Paranın interneti geliyor

Bilgiyi dünyanın her yerine serbestçe gönderen internetin benzeri 'para' için geliyor. Blockchain teknolojisi ile sayıları 2020'de 50 milyara çıkacak çevrimiçi cihaz banka şubesi olacak. Tamamen şeffaf olan sistemin hacklenmesi de mümkün değil

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Kasım 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paranın interneti geliyor

BARIŞ ERGİN

Dünyada bilgi akışında sınırları kaldıran internetin benzeri 'para' için geliyor. Bitcoin gibi para birimlerinin çıkışından sonra Blockchain adı verilen teknolojiler konuşuluyor. Benzerleri olsa da en çok üzerinde durulan Blockchain. Ülke para birimleri ne zaman tedavülden kalkar veya hayatımıza ne zaman girer bilinmez ama evdeki internete bağlı bilgisayarın banka işlevi görmesi yakın diyebiliriz. 2020 yılında 50 milyar cihazın çevrimiçi olması beklendiğine göre 50 milyar banka şubesi olacak denebilir.

YENİ BİR MİMARİ

Konu hakkında SABAH'ın sorularını yanıtlayan BKM Başkanı Soner Canko, "Aslında dijital paraların arkasındaki teknoloji bu. Birine bitcoin gönderdiğimiz zaman üç bilgisayarda kaydediliyor. Bugünün ağlarını yeniden dizayn edecek daha yeni bir mimari gündemde. Bireyler de bankalar da kurumsal şirketler de birbirine parasal anlamda bağlanacak. Aynı zamanda çok daha ucuz olacak" dedi. Bugünün networklerin daha verimli olarak kullanılması için çıkarılan bireyleri, banka dışı kesim ve operatörleri de birbirine bağlayacak. Santander InnoVentures'in bir araştırmasına göre blockchain teknolojisi 2022'de bankaların altyapı maliyetlerini yıllık 15-20 milyar dolar civarında azaltacak.

15-20 MİLYAR $ TASARRUF

Tamamen şeffaf olan bu sistemde herkesin her bilgiyi görme özgürlüğü var ve hacklenmesi de mümkün değil. Ayrıca bir değişiklik yapmak için sisteme dahil olanların oybirliği gerektiği için de manipülasyona tamamen kapalı. Bu alana yatırım yapanların başında ödeme sistemi devlerinden Visa var. Ülke örneği olarak ise Honduras geliyor.

SAVAŞ MÜŞTERİ İLE BANKA ARASI ARAYÜZDE

FIntech alanında diğer yenilikleri de değerlendiren Canko, "Türkiye bankacılığı, teknoloji kullanımında en iyi yerlerden birine sahip. Birçok ürün dünyada ilk. Ama dünya genelinde de Türkiye'de de teknoloji daha çok altyapıda kullanılırken müşteriye özel teknoloji kullanımı az. Bunu araya giren yeni start uplar (girişimler) daha sevimli daha sıcakkanlı arayüzlerle yapıyor. Bitaksi ve uber gibi uygulamaların taksi ile bir yerden bir yere gitmek isteyen insan arasına girmesi gibi. Savaş bankalar ile müşteri arasında ara yüzde dönüyor" dedi.

İŞTE GELECEĞİN ŞUBELERİ

Dünya bankacılıkta sanal aleme doğru kaysa da şubelerin yok olmasına imkansız olarak bakılıyor. Şubeler sanal aleme kendini uyduracak. İşte geleceğin bankalarına birkaç örnek:

ING Direct'in İtalya Milano'da yeni banka tasarımı 'cool' olarak nitelendiriliyor. Mimarisi Newtone tarafından dizayn edildi. 60'a yakın yeni konsept şube de Türkiye'de bulunuyor.

Umpqua bankasının ABD San Francisco'daki amiral şubesinde 'hızlandıran duvar' var. İnteraktif olan duvarda iş dünyasındaki yeni trendler hakkında bilgi almak da mümkün.

The Lab olarak adlandırılan şube Allied Irısh Bank'a ait ve İrlanda Dublin'de. Self servis bankacılık konusunda müşterilere imkan sunan birçok cihaz var. İpad ve imacs kullanılabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber