Korkulan oldu, antibiyotikler etkisiz kaldı

Bilinçsiz antibiyotik tüketimi sonucunda bakteriler bu ilaçlara karşı direnç kazandı. Reçetesiz kullanılan antibiyotikler kullanımı artık en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Uzmanlar, bu durumun insan sağlığına ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2015 23:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Korkulan oldu, antibiyotikler etkisiz kaldı

Antibiyotiklerin keşfinden sonra hastalıklarla mücadele etmek oldukça kolaylaşmıştı. Ancak, yıllardır bilinçsiz şekilde kullanılan antibiyotikler, bakterilerin direnç kazanmasına neden oldu. Antibiyotiklerin doktor kontrolü dışında kullanımına karşı olduklarını dile getiren İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, bilinçsiz antibiyotik kullanımının toplum ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Hastalıklarla mücadele zorlaşıyor

"Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, son yıllarda dünyanın önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Doktor kontrolü dışında kullanılan antibiyotik grubu ilaçlar, bakterilerin direnç kazanmasına yol açarken, hastalıklarla mücadeleyi de çaresiz bırakıyor. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeleri alarma geçirdi. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluş ve ülke otoritesi antibiyotiklerin bilinçli kullanımını sağlamak üzere çalışmalar yapıyor. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı'nın sıkı takibi devam ediyor. Bakanlık tarafından atılan adımları yerinde ve doğru buluyoruz ve destekliyoruz."

Doktorların önerdiği ilaçlar kullanılmalı

"Türkiye'de antibiyotik grubu ilaçların pazar payı son 5 yılda yüzde 11,5'ten yüzde 8,5'e geriledi, ama bu hala yüksek bir oran. İEİS olarak antibiyotiklerin doktor kontrolü dışında kullanımına karşıyız. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı toplum ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturuyor. Doktorların önerdiği ilaçların kullanılması büyük önem taşıyor. Kişilerin kendilerini iyi hissetmeleri halinde bile tedaviye sonuna kadar devam etmeleri gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber