Kurtulmuş: Rusya Türkiye'yi gözden çıkaramaz

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın da katıldığı 64. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuştu. Kurtulmuş, "Böylesine bir olay dolayısıyla Rusya'nın Türkiye ile ilişkililerini hepten gözden çıkaracağını asla tahmin etmiyoruz" dedi.

Haber Giriş : 28 Kasım 2015 05:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurtulmuş: Rusya Türkiye'yi gözden çıkaramaz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da katıldığı 64. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı ardından basın açıklaması yaptı. Toplantının gündeminde Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı ve ardından yaşanan gelişmelerin olduğunu söyleyen Kurtulmuş, uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiği esnada vurulmadan önce defalarca uyarıldığı bilgisini yineledi.

Kurtulmuş, "Böylesine bir olay dolayısıyla Rusya'nın Türkiye ile ilişkililerini hepten gözden çıkaracağını asla tahmin etmiyoruz. Aynı şekilde Türkiye tarafı için de, bizim için de bu olay dolayısıyla Rusya'yı gözden çıkarmamızın mümkün olmadığını çok açıklığı, çıplaklığı ile ifade ediyoruz" diye konuştu.

Başbakan Yardımcılarının görev dağılımı

Kurtulmuş, başbakan yardımcılarının yeni kabinede sorumlu olacakları görev dağılımını da paylaştı. Açıklamaya göre;

  • Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kamu diplomasisi ile ilgili kurumların koordinasyonundan,
  • Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonundan,
  • Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yurt Dışı Türkler gibi yurt dışıyla ilgili kuruluşların koordinasyonundan,
  • Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, kamu kurumları ile hükümet arasındaki ilişkilerden,
  • Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan TBMM ile ilişkiler, reform ve yatırımların koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevlerini sürdürecek.

Çözüm süreciyle ilgili soru

Açıklamanın ardından geçilen soru cevap bölümünde Kurtulmuş'a, önceki kabinede Yalçın Akdoğan'ın sorumlu olduğu görevle kendisininkinin değiştirilmesi kastedilerek, bundan sonra Çözüm Süreci'nden sorumlu olup olmayacağı soruldu.

Kurtulmuş bunun üzerine, konuyla ilgili çıkan yasayı anımsatarak, artık sorumlu mekanizmanın Başbakan başkanlığında Başbakan Yardımcılarının da dahil olduğu kurul olduğunu söyledi.

Dündar ve Gül'ün tutuklanması

Kurtulmuş, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklandıkları soruşturmaya ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Biz Türkiye'de hiç bir basın mensubunun tutuklanarak, yargılanmasını istemeyiz, aslolan bu anlamda basın mensuplarının ya da kamuya malolmuş kişilerin tutuksuz yargılanması süreçleridir. Tutuklu yargılanma hali ise istisnai bir süreçtir. Ancak biz yürütme tarafıyız, yargı tarafı ise tamamen yürütmeden bağımsız olarak işlerini sürdürüyor, devam etmekte olan bir süreç var.

Aslolan bu süreçlerde tutuksuz yargılanma olmasıdır.

Konunun iddia edildiği kadarıyla, elimizde metinler var, savcılığın iddiasındaki esas şey, gazetecilik faaliyetleri dolayısıyla bu arkadaşlarımız itham edilmiyor, bu arkadaşlarımız gizli kalması gereken devletin bilgilerini ve sırlarını bir türlü ifşa etmek ya da casusluk sayılabilecek bir takım faaliyetlerde bulunmak konusundan itham ediliyor. Dolayısıyla bu ithamın mahkemede görüleceği bir süreç var. Ümit ederiz ki, mahkeme bu iddia edilen hususlarda objektif ve adil davranır."

Kaynak: AA, Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber