Emekli ve özürlünün vergisi parke taşına harcanacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Ekim 2006 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tek konutu olan emekli ve özürlülere tanınan emlak vergisi muafiyeti, belediyelere gelir sağlamak için kalkıyor. Beklenen gelir 200 milyon YTL. Kaldırımlar sökülüp tekrar yapılmasa bu muafiyet sürebilirdi

Emekli ve özürlüye emlak vergisi sürprizi (Emekli ve özürlüleri mağdur etmeyin!)

Tek evi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, yıllardır bu evleri için emlak vergisi ödemiyorlar. Dayanağı, Emlak Vergisi Kanunu'nun 8/2. maddesinde yer alıyor. Bakanlar Kurulu, her yıl maddenin verdiği yetkiyi kullanıyor, emekliler ve gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri için vergi oranı sıfırlanıyordu.

2007'de DEĞİŞİYOR

Daha sonra, hiçbir geliri olmayanlar, ev hanımları ve işsizler, son olarak da özürlüler kapsama alındı. Özürlüler, ilk defa bu yıl, yasa kapsamında tek meskenleri için emlak vergisi ödemediler.

Geçtiğimiz hafta Meclis'e sevk edilen ve önümüzdeki günlerde komisyonlarda ele alınması beklenen İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı'na göre bu durum değişiyor. Emlak Vergisi Kanunu yürürlükten kaldırılıyor. Bina, arsa ve arazilerin emlak vergileri, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu'nda düzenleniyor.

Bu yapılırken de Bakanlar Kurulu'nun emekli, dul ve yetim aylığından başka geliri olmayanların, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimleri ile özürlülerin tek meskenleri için emlak vergisi oranını sıfıra kadar indirme yetkisi kaldırılıyor. Konu, tasarının muafiyet hükümlerinde yeniden düzenleniyor. Ancak kapsamı daraltılıyor. 200 metrekarelik sınır, 150 metrekareye indiriliyor. Emekli, dul ve yetimler ile özürlüler kapsamdan çıkarılıyor.

Tasarıya göre sadece, hiçbir geliri olmayanlar, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 150 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf olacaklar. Yani, şu anda olduğu gibi emlak vergisi ödemeyecekler.

Emekli, dul ve yetimler ile özürlüler ise 150 metrekarenin altında da olsa tek evleri için 2007'den itibaren emlak vergisi ödemeye başlayacaklar. Hem de yüzde 50 zamlı tarifeden. Tasarı yasalaşırsa, evi İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde olan emekli ve özürlüler, binde 3 emlak vergisi, verginin yüzde 10'u kadar da Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı ödeyecekler. Bu uygulama belediyelere gelir sağlamak için yapıldı. Oysa belediyeler hiç gereği yokken 2006 yılının 8 ayında sadece kaldırımları yeniden söküp yapmak için 200 milyon YTL harcamış. Emekli ve özürlünün vergi muafiyeti kalkarsa beklenen gelir de işte tam bu kadar. Yani emekliler ve özürlüler bir anlamda belediyelerin kaldırım yenilemelerini finanse edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber