Rusya ekonomisi için Türkiye'nin önemi büyük

Rus yetkililerin, Türkiye'ye karşı turizm başta olmak üzere birçok konuda denetimleri artıracağı yönündeki açıklamaları uzmanlar tarafından gerçekçi bulunmadı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Kasım 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rusya ekonomisi için Türkiye'nin önemi büyük

Rus yetkililerin, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi sonrası yaptıkları Türkiye ile projelerin yeniden gözden geçirilmesi dahil Türk ürünlerine yönelik denetimin artırılabileceği, turizm alanındaki işbirliğinin durdurulabileceğine yönelik açıklamaları, uzmanlar tarafından gerçekçi bulunmadı. Türkiye ile Rusya arasında son günlerde yaşanan gerilimden her iki ülkenin ekonomisinin de olumsuz etkileneceğini belirten uzmanlar, Türkiye'nin Rusya ekonomisi için öneminin büyük olduğu kaydetti.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, batılı ülkelerin yaptırımları ve ülkeye sermaye akışındaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rusya için yıllık 25 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığı Türkiye önemli bir ticari ortak konumunda bulunuyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2010 yılında 26.2 milyar dolar düzeyinden 2014 sonunda yüzde 17.3 artışla 31.2 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ise dış ticaret hacmi 18.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

'TEDBİRLERİ ALIRIZ'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, Rus turizm acentelerinin tur iptali yapacağı yönündeki açıklamaları yorumlarken, "Rusya'dan tur iptalleri geçmiş dönemlerde, daha ağır savaş şartlarında bile olmadı, bu şartlarda da olacağını düşünmüyoruz. Olursa da gereken tedbirleri alırız" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Rusya ile yaşananlara dair şunları söyledi: "Umuyorum Rusya ile ilişkilerimiz bozulmaz. İlişkilerimiz dengeli yürümeli. Tansiyon düşer mutlaka. Yaşananların doğalgazı keseceğini düşünmüyorum. Böyle olsa Rusya'nın her ülkeyle birkaç günde bir vana kapaması gerekir. Böyle bir gerilim olduğunu düşünmüyorum. Ekonomik ilişkiler dalgalanacaktır, ama en kısa zamanda normalleşecektir. Burada Türkiye'nin saldırganlığı yok. Rus uçağı sınırımızı ihlal etmeseydi böyle bir şey konuşmayacaktık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber