Parola belli: Düşük faiz hızlı büyüme

İşte 64'üncü Hükümet'in şifreleri: Ekonomi alanında kabine nokta atışı isimlerden oluşuyor. Artık finans kesimi ve faize dayalı büyüme dönemi sona erdi. Sanayiye dayalı üretim, ihracat eksenli büyüme ve ekonomide yeni atılım dönemi başlıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Kasım 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Parola belli: Düşük faiz hızlı büyüme

Ekonomi kurmayları, ilk 100 günde ortaya konacak performansın önümüzdeki 4 yıl için önemli bir çıta olacağının bilincinde. Bu nedenle yeni Hükümet'in ilk 100 günü, tüm bakanlar için özel bir odak noktası olacak.

EKONOMİ SERVİSİ

Yeni hükümet, ekonomik anlamda 'düşük faiz-hızlı büyüme' mesajı verdi. İş dünyasının 'uyumlu ve tecrübeli' diye tanımladığı ekonomi kadrosu, yeni ekonomiyi kurgulayacak önemli isimlerden oluşuyor. İş dünyasına göre yeni ekonomi politikasında faiz ve finansal kesime dayalı büyüme modeli miadını doldurdu. Artık sanayiye dayalı üretim ve ihracat eksenli büyüme zamanı... Ekonomideki bu makas değişikliği yeni atılımın da anahtarı olacak.

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK!

Kabinede ekonominin koordinasyonu da Mehmet Şimşek'e verilmiş durumda. Bu durum da piyasalarda ve iş dünyasında yeni bir güven unsuru yarattı. Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı boyunca 'mali disiplin'le anılan bir isim oldu. Bu nedenle ekonomik disiplin endişeleri ortadan kalkmış durumda.

İLK 100 GÜN ÇOK ÖNEMLİ...

Kabinedeki isimler, her fırsatta Ar-Ge, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime ağırlık verilmesini vurgu yapan isimlerden oluşuyor. Bu nedenle özellikle yüksek katma değerli ürün üretimi konusundaki politika değişikliği hızlı bir şekilde devreye alınacak. Ekonominin yeni kurmayları, ilk 100 günde ortaya konacak performansın önümüzdeki 4 yıl için önemli bir işaret fişeği olacağının bilincinde. Bu nedenle yeni Hükümet'in ilk 100 günü, tüm bakanlar için özel bir odak noktası olacak.

Mehmet Şimşek: (Başbakan Yardımcısı)

Geçmiş hükümetlerde Maliye Bakanı olarak göre yapan Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bütçe performansında aslan payına sahip. Yeni dönemde ekonominin kaptan köşkünde Şimşek olacak.

Binali Yıldırım (Ulaş. Deniz. ve Haber.)

7 Haziran'da üç dönem kuralına takıldı, 1 Kasım'da yeniden seçildi. Ulaştırma, denizcilik ve haberleşmedeki dev projelerin de mimarı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerin başında geliyor.

Mustafa Elitaş (Ekonomi)

İş dünyasının güvendiği bir isim. Elitaş'ın önceliği, ihracatta yeni pazar arayışları olacak. Önceliğinin lüks tüketimin caydırılması ve teşvik paketleri olması bekleniyor.

Fikri Işık (Bilim, San. ve Tekn.)

Yerli otomobil çalışmalarını hızlandıran Fikri Işık deneyimli bir isim. Önümüzdeki dönemde yerli oto başta olmak üzere, yeni teknolojiler ve enerji projelerine yoğunlaşacak.

Bülent Tüfenkci (Gümrük ve Ticaret)

2001 yılında AK Parti Malatya teşkilatının kuruluşunda yer alan Tüfekçi'nin yeni dönemde kaçakçılıkla mücadelede ve ticaretin artırılması gibi önemli konularda rol üstlenmesi bekleniyor.

Süleyman Soylu (Çalışm. ve Sos. Güvn.)

Emeklilerden tüm çalışan kesime kadar Süleyman Soylu'dan beklenti büyük. Yeni dönemde en önemli gündem başlığı asgari ücret ve kıdem fonu çalışmaları olacak.

Fatma Güldemet Sarı (Çevre ve Şehircilik)

Yeni kabinenin 2 kadın bakanından biri. 1996'dan bu yana mimarlık yapıyor. Sektör temsilcilerinin yakından tanıdığı bir isim. Özellikle kentsel dönüşüme vizyonuyla büyük katkı sağlayacak.

Mahir Ünal (Kültür ve Turizm)

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş milletvekili olan Mahir Ünal'ın öncelikli hedefi 2023 yılı itibarıyla 50 milyon turist ve yıllık 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşmak.

Faruk Çelik (Gıda Tarım Hayvancılık)

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili olan Çelik, bir önceki hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak iş dünyasından destek görüyordu. Çelik çalışma hayatına önemli katkılar sağladı.

Cevdet Yılmaz (Kalkınma)

Kalkınma Bakanı olarak gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye'nin yüksek gelir grubuna yükselmesi ve 2023 hedefleri yeni dönemde en büyük gündemi olacak.

Naci Ağbal (Maliye)

2009-20015 arası Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı. Aynı zamanda AK Parti'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. Mehmet Şimşek'e çok yakın. Sektörün içinden biri...

Berat Albayrak (Enerji ve Tabii Kayn.)

Piyasayı yakından tanıyor. Finans ve Bankacılık doktorasını 'Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı' üzerine hazırladığı tezle tamamladı. TANAP ve nükleer gibi dev projelere Berat Albayrak yön verecek.

İŞ DÜNYASI NE DİYOR?

Ekonomiye ve reforma odaklı

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: Güçlü iktidar, büyük fırsat. Yeni hükümetimizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine, ekonomiye ve reform sürecine odaklanacağına inanıyorum.

Tecrübe ve uyum kabinesi

Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan: İlk dikkat çeken tecrübeli ve uyumlu bir kabine olması. Hükümetimizin 'üretim odaklı' olması önemli. Temennimiz Türkiye'nin bundan sonra yoğun üretime yönelmesi.

Kalkınma hamlesi sürecektir

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu: Son belirsizlik kabineydi, o da çözüldü. Kabineye şahıslar bazında bakmıyorum. İktidarın amacı kalkınmayı kaldığı yerden devam ettirmek, laf değil, iş üretmek.

Artık her şey yerli yerine oturdu

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu: Doğru isimlerle iyi bir kabine. Şu an itibariyle bütün belirsizlikler kalktı, iş dünyasının önü açıldı. Bundan sonra yatırımlar da katlanacaktır.

İstikrara atılan en önemli adım

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Ülkemize istikrar lazım. Bu anlamda oluşturulan yeni kabine istikrar için atılmış önemli bir adım.

İçimizden biri olması sevindirdi

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum: Sektörümüz adına Çevre ve Şehircilik Bakanı'mızın içimizden, meslekten biri olması önemli. Fatma Güldemet Sarı'nın mimar olması bizi sevindirdi.

Tecrübe ve dinamizm imajı

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: Bu kabine tecrübe ve dinamizm imajı veriyor. Üretimde yeni karakter kazanmaya ihtiyaç var. Reform, icat ve atılım yapmak zorundayız. Ümitliyiz.

Gerekli reformlar için ortak çalışırız

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: Yeni hükümetimizden kazanımlarımızı koruyacak bir program uygulanmasını bekliyoruz. Birbirinden değerli yeni bakanlarımızla ülkemizin ihtiyacı olan reformları yaparken beraber çalışacağız.

Tecrübe ve yeni enerji bir arada

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: Kabinede hem 13 yılın tecrübesini sürdürecek, hem de yeni enerjiyle çalışacak isimleri bir arada görmekten memnunuz. Plan ve kararları hayata geçirmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Önümüzü açacak yeni bir kabine...

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar: Ekonomiye hakim, isimler var. Yeni Kabine önümüzdeki döneme damgasını vuracak. Türkiye'nin önünü açacak bir kabine olduğuna inanıyorum. Yeni istihdam alanlarının açılması da önemli. Bunları başaracak bir kabine olduğuna inanıyorum.

PİYASALAR NE DİYOR?

Piyasada yeni kabine morali!

Piyasa aktörleri genel olarak ekonomi yönetimini olumlu bulurken Mehmet Şimşek'in kabinede yer almasının önemi vurgulanıyor. Gedik Yatırım Portföy Yönetimi Müdürü Eral Karayazıcı "Mehmet Şimşek mali disipline verdiği önem ve uluslararası finansa olan hakimiyetiyle önemli bir figür" diye konuştu.

HEPSİ TECRÜBELİ İSİMLER

Rusya faktörü olmasaydı piyasaların aslında yeni hükümete yukarı yönlü bir tepki verdiğini söyleyen Alan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise "Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, önceki Bakan Nihat Zeybekci gibi bir sanayici. Maliye'ye de tecrübeli bir isim olan Naci Ağbal getirildi. Bunu olumlu buluyorum. Mehmet Şimşek'in kabinede yer alması ise çok önemli" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber