Türkiye'ye derece kazandıran robotlar

"8. RoboChallange Uluslararası Robot Yarışması" Romanya Bükreş'te 1 Ekim- 1 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlendi. Yarışmaya Türkiye'yi temsilen İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstri Mühendisi Bölümü öğrencisi Umut Meriç katıldı.Ülkelerinde derece kazanan robotların katılım sağladığı yarışmada İstanbul Aydın Üniversitesi, "Zetsu" ve "Helon" isimli robotları ile yarışmaya damgasını vurdu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2015 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'ye derece kazandıran robotlar

8. RoboChallange Uluslararası Robot Yarışması'na, Meksika, Polonya, Fransa, Brezilya, Letonya ve Litvanya gibi farklı ülkelerden çeşitli yarışmalarda derece almış 76 takım katıldı. 190 robotun mücadele ettiği yarışmada İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi Umut Meriç "Sumo Robot Kategorisi"nde Zetsu isimli robotu ile ikincilik, Helon isimli robotu ile de üçüncülük kazandı.

Umut Meriç kendisine ödül kazandıran Sumu Robotları şöyle anlattı: "Sumo robotlar, Japon Sumo Güreşlerinden esinlenerek aynı güreşi robotlara yaptırmak amacıyla ortaya çıkan; otonom hareket yeteneğine sahip, elektronik devreler içeren, birbirleriyle mücadele etmek amacıyla tasarlanmış ve amaçlanan hareketler için programlanmış robotlardır."

Sumo robotların, birbirleriyle "Dohyo" adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir metal ring üzerinde yarıştıklarını anlatan Umut Meriç, "Karşılaşma süresince sumo robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına iterek atmaya çalışırlar. Robotlar kontrast sensörleri sayesinde "Dohyo"nun çevresindeki beyaz çiziyi algılar, ring dışına çıkmayarak ring içinde kalmaya çalışırlar. Robotlara, çevresini ve rakip robotu kısa sürede algılaması için muhtelif sensörler (IR, ultrasonic, lazer, vb) eklenmekte ve geliştirilmiş taktik algoritmalar da yüklenmektedir. Sumo robotların maçı kazanmasında, sahip olduğu mekanik, elektronik tasarım ve yüklü olduğu program algoritmaları etkili olur." şeklinde konuştu.

Öğrencisinin başarısı ile gurur duyduğunu dile getiren İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, "Fakültemiz tarafından 5 yıldır enformasyon ve robot proje yarışmaları düzenlenmekte, başarılı öğrencilerimize ise burslar verilmektedir. Öğrencilerimizin özgün projeleri için faydalı model almaları konusunda üstümüze düşeni yaparak kendilerine her türlü desteği sağlıyoruz. Böylece, akademik kariyerlerinde ve iş hayatlarında başarıya daha kolay ulaşabiliyorlar." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber