Türkiye ve Rusya'dan karşılıklı restleşme

Önceki gün Türk jetlerinin sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmesi, iki ülke arasında restleşmeye neden oldu. Rusya turizm ve gıda kozunu kullanırken, Türkiye "enerjide elimiz rahat" mesajı verdi. Perakendeciler ise kaygılı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Kasım 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye ve Rusya'dan karşılıklı restleşme

UĞUR BECERİKLİ ÖZGE YAVUZ BETÜL ALAKENT

Türkiye'nin uluslararası angajman kuralları çerçevesinde sınırı taciz eden Rus uçağını düşürmesinin ardından açıklama yapan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in "Ortak projeler iptal edilebilir" sözleri iki ülke arasında 30 milyar dolarlık ticari ilişkilerin geleceğiyle ilgili şüpheleri artırdı. Doğalgazda Rusya'ya bağımlılığımız devam etse de nükleer santral nedeniyle Türkiye'nin eli güçlü. Turizm, beyaz et ve perakende sektörlerinde ise tedirginlik var. 4 milyona yakın Rus turist beklemede, beyaz ette ithalat durdu, perakendede de Rusya'da mağazası olanlar endişeli.

TÜRKİYE'DEN TAVUK ETİ İTHALATI 1 ARALIK'TA DURACAK

Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihraç kalemlerinden birini de beyaz et oluşturuyor. Interfax Haber Ajansı, Rusya'nın Türkiye'den beyaz et alımını 1 Aralık itibarıyla durduracağını açıkladı. Geçtiğimiz yıl Rusya'ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. Bu rakamın, 2015'te 23.5 milyon doları bulması bekleniyordu. Söz konusu açıklamayı teyit edemediklerini aktaran BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, "Böyle bir şey olursa Tarım Bakanlığı bizi bilgilendirir. Rusya bizim için önemli bir pazar değil. Oraya 10 ayda yaptığımız satışı Irak'a bir kalemde yapıyoruz" dedi. Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer ise "Bu pazara satışımız sektörü etkilemez" dedi.

TURİZME SATIŞ YASAĞI GETİRİLDİ

Rusya'danyapılan "Türkiye'ye gitmeyin" uyarısı, turizmcileri panikletti. Sektör temsilcileri, "Ocak sonuna kadar çözülmezse 2016'yı kaybederiz. 4 milyonları bulan turist sayısı 1 milyona geriler" dedi. Rusya'dan Türkiye'ye gelen 4 milyon turistin yüzde 70'ini Pegas, Tez Tour, Anex ve Coral taşıyor. Pegas Touristik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Akpınar, "Rusya vatandaşlarını koruyabilmek amacıyla bize yazılı emirle satış yasağı getirdi. Ancak isteyenler, tarifeli seferlerle Türkiye'ye gidebiliyor" dedi. TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise iki ülke arasındaki sorunun çok ciddi boyutta olduğunu, ancak bunun yıllardır süren işbirliği sayesinde atlatılabileceğini söyledi.

NÜKLEERDE DE RAHATIZ GAZDA DA

İkiülke arasındaki en önemli ticaret enerji alanında yaşanıyor. Türkiye, Rusya'dan yıllık doğalgaz ihtiyacının yarıdan fazlasını Batı Hattı ve Mavi Akım'dan karşılıyor. BOTAŞ , Rusya'dan yıllık 20 milyar, özel sektör ise 10 milyar metreküp gaz alıyor. Enerji Bakanlığı konuyu yakından takip ederken, Türkiye'nin bir gaz krizi yaşaması beklenmiyor. Bakanlık, "Günlük olaylar bu ticareti engellemez" yorumunu yapıyor.

3 MİLYAR DOLAR YATIRDI

İki ülke arasında 20 milyar dolarlık nükleer santral projesi de yürüyor. Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin Genel Müdürü Fuad Akhundov, işlerini yapmaya devam ettiklerini belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, projelerin geleceği konusunda değerlendirme yapmadı. Türkiye'nin ilk nükleer santralini anahtar teslimi yapacak olan Rusya şimdiye kadar da 3 milyar dolar harcadı.

PERAKENDECİLER RUSYA'YA KİLİTLENDİ

Türkiyeile Rusya arasında yaşanan gerginlik, Rusya'da binin üzerinde mağazası bulunan Türk perakendecileri de tedirgin etti. Soysal tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenen Perakende Günleri'nde bir araya gelen perakende sektörünün ana gündem maddesini Rusya oluşturdu. Geçtiğimiz aylarda Rusya'daki ekonomik krizi fırsata çevirerek ülkede mağaza atağına kalkan perakendeciler, sıkıntının sürmesi halinde ülkeye mal göndermede engelle karşılaşabileceklerini söyledi. Kiğılı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, "Rusya ile yaşanan kriz ticareti de olumsuz etkiledi. Burası bizim için çok önemli bir pazar" dedi. Öte yandan sektör temsilcileri Laleli'den giden hazır giyim ürünlerinin TIR'larda bekletildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber