Sıtmaya karşı genetiği değiştirilmiş sivrisinekler

Sıtma hastalığını insanlara bulaştıran sivrisineklerin genetiği değiştirilerek, sıtmaya çare olacakları bir deney hayata geçiriliyor.

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 26 Kasım 2015 23:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sıtmaya karşı genetiği değiştirilmiş sivrisinekler

İnsanlara ciddi sıkıntılar yaşatan sıtma hastalığına özellikle Afrika ülkelerinde sıkça rastlanıyor. Bilim insanları da bu hastalığa neden olan sivrisineklerin genetiğini değiştirerek, sıtmanın çaresini bulmayı hedefleyen bir deney başlatmaya hazırlanıyor. Bilim adamları sıtmayı yok etmek için gen teknolojisini kullanacak.

Antibiyotik etken madde bulunduran sivrisinekler

ABD'nin Kaliforniya Üniversitesinden genetik profesörü Anthony James ve ekibi organizmalarında sıtmaya karşı antibiyotik etken madde bulunduran genetiği değiştirilmiş sivrisinekler yaratmayı başardılar. The Guardian haberine göre, "Gen sürüm" denilen DNA kurgulama yöntemiyle yaratılan sivrisineklerin ileriki aşamada serbest bırakılarak doğadaki mevcut popülasyonu genetik olarak değiştirmek için kullanılabileceği, böylece sıtmanın başlıca sebebi olan mikrobun taşınmasının önlenebileceği öngörülüyor.

Anti-sıtma genleri gelecek nesle aktarılıyor

Anthony James ve ekibi, laboratuvar ortamında yaptıkları testlerde modifiye edilmiş sivrisineklerin üreme sürecinde anti-sıtma genlerini yüzde 99.5 oranında sonraki nesle aktardıklarını tespit ettiler.Ancak bazı bilim adamları genetiği değiştirilmiş organizmaların doğada kontrolsüz olarak yayılmasının öngörülemez ekolojik sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Sıtma nedir?

Sıtma, plazmodyum adı verilen tek hücreli bazı asalakların insanın karaciğer parankim hücreleriyle kanda alyuvarlar içinde parazitlenmesiyle oluşan ve aralıklı ateş yükselmesi, titreme, terleme, kansızlık, karaciğer ve dalak büyümesi gibi belirti ve bulguları olan bulaşıcı hastalıktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber