Döner Sermayelerin Ödenmesi İçin Ödenek Gerekiyor

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, 2 Ekimde il sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazıda, üç aydır personeline ek ödeme yapmayan birimleri uyardı ve bayram öncesinde ödemelerin yapılmasını istedi. Bu yazı tüm sağlık personeli arasında sevinçle karşılanmasına rağmen sorunu çözemeyecektir. Zira hastane gelirlerinin üçte ikisi, ödemesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığınca yapılacak olan yeşil kartlı ve SSK'lı hastalara harcanmaktadır. Bakanlık üç aydır bu ödemeyi yapamadığı için sorunlar oluşmuş olup, ödemelerin yapılabilmesi için ödeneğe ihtiyaç bulunmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ekim 2006 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

Sağlık Bakanlığının 2 Ekim'de gönderdiği yazı aşağıda yer almaktadır. Ancak bu yazıdan istenen sonucun alabilmesi için ödenek verilmesi gerekmektedir. Zira, bir çok hastane, ödeneği olmadığı için son 2-3 aylık döner sermaye katkı paylarını personeline ödeyememiştir. Hastane gelirlerinin yaklaşık 2/3 ünü yeşilkartlı ve SSK'lı hastalara ait gelirler oluşturmaktadır. Hastanelerin Yeşil Kartlı hastalara ve SSK'lı hastalara vermiş oldukları tedavi hizmetlerinin ödemeleri, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından belirli bir plan dahilinde hastanelere gönderilmektedir. Hastanelerin döner sermaye katkı paylarını geç dağıtmasında veya dağıtamamasındaki temel neden vermiş olduğu hizmet karşılıklarını zamanında alamamasıdır. Strateji geliştirme Başkanlığı bir yandan sağlık kurum ve kuruluşlarına para göndermemekte, öte tarafta birikmiş döner sermaye katkı paylarının bayramdan önce personele ödenmesini istemektedir.

Strateji Geliştirme Başkanlığı tüm sağlık kurumlarının borçlarını internet ortamında her an görebilmektedir. Sağlık Personelinin döner sermaye ek ödemelerini bayramdan önce alabilmesi için Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın kurum ve kuruluşların hak edişlerini bir an önce ödemesi gerekmektedir.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı

Sayı : B.10.0.SGB.0.81.00.02/ 8338 02/10/2006
Konu : Ek Ödeme

???.. VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü

İlgi: Araştırma Planlama Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na ait 25/08/2005 tarihli ve 562 sayılı 2005/130 Nolu Genelge.
 

Bilindiği üzere 01/01/2004 tarihinden itibaren Bakanlığımıza bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda performansa dayalı ek ödeme sistemi uygulanmaya başlanmıştır.

12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.04.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe konulan "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile personele yapılacak ek ödemenin usul ve esasları belirlenmiş olup; ölçülebilir performansa dayalı, kuruma sağlanan fiili katkıyı temel kabul eden bir ek ödeme sistemi getirilmiştir.

Modern çağın gereklerine uygun, kaliteli, verimli ve etkin sağlık hizmeti sunulabilmesi bakımından personelin teşvik edilmek suretiyle çalışma isteğinin en üst düzeyde tutulması büyük önem taşımaktadır. Sağlık hizmetlerinin vatandaşa daha hızlı ve kolay sunulabilmesi, ulaşılabilirliğinin artırılması bakımından personelin moral motivasyonunun arttırılması gerekmektedir.

Anılan Kanun hükmü uyarınca uygulamaya konulan performansa dayalı ek ödeme ile personele, ürettiği sağlık hizmeti ile döner sermaye gelirine yaptığı katkı kadar ek ödeme yapılması ile hem personelin teşviki ile teşvik uygulaması hayata geçirilerek performansın arttırılması, hem de hizmet sunumundaki kalite ve verimin arttırılarak hastanelerde oluşan uzun kuyrukların önlenmesi, serbest çalışan hekimlerin sadece kamuda çalışmaya özendirilmesi ve hasta memnuniyetinin sağlanması amaçlanmıştır. Böylelikle sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumu hedeflenmiştir.

Bakanlığımızca Tek Düzen Muhasebe Sisteminin tetkikinden bazı kurumlarımızın Temmuz- Ağustos 2006 aylarına ilişkin personele ek ödeme yapamadığı görülmektedir.

Personele düzenli olarak ek ödeme yapılmaması, personelin çalışma motivasyonunu ve şevkini olumsuz yönde etkileyeceğinden anılan Kanun hükmü ile hedeflenen yukarıda zikredilen amaçların gerçekleşmesini güçleştirecektir.

Kurum ve kuruluşlarımızda verilen sağlık hizmeti kalitesinin ve sunumunun daha ileri noktaya götürülebilmesi ve personelin çalışma motivasyonunun arttırılarak daha iyi hizmet vermesinin teşvik edilmesi bakımından, Temmuz- Ağustos ve Eylül 2006 aylarında personele yapılamayan ek ödemelerin Ramazan Bayramı öncesinde ödenmesi noktasında kurum yetkililerinin gerekli hassasiyeti göstermeleri; Konunun İl Sağlık Müdürleri tarafından önemle takip edilerek, gerekli durumlarda kurumlar arası nakit aktarmaları dahil gerekli tedbirlerin alınması hususunda;

Bilgilerinizi ve konunun iliniz dahilindeki tüm döner sermayeli kurum ve kuruluşlara duyurulmasını rica ederim.

Memet ATASEVER
Bakan a.
Başkan V.

DAĞITIM :
81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber