fazda pay piyasasında uygulamaya alınacağını aktardı.

Tuncay Dinç, NASDAQ'tan bu teknolojinin telif hakları ve kaynak kodlarını aldıklarını açıklayarak, "Türkiye'nin nasıl ki bir milli otomobil, milli uçak, milli füze projesi var, biz de bu işte kaynak kodları alarak bu teknolojiyi kendimiz üretip, kendimiz yazıp, 24 ülkeye satma hakkını alıyoruz. Borsa İstanbul olarak biz de milli teknolojimizi geliştirerek bölgesel işbirliklerimizde pazarlayacağız" diye konuştu.

Ödüller

Bu yıl ikinci kez düzenlenen Yatırımcı İlişkileri Ödülleri'nde yılın finansal sonuç açıklaması kategorisinde birincilik ödülünü Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ alırken, ikinciliği TAV Havalimanları Holding AŞ, üçüncülüğü Türk Havayolları elde etti.

Yılın faaliyet raporu kategorisinde birincilik ödülü TAV Havalimanları Holding AŞ'nin, ikincilik ödülü Anadolu Efes Biracılık ve Malt. San. AŞ'nin, üçüncülük ödülü Türk Telekomünikasyon AŞ'nin oldu.

Yılın internet sitesi kategorisinde birinciliği Türk Telekomünikasyon AŞ, ikinciliği TAV Havalimanları Holding AŞ, üçüncülüğü de Koç Holding kazandı.

TÜYİD tarafından yatırımcı ilişkileri uzmanları arasında yapılan anket sonucu ise yılın günlük bülteni ödülü İş Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin, ekonomi köşe yazarı ödülü Mahfi Eğilmez'in, eğitim kuruluşu ödülü İstanbul Üniversitesi Sermaye Piyasaları Araştırma Ve Uygulama Merkezi'nin, takip edilen internet sitesi ödülü Bloomberg.com'un, ekonomi kanalı ödülü Bloomberg HT'nin, günlük gazete ekonomi sayfası ödülü ise Hürriyet ve Dünya gazetelerinin oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber