Erdoğan'ın Pariste vereceği mesaj

Paris'te bugün başlayacak olan BM İklim Zirvesi'nde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şu mesajları verecek: Yeni iklim anlaşması şeffaf adil ve uzun ömürlü olmalı. Küresel sıcaklık artışı 2 derece ile sınırlandırılmalı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Kasım 2015 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan'ın Pariste vereceği mesaj

Liderler iklim değişikliğiyle mücadele için Paris'te bugün buluşuyor. İklim Zirvesi'nde 2020 sonrasında uygulamaya konulacak yeni anlaşma müzakere edilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı zirvede Türkiye, 2020 sonrası uygulamaya girecek yeni iklim anlaşmasında; adil, kapsayıcı ve şeffaf bir sistem oluşturulmasından yana. Emisyon azaltım yükümlülüğü olmamasına rağmen Türkiye yüzde 21 oranında yani 246 milyon tona kadar azaltım taahhüdünde bulunurken, Erdoğan da konuşmasında, "Bütün ülkeler sorumlulukları ve gelişmişlikleri oranında katkı sağlamalı. Gelişmekte olan ülkelerin azaltıma katılım isteğinin artırılması için etkin bir finans mekanizması kurulmalı" mesajı verecek. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Türkiye'nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar zirve ile ilgili şunları anlattı:


2023'TE YÜZDE 30 ORMAN...

Veysel Eroğlu: Türkiye, 2030'da yüzde 21'e kadar sera gazı emisyon azaltımı yapabileceğini bildirdi. İklim değişikliği ile mücadele konusunda, en etkin sektörlerden biri ormancılık sektörü. Bu kapsamda, son 13 yılda 4 milyon hektar ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması gerçekleştirilmiş olup, son 13 yılda takriben bir milyon hektarlık artımla orman varlığımız 21.7 milyon hektara ulaştırıldı. 2023'te ülke yüzölçümünün yüzde 30'unun orman alanına dönüştürülmesi hedefleniyor. 2030 itibariyle yılda 70 milyon ton karbondioksit emisyonu ormanlarımız vasıtasıyla tutulacaktır. İklim değişikliği sebebiyle sıcaklığın ve buharlaşmanın artacağı bölgelerde, sulanan alanlardaki tuzluluk artışına engel olmak için, toprak işleme, drenaj ve modern sulama teknikleri gibi tedbirler alınmakta, iklim değişikliğine bağlı olarak artması muhtemel su baskını, çığ, heyelan gibi tabii afetleri tespit edecek erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.


TÜRKİYE 2020 ADAYI

Mehmet Emin Birpınar: "Devletlerin konuştuğu 3 mesele var; terör, göç ve iklim değişikliği. Nasıl terör veya savaştan dolayı göç oluyorsa, iklim değişikliğinden dolayı da oluyor. Sıcaklığın 4 ile 5 derece artması durumunda 2100 yılında bir çok ada devleti sular altında kalacak. Yeni anlaşmanı unsurları şunlar: Emisyon azaltımı, uyum, finans mekanizması, teknoloji transferi, kapasite gelişimi ve şeffaflık. Şu andaki kavga gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki kavga. Birileri diyor ki 'Biz fazla para veremeyiz', öbürleri de diyor ki 'Siz para vermezseniz bu iş olmaz'. Dolayısıyla Paris Anlaşması'nda en kritik mesele finans meselesi. Anlaşma sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlandırmaya yönelik hedefe ulaşmayı temin etmeli. Azaltım ve uyum arasındaki hassas dengeyi koruyalım. 2020 yılındaki toplantıya Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerinden biri ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin şansı yüksek.

'TERÖR UZLAŞMA ŞANSINI DA ARTIRDI '

Fransa'nın başkenti Paris'te bugün start alan 21'inci Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP21) 195 ülke katılırken, 147 ülke devlet ve hükümet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Bu sayı, son Kopenhag zirvesinde 115'te kalmıştı. Yetkililer, ülkelerin 10 bin delegesinin yanı sıra 14 bin sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de zirvede yer alacağını duyurdu. Dünyanın dört bir yanından 3 bin kişilik gazeteci ordusu COP21'i takip edecek. Organizasyon alanında günde 40 bin kişinin gelmesi bekleniyor. 11 Aralık'a kadar sürecek zirvenin 180 ila 196 milyar dolar bütçesi olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan zirve delegeleri de Paris'teki saldırıların karbon salımını kısıtlayacak uzun vadeli bir uzlaşma şansını arttırdığı görüşünde. Müzakerelerde Küçük Ada Ülkeleri İttifakı'nın başkanlığını yapacak Maldivler'den Amjad Abdulla, "Bir uzlaşmanın daha olası olduğuna inanıyorum. Taraflar ilerleme kaydetmeye çok hevesli" dedi. İngiltere eski iklim değişikliği danışmanı Tom Burke de bazı liderlerin iklim değişikliğiyle mücadelenin "terörün" nedenlerinden birini ortadan kaldıracağı tezini işleyeceğini söylüyor.

PARİS'TE GÜVENLİK ALARMI...

13 Kasım Paris saldırılarının ardından iklim zirvesi için başkentte güvenlik önlemleri de en üst düzeye çıkarıldı. 15 bin 600 polis memuru görev alacak. Yetkililer hem terör eylemlerine hem de protestoculara karşı tetikte bekliyor. 24 çevre aktivistinin, 'şiddetli provokasyon şüphesi' dolayısıyla ev hapsine alındığı belirtildi. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de "Kamu güvenliği ve huzurunu tehdit edecek hiçbir olaya tolerans gösterilmeyecek" dedi.

OLAYLAR ÇIKTI

Paris'teki iklim zirvesi öncesi kentte protesto gösterileri yapan gruba polis müdahale etti. Kentte güvenlik birimleri teyakkuz halinde...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber