Mortgage söylentileri kiraları artırdı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Ekim 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ev kiralarının geçen yıla göre yüzde 50 arttığını söyleyen Büyüknohutçu, ?Ev kiralarında suni bir artış yaşandı. Bunun nedeni bankaların ucuz konut kredisi girişimleri ve Mortgage sistemi söylentileri oldu? dedi

Türkiye genelinde ev kiralarında, son bir yılda ciddi bir artış yaşandı. Ev kiralarının suni bir artış gösterdiğini belirten Kiracılar Derneği (Kira-Der) Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, bunun nedeninin bu ay içerisinde meclis gündemine gelmesi beklenen Mortgage söylentileri olduğunun altını cizdi. Ev kiralarının ve konut fiyatlarının bir önceki yıla göre ortalama olarak yüzde 50 arttığını söyleyen Büyüknohutçu, ?Tüm Türkiye genelinde ev kiralarının artmasının başlıca nedeni, bankaların ucuz konut kredisi girişimleri ve Mortgage sistemi söylentileri oldu? dedi. Her iki sistemin de ev sahibi olmak isteyenlerin değil, ev sahibi olanların işine yaradığını kaydeden Büyüknohutçu şöyle devam etti: ?Bankaların verdiği düşük konut kredileri, konut satış fiyatlarını bir kaç misline katladı. Fiyatı bu kadar artan konutlar, ev kiralarını tetikledi. Mortgage sistemi de, dar gelirlinin kira öder gibi küçük taksitlerle konut sahibi olabilecekleri bir sistemmiş gibi tanıtıldı. Mortgage söylentileri de aynı banka kredileri gibi ev fiyatlarını yukarı taşıdı. Evinin değerinin arttığını gören ev sahipleri de, evlerine yüksek kira istemeye başladı. Kira fiyatları balon gibi şişti.?

DENETİM GETİRİLMELİ Kira giderlerinin dar gelirlinin ve asgari ücretlinin kazancının neredeyse tümüne tekabül ettiğini ifade eden Büyüknohutçu, ?Asıl korkum kiraların daha da artması. Çünkü yasal bir denetim yok? diye konuştu. ?Kira ve ev fiyatlarına bir an önce bir denetim getirilmeli? diyen Büyüknohutçu çözüm önerisini de şöyle anlattı: ?Meclis'te görüşülmek üzere bekletilen Türk Borçlar Yasa Tasarısı'nın içine belediyelerdeki emlak fiyatlarını belirleyen komisyonlara, Kiracılar Derneği'nden de bir yetkili alınmalı diye bir madde eklenmeli.? Büyüknohutçu uygulamanın şöyle faydaları olacağını söyledi: ?Kira artışlarındaki başı boşluk engellenmiş olacak. Enflasyon rakamlarında düşüş yaşanacak. Ayrıca kayıtdışı kira gelirleri, kayıt altına alınmış olacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber