Dar gelirliye ev projesi Bakan Sarı'ya emanet

Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın önceliklerinden biri konut olacak. Konut hesabı açana %15 kamu desteği verilecek, emekliler de 250 lira taksitle ev alacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Kasım 2015 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dar gelirliye ev projesi Bakan Sarı'ya emanet

HAKKI KURBAN

64'üncü Hükümet'in iş başı yapmasıyla birlikte gözlerin odaklandığı adreslerden biri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Özellikle dar gelirliler ve emekliler ile izinsiz yapılarına kentsel dönüşüm bekleyenler, yeni Bakan Fatma Güldemet Sarı'nın atacağı adımları bekliyor.

YÜZDE 25 PEŞİNAT

Hükümet, geliri düşük kesimlerin ev sahibi olmasını kolaylaştıracak adımları hızla atacak. İşte Bakan Sarı'nın, TOKİ'yi devreye sokarak atacağı öncelikli adımlar:

EMEKLİlER HEYECANLI

Bakan Sarı'nın önceliklerinden biri 'alt gelir gruplları'nın konuta erişimini artırmak olacak. TOKİ, bu süreçte başrolü oynayacak. Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara yüzde 15 devlet katkısı sağlanacak. Büyük heyecanla bekleyenler arasında emekliler de ilk sırada. Çünkü emekliler için aylık 250 TL bedelle, 240 taksitle konut edinme imkanı planlanıyor. Bu proje için de Bakan Sarı, TOKİ'yi devreye sokacak. TOKİ, 2003 yılından itibaren inşaatına başladığı 679 bin 382 konutun yaklaşık 546 binini, eylül ayı itibarıyla sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte tamamlamıştı. Yeni projeler hızla devreye sokulacak.

İzinsiz yapıya elektrik-su

İzinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önceliklerinden biri olacak. Ancak bu adım "kentsel dönüşüm yapılması şartı"na bağlı olacak. İmar Kanunu'nda da değişiklik, yeni Bakan'ın gündeminde bulunuyor.

Kentlere 'estetik' dokunuş

Bakanlık 'kentsel dönüşüm'ü yeni dönemle birlikte 'estetik' yönü öne alarak gerçekleştirecek. Bakan Sarı, üzerinde çalışılan 'Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesi'ne son şeklini verecek. 'Afet riski yüksek alanlar', 'artı değer üretme potansiyeli yüksek alanlar' ve 'projeden yararlanacak kişi sayısı' gibi kriterlerle önceliklendirme yapılacak. 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli, 'faizsiz bono' olarak ifade edilen 'sukuk' gibi finansman araçlarını devreye sokacak olan Bakanlık, 'yatay yapılaşma'ya odaklanacak. Hükümet Programı'nda da, "Hedefimiz şehirlerimizi insan dostu, çevre dostu, estetik hale getirmektir" denilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber