'Dünyada 3 çocuktan 1'inin nüfus kağıdı yok'

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nde düzenlenen Kariyer Günleri'ne konuk olan Yeryüzü Doktorları'ndan Dr. Havva Sula, Dr. Muhammet Atak ve Dr. Hatice Kübra Eke, iç savaşın ve kuraklığın yaşandığı bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşadıklarını paylaştılar. Sula konuşmasında, dünyada yaşayan 7.2 milyar insandan 6 milyarının az gelişmiş ülkede yaşadığını belirterek, "3 çocuktan birinin nüfus kağıdı yok" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2015 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Dünyada 3 çocuktan 1'inin nüfus kağıdı yok'

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nde düzenlenen Kariyer Günleri'ne konuk olan Yeryüzü Doktorları'ndan Dr. Havva Sula, Dr. Muhammet Atak ve Dr. Hatice Kübra Eke iç savaşın ve kuraklığın yaşandığı bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşadıklarını paylaştılar.

Dünyada yaşayan 7.2 milyar insandan 6 milyarının az gelişmiş ülkede yaşadığını belirterek konuşmasına başlayan Dr. Sula, 3 çocuktan birinin nüfus kağıdı olmadığını belirtti. Sinevizyon eşliğinde konuşmasını sürdüren Sula, Afrika'da insanların aylık 90 lira ile yaşamlarını sürdürdüklerinin altını çizdi. Sula, "Dışarıdan giden kıyafetleri giyiyorlar. Bir kız çocuğunun üzerinde kadın kombinezonu görünce çok üzülmüştüm. Ne olduğunu bilmeden giyinmişti" dedi.

Dünyada her 4 saniyede 1 kişinin yurdundan ve toprağından göç etmek zorunda bırakıldığını, 58 milyon çocuğun okula gitmediğini ve her 7 çocuktan birinin yetersiz beslendiğini de kaydeden Sula, günümüzde milyonlarca insanın sığınmacı olarak yaşadığını kaydetti. Lübnan, Suruç ve Orta Afrika'daki kampları anlatan Sula, "Oralarda düzenlediğimiz kurslarda insanlara ebe ve hemşirelik eğitimi veriyoruz" dedi.

"İYİLİK HAREKETLERİNDE YER ALMALIYIZ"

İÜ Tıp Fakültesi'nde eğitim görürken Genç Yeryüzü Doktorları Derneği'ni tanıdığını anlatan Dr. Muhammet Atak ise üyelerin dünyada bir insanlık faaliyetini yerine getirdiklerini kaydetti. Çocuklara öğütlerde bulunan Atak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zihninizin gelişmesi için bolca kitap okuyun. Sadece okula gitmekle eğitim olmaz. Sosyal sorunlara da eğilmeliyiz. Yaşadığımız çevreye ve topluma duyarlı olmalıyız, iyilik hareketlerinde yer almalıyız."

"EN GÜZEL GÜLEN ÇOCUKLAR AFRİKA'DA"

Ülkemizdeki 40 üniversitede Yeryüzü Doktorları'nın olduğunu belirten Atak, "Beş bin öğrenci arkadaşımız görev yapıyor. Derneğimize destek veriyorlar. Sizler de doktor, eczacı ve hemşire olarak bu insanlık görevine katkı sunabilirsiniz" dedi.

Dr. Hatice Kübra Eke de yokluk içinde yaşamalarına rağmen en güzel gülen çocukların Afrika ülkelerinde olduğunu belirtti. Çad'dan İstanbul'a gelir gelmez programa katıldığını anlatan Eke, duygularını şöyle dile getirdi: "Biz Afrikalı çocukları çok seviyoruz. Mülteci kampındaki bir çocuğa oyuncak penguen verdiğimde yaşadığı sevince şahit olunca şaşırmıştım. Yerinde zıplayıp döndükten sonra sevinçle gülümsemişti. Çok sevinmişti."

"SIĞINMACILARA UZANAN EL ANLAM KAZANDI"

Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Köse de konukların bilgi, tecrübe ve düşüncelerinden faydalandıklarını belirterek, "Yeryüzü doktorları bir insanlık görevi yapıyor. Suriye, Filistin ve Afrikalı sığınmacılara uzatılan yardım elleri günümüzde daha bir anlam kazandı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber