TEOG sınavı'nda başarıya götüren ipuçları

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş, TEOG Sınavı için heyecanlı bekleyiş başladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 25 Kasım 2015 23:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEOG sınavı'nda başarıya götüren ipuçları

Bu yıl ilk etabı 25-26 Kasım'da gerçekleşecek sınav ile ilgili ailelerin ve öğrencilerin üzerine düşen sorumluluklar nelerdir? Sınavdan hemen önce nasıl bir hazırlık yapmak gerekiyor? Sınav esnasında başarılı olmayı sağlayan faktörler nelerdir? Bu soruları Koray Varol Akademi'nin Kurucusu, Eğitim Koçu ve Yayıncı Koray Varol yanıtladı.

24 Kasım 2015, İstanbul;

Bu yıl, Kasım 2015 ve Nisan 2016 olmak üzere üçüncüsü gerçekleştirilecek Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş, TEOG Sınavı'nın ilk aşaması için geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği takvime göre; 25-26 Kasım tarihlerinde uygulanacak 1. dönem ortak sınavlarının hemen öncesinde çocuklar ve aileleri için heyecanlı bekleyiş başladı.

Gençlerin geleceğini belirleyecek sınav sürecinde hem ailelere hem de öğrencilere büyük görevler düşüyor. Sınavda başarılı olabilmek için ailelerin ve çocukların gerekli planlamaları yapmaları büyük önem taşıyor. Peki, TEOG Sınavlarında başarılı olabilmek için ailelerin öğrencilerle birlikte nasıl bir planlama yapması gerekiyor? Sınava sayılı saatler kala, aileler çocuklarına nasıl destek olmalılar? Sınavda başarılı olmak için yapılması gerekenler neler?

TEOG Sınavı'nda başarılı olmak için sınav sürecinin aileler tarafından iyi yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Koral Varol Akademi'nin Kurucusu, Eğitim Koçu, Yayıncı Koray Varol; TEOG Sınavı öncesinde, sınav esnasında ve sonrasında yapılması gerekenleri 5 adımda inceliyor:

TEOG Sınavı öncesi çocuğun düzenli bir gün geçirmesi sağlanmalı

TEOG Sınavı'na girecek çocukların sınavdan 1-2 gün öncesine kadar çalışmaya devam etmesini ve çalışma temposunu bozmamasına özen göstermek gerekiyor. Sınavdan hemen önceki gün ise çalışmayı tamamen bıraktırarak, son günü rahat ve dinlenerek geçirmesini sağlamak gerekiyor. Ayrıca, çocuğun sınavdan bir önceki gün normal saatte uyanmasının, normal bir kahvaltı etmesinin, günü doğal ve rahat geçirmesinin sağlanması dikkat edilmesi gereken diğer noktalar arasında yer alıyor.

Sınava bir gün kala çocuk ile güven konuşması yapılmalı

Aileler olarak, sınavdan bir önceki akşam çocuğu başarabileceğine inandırmak ve sınava hazır olduğuna dair güven verecek konuşma yapılması gerekiyor. Güven konuşmasının en sonunda ise soruları tane tane ve özen göstererek yapması konusunda minik bir destek konuşmasına yer vermek de ayrıca fayda sağlayabiliyor.

Sınav süresince zamanı en verimli şekilde kullanmasına yönelik bilgiler verilmeli

Sınava girmeden önce ise; öğrenciye sınavın 20'şer sorudan oluştuğunu, her sınav için 40 dakika süresi olduğunu, sınavda yanlışın doğruyu götürmediğini ve tüm soruları işaretlemesi gerektiğini hatırlatmak önem taşıyor. Diğer önemli noktalar arasında; sınavların arasında gerçekleşecek sınav geçiş boşluk zamanlarında öğrencilerin birbiriyle konuşup doğru ve yanlışlarını bulmaya çalışmaktan uzak durmalarının sağlanması yer alıyor.

İlk sınavın ardından çocuğun kendisini bir sonraki sınava hazır hissetmesi sağlanmalı

25 Kasım Çarşamba günü gerçekleşecek olan ilk sınavın ardından, ister çocukla birlikte rahat vakit geçirmeyi ister bir gün sonraki sınav konuları üzerinden minik tekrarlar yapılmasını sağlamak, bunu yaparken de çocuğu hiçbir şekilde zorlamamak gerekiyor.

Sınavlar sonucunda durum değerlendirmesi yapılmalı

Her iki sınav da bittikten sonra, ailelerin çocuklarıyla birlikte bir durum değerlendirmesi yapması ve çalışma programını belirlemesi gerekiyor. Sınavda öğrencinin hatası çıkmadığı takdirde, rahatlama yaşamaması adına konuşma yapmak, hatası olanlar için ise kaç tane hatası olursa olsun bir sınav daha olduğunu ve daha da çok çalışarak başarabileceğinin söylenmesi önem taşıyor.

TEOG Sınavı'nda başarıya götüren yolda aile ve çocuk arasındaki iş birliğinin önemli bir faktör olduğunu belirten Koray Varol, "Başarı, yalnızca okulla veya öğrenci ile oluşabilecek bir şey değildir. Başarı, ailenin destek ve yardımlarıyla öğrencinin kendini ileri taşıma sürecine destek olması ile gelişen bir şeydir. Aileler olarak, çocuklarla birlikte yaşanan sınav kaygısını en iyi şekilde yönetmek gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber