İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Bursa'da AFAD ve DSİ gibi kurumların çalışanlarına yönelik su kaynaklarıyla ilgili eğitim toplantısı düzenlendi Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Akbaş: Bu sınırlı kaynak, nüfus artışı, iklim değişikliği ve tüketim politikalarının baskısı altındadır. Dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkede şimdiden su sıkıntısı çekilmektedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2015 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, sınırlı bir kaynak olan suyun, nüfus artışı, iklim değişikliği ve tüketim politikalarının baskısı altında olduğunu belirterek, "Dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkede şimdiden su sıkıntısı çekilmektedir" dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce Bursa'da "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Olan Etkisi" konulu eğitim programı düzenlendi.

Akbaş, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Devlet Su İşleri (DSİ) Bursa Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarının katıldığı ve 4 gün sürecek toplantının açılışında yaptığı konuşmada, mevcut koşullarda dünyadaki toplam su miktarının sadece 10 binde birinin kullanılmasının mümkün olabildiğini söyledi.

Bu miktarın, kıtalar arasında su potansiyeli ve yaşayan nüfus oranına göre çok farklı ve dengesiz dağılım gösterdiğini vurgulayan Akbaş, "Su, sınırsız bir kaynak değil, son derece sınırlı bir kaynaktır. Bu sınırlı kaynak, nüfus artışı, iklim değişikliği ve tüketim politikalarının baskısı altındadır. Dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkede şimdiden su sıkıntısı çekilmektedir" diye konuştu.

Akbaş, Türkiye'de peş peşe görülen sağanaklar ya da uzun süren hafif yağışlar sonucu oluşan taşkınların, can ve mal kayıplarına yol açtığını hatırlattı.

Özellikle son yıllarda artan şehirleşme, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle taşkın ile heyelanlardaki can ve mal kayıplarının önemli boyutlara ulaştığını dile getiren Akbaş, "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi ile ülkemizdeki 25 nehir havzasının her birinin iklim değişikliği projeksiyonlarının oluşturulması, yer altı su potansiyeli ve yer üstü suyu değişimlerin tespiti, havza özelinde su potansiyeli modelleme çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan verilerle sektörlere su etkisinin analizinin yapılması ve uyum faaliyetleri önerilerinin oluşturulması hedeflenmektedir" ifadesini kullandı.

Akbaş, sürdürülebilir kuraklık yönetimi için kuraklık analizleri, modelleme çalışmaları, sektörel etkilenebilirlik analizleri gibi birçok çalışmaya dayanarak tespit edilen kuraklık riski yönetimi için havza bazında yapılacak çoklu tedbirleri içeren çalışmaları bir plan ve program çerçevesinde, entegre bir yaklaşımla ele alan "Kuraklık Yönetim Planları" hazırlandığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber