İşsizlik maaşı artacak, almak kolaylaşacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Ekim 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, işsizlik fonundan yararlanmak için yılda dört ay kesintisiz çalışma koşulunu kaldırmayı, işsizlik maaşını artırmayı planlıyor

ANKARA - Hükümet işsizlik fonundan yararlanmayan işsizlere kolaylık sağlayacak çalışmalar yapıyor. Bugüne kadar alması sıkı kurallara bağlı olan işsizlik maaşında şartlar kolaylaştırılıyor. Hükümet işsizlik fonundan yararlanmak için uygulanan 'son bir yılda kesintisiz dört ay çalışma zorunluluğu'nu kaldırmaya hazırlanırken, işsizlik maaşının artırılması da gündeme geldi.

İşsizlik fonu kurulurken amaç işsizlere belli bir süre verilecek maaş ile destek olmaktı. Ancak fon tam olarak amacına ulaşamadı. Çünkü bu uygulamadan yararlanmak için getirilen katı kurallar yüzünden maaş bağlananların sayısı az sayıda kaldı. Bugüne kadar 22 milyar YTL para biriken Fon'dan 2006 yılı boyunca maaş bağlananların sayısı sadece 886 oldu. Hükümet gelen eleştiriler üzerine Fon'un katı kurallarını değiştirmek için çalışma yapıyor. Öncelikle işsizlik maaşı alabilmek için son bir yılda kesintisiz dört ay çalışmış olma ve yine son üç yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması koşulu değiştirilecek. Şimdilik bu sürenin nasıl belirleneceği ise belli değil.

İşsizlik fonuna yönelik olarak sendikalardan gelen diğer eleştiri de maaşın düşük olması. İşsizlik maaşı hesaplanırken, son dört ay içinde prime esas kazanca göre günlük ortalama kazanç belirleniyor, ardından bunun yarısı maaş olarak ödeniyor. Bu hesaba göre iki yıl kesintisiz çalışılmış olsa dahi işsizlik maaşı asgari ücretin iki katını aşamıyor. Hükümet işsizlik maaşını da artırmaya hazırlanıyor.

Fon'la ilgili yapılacak bir diğer değişiklik ise her yıl biriken paranın bir miktarını istihdamı artırmaya yönelik etkinliklerde kullanmak. İşsizlerin mesleki kurslarda eğitilebileceğini belirten yetkililer, Hazine'nin de bu öneriye destek verdiğini hatırlatıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber