Mobilya ihracatı 2 kat artacak

Sektörde iç ve dış piyasada yaşanan durgunluğun siyasi istikrarla hareketleneceğini belirten mobilyacılar, 2019 seçimlerine kadar ekonomik istikrarla ihracatın 2 kat artacağını bildiriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2015 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mobilya ihracatı 2 kat artacak

İç ve dış piyasada yaşanan durgunluğun seçimler sonrası yerini hareketliliğe bıraktığını belirten mobilyacılar, sektörün ihracatının bir dahaki seçimlere kadar 2 kat artacağını belirtiyor.

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, şu an yıllık 3 milyar dolara yakın mobilya ihracatı yapıldığını belirterek, bu rakamın 2023 hedeflerine göre 10 milyar dolara yükselmesinin beklendiğini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Güleç, mobilya sektörünün her yıl yüzde 10-15 civarında büyüme gösterdiğini dile getirerek, bu yıl yaşanan siyasi istikrarsızlık ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle büyümenin yüzde 8 civarında olmasını beklediklerini aktardı.

Türkiye'nin son 13 yıldaki istikrarlı yönetim anlayışından en fazla mobilya sektörünün etkilendiğini ifade eden Güleç, ihracatın bu dönemde 350 milyon dolardan 2 milyar 400 milyon dolara kadar yükseldiğini hatırlattı.

"Siyasi istikrarsızlık sektöre durgunluk getirdi"

Güleç, son 13 yılda ihracatın 7-8 kat arttığını kaydederek, ancak son dönemde yaşanan siyasi istikrarsızlığın vurduğu sektörlerin başında mobilyanın geldiğini vurguladı.

Vatandaşların ortalama 9-10 yılda bir mobilya değiştirdiğini anımsatan Güleç, ekonomik sıkıntı esnasında tüketicinin mobilya ihtiyacını ertelediğini söyledi.

Güleç, bu nedenle istikrarsızlığın mobilya sektörünü vurduğunu belirterek, "Bu yüzden mobilya sektörü olarak iç piyasada Haziran seçimlerinden bugüne ciddi bir durgunluk yaşadık. Ancak şu anda sektörde hareketlilik başladı" dedi.

"2013 hedeflerinin altyapısı bu dönemde oluşacak"

"Önümüzdeki 4 yılın ekonomik açıdan iyi olacağını görüyoruz. Bu dönemi iyi geçirirsek 2023 hedefimiz olan '10 milyar dolar ihracat'a ulaşabiliriz. Bu dönemde bunun altyapısı oluşacak" diyen Güleç, 2000'in başlarında dünya mobilya ihracatı sıralamasında 23'üncü olan Türkiye'nin şu anda 12'nci sıralara yükseldiğini söyledi.

Güleç, "Mobilya ihracat sıralamasında ise hedefimiz 2023'te ilk 5 ülke arasında olmak" diye konuştu.

Şu anda ABD, Çin, Hindistan gibi büyük pazarlara girmeyi hedeflediklerini dile getiren Güleç, bu anlamda seçimlerin kendilerini motive ettiğini, büyük pazarlara açılarak ihracat hedeflerini daha rahat tutturabileceklerini ifade etti.

Güleç, "2023 hedeflerine giden yolda önümüzdeki seçimsiz 4 yılda mobilya ihracatını 2 kat artıracağız. Şu anda 3 milyar dolar olan ihracatımız 2019'da 6 milyar dolar olacaktır. Bu rakamın 2020'de 7 milyar dolar olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğan: Asgari ücretteki artış mobilya sektörüne de olumlu yansıyacak

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, 7 Haziran'dan sonra yaşanan siyasi istikrarsızlığın her sektör olduğu gibi mobilya sektörünü de olumsuz etkilediğini anlattı.

Kendileri için en önemli şeyin "siyasi ve ekonomik istikrar" olduğunu vurgulayan Doğan, "Şu anda 4 yıllık bir hükumetin kurulacak olması ve istikrarın sağlanması ile mobilya sektöründe işler çok daha iyi olacak. Ülkenin istikrar ihtiyacı vardı. İstikrar olduğu zaman her türlü geliri elde edebiliriz. İstikrar olsun ülkemiz istenildiği gibi büyür" diye konuştu.

Doğan, 2023 hedeflerine gitmek için yollarının açıldığını kaydederek, "Siyasi istikrarla mobilya sektöründe ihracat 4 yılda iki katına çıkar" dedi.

Doğan, hükumetin asgari ücret konusunda vaadine ilişkin sektör temsilcilerinin olumlu baktığını söyledi.

Başkan Doğan, "Asgari ücrette yaşanacak artış bizim sektörümüze de olumlu yansıyacak. En azından onlar da daha huzurlu alışveriş yapabilecek hale gelecekler. Bize kesin faydası olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber