AB ile 17. fasıl açılıyor

AB Bakanı Bozkır, ekonomik ve parasal politikalara ilişkin faslın aralık ayı ortalarında açılacağını açıkladı. Bozkır 29 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak zirvede de Türkiye-AB ilişkilerinde, "kartların yeniden dağıtılacağını" kaydetti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Kasım 2015 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB ile 17. fasıl açılıyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "İnşallah 17. faslı 14 veya 15 Aralık tarihlerinde Brüksel'de açacağız" dedi.

Yeniden AB Bakanı olan Bozkır, dün AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ve Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore'yi ayrı ayrı kabul etti. Bozkır, önceki gün de AB Komşuluk İlişkileri ve Genişleme Komiseri Johannes Hahn'la görüşmüştü. Lüksemburg'un AB Dönem Başkanı olduğunu hatırlatan Bozkır, Lüksemburg Büyükelçisi ile iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve 29 Kasım'da Brüksel'de gerçekleşecek Türkiye AB zirvesini ele alacaklarını söyledi.

Kartlar yeniden

Bozkır, yaptığı açıklamada, 29 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye AB zirvesinde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin önemli başlıkların ele alınacağını belirtti. Zirvede, Türkiye AB ilişkilerinde, "kartların yeniden dağıtılarak" olması gereken noktaya oturtulmasıyla ilgili ortak bildiri açıklanacağını söyleyen Bozkır, "17. faslın, aralık ayının ortalarında açılması kararlaştırıldı. İnşallah 14 veya 15 Aralık tarihlerinde bu faslı Brüksel'de açacağız. Bunun dışında sadece bu fasılla yetinmiyoruz. 5-6 faslın daha 2016 yılında açılabilmesini sağlayacak bir ortak çalışmayı başlatacağız" diye konuştu.

AB ile enerji konusunda yüksek düzeyli bir işbirliği mekanizması olduğunu kaydeden Bozkır, "Bunu tekrar canlanmış şekilde devreye sokuyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için de keza çok önemli bir noktadayız. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında bu müzakerelere başlamayı bekliyoruz. İnşallah şu anda 150 milyar avro olan dış ticaret hacmimizin 300 milyar avroya çıkabileceği imkan ortaya çıkacak" diye konuştu.

10 beklenti var

AB ile vizelerin kaldırılması konusunda Türkiye'nin beklentileri olduğuna işaret eden Bozkır, AB'nin Türkiye'den beklentilerinin çoğunun da Meclis'ten geçecek yasalarla karşılanacağını belirtti. Bozkır, "Kişisel verilerin korunması yasası, illegal göçle mücadele, insan kaçakçılığın önlenmesi yasası, bazı Avrupa Konseyi sözleşmelerinin meclisimizde onaylanmasıyla birlikte yaklaşık 10 kadar beklenti gerçekleşmiş olacak. Hükümetimiz süratle bunları devreye sokmayı planlıyor" dedi.

Loukakis'i kabul etti

Bozkır, dün Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis'i de kabul etti. Kyriakos'un nezaket ziyareti gerçekleştirdiği görüşmede, pazar günü Brüksel'de düzenlenecek Türkiye-AB Zirvesi ve AB göç eylem planı konuları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

Konuşarak aşabiliriz

Bozkır, Rusya ve Türkiye arasındaki gerilim konusunda ise "Bendeki bilgiler, iki ülke (Türkiye ve Rusya) dışişleri bakanlarının, 3-4 Aralık'ta Belgrad'da yapılacak AGİT toplantısında bir araya gelecekleri yönünde" dedi. Bozkır, "Bu görüşme yapılmalıdır. Biz böyle bir olayı ancak konuşarak aşabiliriz. Konuşmayarak basın yoluyla mesajlar vererek herhangi bir sorunun üstesinden gelmek mümkün değildir. Ümit ediyorum ki bu görüşme Belgrad'da gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber