Rusya'nın DAEŞ'le kirli bağlantısı

ABD, üç Rus vatandaşını Esad'a verdikleri destek yüzünden kara listeye aldı. Hazine Bakanlığı'nın raporuna göre, Rusya'yla ciddi ticari ilişkileri olan Haswani, DAEŞ'ten aldığı petrolü Esad'a satıyor. Putin'e yakınlığıyla bilinen Ilyumzhinov da Suriye rejimine yaptırımlardan kaçış yolunu gösteriyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Kasım 2015 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rusya'nın DAEŞ'le kirli bağlantısı

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'de Esad rejimine destek sağladıkları ve DAEŞ'ten petrol almasına aracılık ettikleri gerekçesiyle aralarında Rusların da bulunduğu 4 kişi ve 6 şirkete yaptırım kararı aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaptırım kararının, Esed'in Suriye halkına yönelik şiddet eylemlerine cevaben alındığı belirtildi. Yaptırımlar çerçevesinde, bu şahıs ve kuruluşların ABD'de bulunan mal varlıkları dondurulurken, Amerikalılarla ticari ilişkileri de yasaklandı.

Bireylere ilk yaptırım

ABD hükümeti, bu kararla ilk kez bireylere yaptırım kararı almış oldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada yaptırım uygulanacak şahıslar ve kuruluşlar hakkında bazı bilgilere yer verilirken, Rus hükümetinin de Esad'a ne şekilde destek verdiği ortaya çıktı.

DAEŞ çalışanlarının maaşları Esad'dan

Daha önce DAEŞ'in kontrol ettiği üretim tesislerinde çalışanlar Financial Times gazetesine konuşmuş ve buradaki DAEŞ-Esad ortaklığını şu sözlerle anlatmıştı: Suriye'de elektriğin yüzde 90'ı doğalgaz santrallarında üretiliyor. DAEŞ'in elinde bulunan Tuveynan doğalgaz santralında üretilen elektriğin günlük 50 megawattlık (MW) bölümünü Şam yönetimi alıyor. Günlük 70 MW ise DAEŞ'e gidiyor. DAEŞ ile devlet arasındaki anlaşmalara göre santral çalışanlarının maaşlarını devlet ödüyor. Üretilen elektrik de de bölüşülüyor."

Amonyum nitrat alışverişine takip

Rusya'daki Financial Alliance Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Khuri'nin Esed rejiminin Rusya'daki finansal temsilcisi olduğu vurgulanan açıklamada, şahsın halihazırda yaptırım listesinde olan Suriye Hükümeti ve Suriye Merkez Bankası adına çalıştığı bildirildi. Khuri 2013 yılında Suriye Merkez Bankası yetkilisi ve bir Rus firması arasındaki 'amonyum nitrat' alışverişine arabulucuk etmiş bir isim olarak öne çıkıyor. Açıklamada, amonyum nitratın bomba yapımında kullanıldığının da altı çiziliyor.

Günlük geliri 1.5 milyon dolar

DAEŞ terör örgütünün petrol gelirlerini inceleyen Financial Times'ta yer alan habere göre, 60'tan fazla ülkenin dahil olduğu uluslarası koalisyon bir yılda 10 bin 600'den fazla saldırı düzenlemesine rağmen,

örgütün savaş gelirlerini kesemedi. Ana geliri petrol olan örgütün kontrolü altında tuttuğu bölgelerde günde 34 bin ila 40 bin varil petrol ürettiği, bunun da günlük 1.53 milyon dolarlık bir gelir anlamına geldiği bildiriliyor.

Bağdadi kontrolündeki DAEŞ, Suriye ve Irak'ta ürettiği petrolü önce Rus-Suriye vatandaşı George Haswani'ye satıyor.

Haswani, DAEŞ'ten satın aldığı petrolü üzerine komisyon koyarak Suriye'deki katliamın sorumlusu Esad'a gönderiyor.

Putin'in piyonu Suriye'ye yaptırımları by-pass etmiş

Listeye alınan bir diğer isimler ise Mudalal Khuri (Rus vatandaşı), Kirsan Ilyumzhinov (Rus vatandaşı) ve Nicos Nicolaou (Güney Kıbrıs vatandaşı) oluştururken, özellikle Khuri ve Ilyumzhinov'a yönelik detaylar dikkati çekti.

Rusya Federasyonu'na bağlı Kalmukya Cumhuriyeti'nin eski Başkanı ve Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Ilyumzhinov ise listeye Financial Alliance Bankası başta olmak üzere Khuri'nin kontrol ettiği firmalarla ilişkileri nedeniyle girdi. Ilyumzhinov'un, Esad rejimine maddi destek sağladığı ve Esad için çalışmalar yaptığı raporda yerini aldı. Putin'e yakınlığıyla bilinen Ilyumzhinov'un danışmanı 1999 yılında, offshore ticaretlerini araştıran bir gazeteciyi öldürmekten hüküm giymiş bir isim. Ilyumzhinov, Suriye Merkez Bankası'nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcılık eden bir isim. Geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada da Esad'ı 'iyi bir arkadaş' olarak niteleyen Ilyumzhinov, Mayıs 2012'de Şam'da kendisini ziyaret etmişti.

Beni uzaylılar kaçırdı!

IlyumzhInov, 1997 yılının eylül ayında kendisini uzaylıların kaçırdığını ifade ederek tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Uzaylıların kendisini uzay gemilerine aldığını daha sonra başka bir gezegene gittiklerini belirten Ilyumzhinov'un serveti milyar dolarlarla hesaplanıyor.

Rus vatandaşı aracılık ediyor

ABD Hazine Bakanlığı'nın raporlarına göre DAEŞ'in Suriye ve Irak'ta ürettiği petrol, ilk önce Suriye vatandaşı George Haswani'ye (aynı zamanda Rus vatandaşı) gidiyor. Haswani de söz konusu petrolü komisyonunu alarak Esad rejimine satıyor. Haswani'nin şirketi HESCO da bu aracılıkta önemli paya sahip.

Avrupa Birliği de kara listeye aldı

RAPORDA adı geçen HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi'nin Suriye'de DAEŞ'in kontrolünde bulunan bölgede faaliyet gösterdiği kaydedilen açıklamada, ayrıca firmanın Avrupa Birliği'nin yaptırım listesine mart ayında eklendiği aktarılıyor.

Eşi Esad'ın akrabası

DAEŞ petrolünü alıp Esad'a satan Haswami, Rusya'da eğitim görmüş ve burada evlenmiş bir isim. hatta eşinin Esad'ın ailesiyle akrabalık bağı bulunduğunu söyleyenler de var. Rusya'da geçirdiği zamanlarda, üst düzey Rus güvenlik görevlileriyle sıkı bağlar kuran Haswami, HESCO aracılığıyla Rus askeri araçları ve petrol kuyularına malzeme tedariki sağlamış.

Erdoğan: Görmemek için kör olmak lazım

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Atlantik Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da bölgedeki tüm terör örgütlerinin Esad rejimine hizmet ettiğini vurgulayarak "DAEŞ, Esed tarafından desteklenmektedir. Esed, şu anda DAEŞ'in petrolünü almakta ve paraya çevirmektedir. Bunu görmemek için kör olmak lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber