AB-Türkiye zirvesi bugün!

Bugün Brüksel'de gerçekleşecek Türkiye-AB Zirvesi için Ankara'nın dosyası hazır. Zirvede, Göç Eylem Planı ve Türkiye'nin 4 şartının bulunduğu iki dosya ayrı ayrı ele alınacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Kasım 2015 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB-Türkiye zirvesi bugün!

Zirveye, hem Türkiye hem AB tarafından en üst düzeyde katılım gerçekleşecek. AB tarafından Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır eşlik edecek. SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Ankara Brüksel'e şu mesajları verilecek:


KÜLFET PAYLAŞIMI BEKLİYORUZ: AB defalarca Türkiye ile külfet paylaşımına gireceğini söyledi. Ama bütün sorumluluğu Türkiye'nin sırtına yüklemekten başka bir adım atmadı. Sığınmacıların kayıt altına alınması, Türkiye'de çalışma izni verilmesi, geri kabul merkezleri gibi Türkiye'yi sürekli bürokratik bir yoğunluğun içine sokacak dayatmalarda bulundu. Ankara, Brüksel'de sığınmacı krizinin 'sığınmacıların AB'ye geçişinin Türkiye tarafından engellenmesi' ve 'para meselesi'ne indirgenmemesi gerektiğini, konuya adil bir külfet paylaşımı çerçevesinde yaklaşılması gerektiğini vurgulayacak.

RUSYA FAKTÖRÜ : Rusya'nın bombardımanları Türkiye'ye yönelik yoğun göç dalgası beklentisini arttırıyor. Sığınmacıların büyük çoğunluğu geri dönme umudu olmadan Suriye'den yola çıkıyor ve karadan 'Balkan güzergahını', denizden Ege'yi kullanarak, başta Almanya olmak üzere AB ülkelerine geçmeye çalışıyor. Eğer AB somut adımlar atmazsa, sığınmacı krizi devam edecek. AB'ye de bu bağlamda 'sığınmacı krizi ancak ve ancak ortak çabayla çözülebilir' mesajı verilecek.


TÜRKİYE'NİN DÖRT ŞARTI

Göç Eylem Planı ile birlikte Türkiye'nin müzakere sürecine ilişkin dört şartının bulunduğu ayrı bir dosya da Zirve'de ele alınacak. Müzakere sürecinde yeni fasılların açılması, Türkiye'nin AB Zirvelerine aday ülke olarak davet edilmesi, vize liberalleşmesi sürecinin canlandırılması şartlarının bulunduğu dosyada, ek olarak Türkiye'nin 'güvenli ülke' statüsüne geçirilmesi de bulunuyor.

"CİDDİ İLERLEME KAYDETİK"

Zirveye ilişkin SABAH'a bilgi veren üst düzey AB kaynakları, Göç Eylem Planı'nda ciddi ilerleme kaydettiklerini ve Türkiye'nin dört şartının karşılanması için çalıştıklarını vurguladı. Kaynaklar, 3 milyar Euro yardıma ilişkin hazırlıkların tamamlandığını, vize serbestisi sürecinin hızlandırılmasına ve fasılların açılmasına ilişkin bir takvim formüle edeceklerini kaydetti.


VİZE SERBESTİSİ 2017'DE

Kaynaklar, önümüzdeki yıl Türkiye'yi 'vize istenen' ülkeler listesinden çıkartmak için bir plan yaptıklarını aktardı. Edinilen bilgilere göre, planın gerçekleşmesiyle birlikte vize serbestisi 2017'de yürürlüğe girecek. Geri Kabul Anlaşması da önümüzdeki yılın ilk yarısında uygulamaya konulacak. Kaynaklar, ekonomik ve parasal politikaları içeren 17. faslın da açılmaya hazır olduğunu ancak Türkiye'nin istediği diğer 5 faslın açılması için de çalıştıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber