İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Komandoların ölümle burun buruna eğitimi

KOMANDOLARIN yuvası Isparta'nın Eğirdir İlçesi'ndeki Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda 10 hafta süren komando temel kursunun ardından gerçekleştirilen arazi tatbikatı nefesleri kesti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Kasım 2015 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Komandoların ölümle burun buruna eğitimi

Gerçek mermi ve patlayıcıların kullanıldığı tatbikatta 10 gün arazide kalan komandolar yakaladıkları yabani hayvanları yiyerek hayatta kaldı, yüksek mağaralara tırmandı, çamurlu sulardan geçip sarp kayalıklardan indi. Komandolar, tatbikat sonunda ant içip 'mavi bere' taktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği komandoların yetiştirildiği Eğirdir'deki Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı kapılarını Doğan Haber Ajansı'na (DHA) açtı. Gerçek mühimmatlar, fiziki ve psikolojik engeller, modern teçhizatla verilen eğitimler, açlığa ve uykusuzluğa inat pes etmeyen komandoları görüntüleyen DHA ekibi, verilen eğitimlerden sonra gerçekleştirilen zorlu arazi tatbikatını da izledi.

ZORLU HAVA- ARAZİ ŞARTLARI

Gönüllülük esasına göre seçilen subay ve astsubaylardan giriş testini başarı ile tamamlayanlar, 10 hafta süren komando temel kursu için Eğirdir'deki Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'na geldi. Bu eğitimde komandolara zorlu hava ve arazi şartlarında karadan, sulardan düşmanın derinliklerine sızma kabiliyeti, keşif yapma, taktik akın icra etme, pusu yöntemleri, muharebe şartlarının ruhsal ve fiziksel şartlarına dayanma gücü kazandırıldı.

450-500 KİLOMETRE YÜRÜYÜŞ

Fiziki yeterlilikleri geliştirilen komandolara daha sonra yükseklik korkusunu yenmek ve cesaret kazandırmak maksadıyla dağcılık eğitimleri verildi. Dünyada bir başka benzeri bulunmayan 76 metre yüksekliğindeki çok maksatlı kuleye çeşitli yöntemlerle tırmanan ve inen komandolar, 127 engelden oluşan özel engel parkurunu geçti. Kurs süresince yaklaşık 450- 500 kilometre mesafeyi yürüyerek kat eden subay ve astsubaylar, zorlu eğitimin ardından bir komandonun nasıl yetiştirildiğinin tüm detaylarıyla anlatıldığı arazi tatbikatına çıktı.

ŞİDDETLİ YAĞMUR VE SOĞUK

Komandoların tatbikat bölümünde icra ettiği faaliyetler nefesleri kesti. Senaryo gereği komandolar, düşman hattı olarak seçilen bir bölgeye sızma faaliyeti gerçekleştirip düşmanı etkisiz hale getirmekle görevlendirildi. Zırhlı 'Kirpi' ve 'Kobra' araçlarıyla tatbikat bölgesine intikal eden komandolar, şiddetli yağmur ve soğuk hava altında arazide aç, susuz ve uykusuz görev yerlerine doğru intikale başladı.

40 KİLOLUK ÇANTAYLA İNTİKAL

İlk olarak arazideki mayın ve el yapımı patlayıcılara müdahale eden komandolar, 40 kilogramlık sırt çantaları ve teçhizatlarıyla gece karanlıkta düşmana hedef olmadan ilerledi. Bu zorlu intikal boyunca tüm engelleri geçen komandolar arazide düşmana tespit edilmeden görevlerini yerine getirmek zorunda. doğa içerisinde açlıklarını bastırabilmek için de yakaladıkları kurbağa ve yaban hayvanlarını yedi.

GERÇEK MERMİ VE PATLAYICI

Dedegöl Dağı eteklerinde bulunan Yaka Kanyonu'ndan geçiş ise inanılmaz görüntülere sahne oldu. 6 kilometrelik kanyon geçişi tam 3 saat sürdü. Metrelerce yükseğe halatlarla tırmanıp sarp kayalıklardan saniyeler içinde inen komandolar, intikalin sonunda düşman hattına sızma faaliyeti gerçekleştirdi. Tatbikatın en kritik safhası olarak kabul edilen sızma faaliyetinde gerçek mermi ve patlayıcılar kullanıldı. Düşman ateşi altında sürünerek ilerleyen komandolar kimi zaman birer çalı, kaya ve toprak oldu. Başlarının üzerinden geçen mermiler ve yanı başlarında patlayan bombalara rağmen düşmanı etkisiz hale getiren komandolar, hava araçlarıyla yuvaya döndü.

MAVİ BERELERİNİ TAKTILAR

Isparta, Antalya, Afyonkarahisar ve Konya illerini kapsayan geniş bir coğrafyada gerçekleştirilen eğitim ve tatbikatlarda her şartta hayatta kalmak için eğitim alan komandolar haftalar süren zorlu eğitimi başarıyla tamamlamanın karşılığında 'mavi bere' takmaya hak kazandı. Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın simgesi olarak gösterilen, yamaçlarında "Güçlüyüz, Cesuruz, Hazırız" yazan 1749 rakımlı Sivri Tepe'ye tırmanan komandolar burada dalgalanan Türk bayrağı altında komando andı içip mavi berelerini taktı.

YILDA 18 KURS 7500 KURSİYER

Temel hedefi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komando ihtiyacını karşılamak ve Terörizmle Mücadele Harekatı'nda görev alan personeli eğitmek olan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda yılda 18 farklı kurs düzenleniyor ve 7500 kursiyere eğitim veriliyor. 14 farklı arazi tatbikatı gerçekleştiren komutanlığın kurslarına, dost ve müttefik ülke subay ve astsubayları da katılıyor. Şu ana kadar 19 farklı ülkeden toplam 2262 misafir askeri personele değişik sürelerde kurs verildi.

Parolası, "Eğitimde merhamet, vatana ihanet" olan Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın eğitimlerinde temel amacın kurs gören vatan evlatlarının içerisinde mevcut olan savaşçı ruhu ortaya çıkarmak olduğu kaydedildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber