Öksürük şurupları karaciğere zarar verebilir!

15 gündür evimizde hastalık kol geziyor. 3.5 yaşındaki oğlum okula başladığından beri zaten hastalıklar yakamızı bırakmadı. Burun akıntısı, öksürük yerini mide bulantısı ve ishale bıraktı.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Kasım 2015 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öksürük şurupları karaciğere zarar verebilir!

15 gündür evimizde hastalık kol geziyor. 3.5 yaşındaki oğlum okula başladığından beri zaten hastalıklar yakamızı bırakmadı. Burun akıntısı, öksürük yerini mide bulantısı ve ishale bıraktı. Neyse ki bir iki günde bu virüslerin etkisinden kurtuldu. Ancak öksürüğü kesilmedi ve ilk yapılan testlere göre de alerjik bir bünyesi olduğu ortaya çıktı. Nelere alerjisi olduğunu ise önümüzdeki hafta öğreneceğiz. Bu aralar sadece oğlum değil tüm arkadaşlarımın çocukları hasta bu nedenle İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Başak Namdar Çelikkan ile Yard. Doç. Dr. Banu Yazıcı'ya başvurdum.

İşte anlattıkları.

ÖKSÜRÜĞÜN EN İYİ İLACI SUDUR

Öksürük bir hastalık değil, birçok hastalığın belirtilerinden biri. Burada amaç öksürüğü kesmek yerine nedenini bulmak olmalı. Öksürük grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi uzayan öksürüklerde, eforla gelen öksürüklerde allerji düşünülmeli.

Öksürük şurupları çocukluk çağındaki hiçbir hastalıkta yeri olan ilaçlar değil. İçindeki bazı maddeler vücut için özellikle karaciğere zararlı olabiliyor. Hastalığın süresini de değiştirmiyor. Kulanılan balgam söktürücüler hem öksürüğü arttırabilir hem de enfeksiyonunu akciğere inmesine neden olabilir. En iyi öksürük ilacı sudur. Bu dönemde bitki çaylarına, bala başvurabilirsiniz.

ALERJİSİ OLAN ÇOCUKLAR GRİBE KOLAY YAKALANIYOR

Bazı çocuklar diğer çocuklara göre daha hassas. Hem aynı ortamdaki diğer çocuklara göre daha sık hastalanıyor hem de enfeksiyonu daha ağır geçiriyorlar. Alerjik çocuklar, hava yolu hassasiyeti olan çocuklar. Herhangi bir alerjen madde ya da mikrop ile karşılaştıkları zaman reaksiyon daha şiddetli olabiliyor. Özellikle okulun ilk yılı hastalıklar sıklaşıyor. İlk kez mikroplar ile karşılaştıkları için vücudun bağışıklık sistemi bunları tanımaya başlıyor ve savaşmayı öğreniyor. Öncelikle hasta olan çocuğu okula göndermeyin, kapalı ortamları sık sık havalandırın. Sigara içmemek, içen birinin yanında asla durmamak korunmada önemli. Yün kıyafet ve battaniye yerine pamuklu kullanılması, toz tutacak halıların kaldırılması alerji riskini

azaltıyor. Yapılan bazı çalışmalar D vitamini kullanımının hem alerji riskini azalttığı hem de enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu gösterdi.

GRİBİN TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

Genellikle antibiyotik kullanımının en sık nedeni ateş, burun akıntısı ve öksürüğün eşlik ettiği üst solunum yolu hastalıkları. Ancak bilmeliyiz ki üst solunum yolu hastalıklarının yüzde 90'ına virüsler neden oluyor ve viral enfeksiyonlarda grip veya soğuk algınlığı gibi hastalık durumlarında antibiyotik kullanılmaz. Destek tedavi (bol sıvı alımı, istirahat, C vitamini alınması doğal yollardan, ateş düşürücü veya ağrı kesicilerle) ile 3-4 gün en fazla 1 hafta-10 gün içerinde hastalık tedavi edilir. Ancak 10-15 günü geçen sarı-yeşil burun akıntısı, öksürük, ateş bize sinüzit veya bronşit, zatürre gibi üst ve alt solunum yolunun bakteriyel infeksiyonunu düşündürür böyle durumlarda etkene yönelik antibiyotik hekim tarafından başlanması gerekiyor. Farklı bir durum olarak da 48-72 saati geçen 39 ve üzeri ateşlerde yine enfeksiyon odağı saptanarak etkene yönelik antibiyotik başlanmalı.

KALORİFERLER HASTALIKLARIN ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR

Kalorifer ve ısıtıcılar ortamın nemini azaltıyor ve havayı kurutuyor. Bu da hastalıkların şiddetini artırıp geçirme sürülerini uzatıyor. Kuru havanın solunması üst hava yollarını burun ve ağızı kurutuyor.

Sonuç olarak da burun, geniz hatta bronşlar hasarlanıyor. Kuru hava ile alınan oksijen miktarı da azalıyor. Özellikle oksijen ihtiyacı fazla olan büyüme çağındaki çocuklarda daha önemli hastalıklara ve ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu durumu azaltmak için kalorifer üzerine ıslak bez konulabilir, petek suluk takılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber