İşçi sendikaları paraşütsüz inişte

Haber Giriş : 07 Ekim 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçiler sendikadan uzaklaşıyor. 1995'te yüzde 68 olan sendikalı işçi oranı 2005'te yüzde 58.6'ya düştü. Gerekçe ise sendikaların politikasızlığı ve işçilerin liderlere olan güvensizliği

AVRUPA Birliği sürecinde yeniden yapılanma dönemine giren Türkiye'de, liderlerin işçiye güven vermemesi sendikalılaşmayı sekteye uğratıyor. Yapılan tespitlere göre işçi, sendika liderlerinin poltika üretemeyerek kendilerini temsil etmediğini düşündüğünden üye olmuyor. Bu durum rakamlarda da net olarak ortaya çıkıyor. Şöyle ki, şu anda Türkiye'de toplam 5 milyon 154 bin 948 kayıtlı işçi var. Bunun 3 milyon bin 27 kişisi sendikalı. Yani yüzde 58.6'sı. Bu oran 1990'lı yıllarda yüzde 60'ın üzerinde bulunuyordu.

3 SENDİKA KALACAK

ORANIN giderek azalmakta olduğu işgünün yoğun olduğu tekstil sektöründe net olarak görülüyor. Bu sektörde örgütlü en büyük sendika Türk-İş'e bağlı Teksif. 90'lı yılların sonunda Teksf'in üye sayısı 115 bindi. Kamudan Teksif'e üye olanların sayısı ise 15 bin civarındaydı. Şu an kamu, tekstilden tamamen çekildi. Bu durumda üye sayısının 15 bin azalması gerekiyordu. Ancak şu an Teksif'in üye sayısı 60 bin civarında. Sendika başkanları da işçi sendikacılığının büyük bir erozyona uğradığını doğruluyor.

GERÇEK EROZYON

TEKSİF Başkanı Zeki Polat, ?Sırtını kamuya dayayan sendikacılık anlayışı bitti. Özel sektörde de sendikalar örgütlenemiyor. Yeni üye girişi çok az. Olan da baskılar sonucu ayrılmak zorunda kalıyor' diyerek olayı özetliyor. Türk-İş Başkanlık Danışmanı Hasan Benli de sendikalı işçi sayısının artmadığını bunun nedenlerinin başında da özel sektörün sendikalı işçiye karşı takındığı sert tutum olduğunu belirtiyor. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu da bu duruma dikkat çekmişti. AB uyum süreci ile ilgili çalışma hayatını düzenleyen maddeler üzerinde bir konuşma yapan Çalışma Bakanı Başesgioğlu, ?Sendikalılık oranının daha da artmasını istiyoruz. Ancak özel sektör direnç gösteriyor' demişti.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber