Türkiye'nin 'sözlü tarihi' kayıt altına alınacak

- Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye genelinde yapılmı tüm "sözlü tarih" çalımalarını bir araya getirmeyi hedefleyen "Sözlü Tarih Aratırmaları Veritabanı" projesini başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2015 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin 'sözlü tarihi' kayıt altına alınacak

Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye genelinde yapılmı tüm "sözlü tarih" çalımalarını bir araya getirmeyi hedefleyen, "Sözlü Tarih Aratırmaları Veritabanı" projesini başlattı.

Bilim ve Sanat Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2003 yılından itibaren sözlü tarih çalımaları yürüten Vakıf, Türkiye'nin hafızasına önemli katkılar sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirdi. Proje ile önce İstanbul, sonra Türkiye genelinde yapılmı tüm sözlü tarih çalımalarının aynı veritabanında toplanması hedefleniyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteği ve İstanbul ehir Üniversitesi'nin ortaklığıyla yürütülecek "Sözlü Tarih Aratırmaları Veritabanı" ve "İstanbul'un Mekansal ve Kültürel Çeitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi" kapsamında, öncelikle 1980'li yıllardan balayarak gittikçe yaygınlaan ve sayısı binlere ulaan sözlü tarih çalımalarına eriim imkanı sunan bir veritabanı oluturulacak.

Yurt içi ve yurt dıında faaliyet gösteren akademisyenlerin, öğrencilerin ve bireysel aratırmacıların kullanımına sunulacak Sözlü Tarih Aratırmaları Veritabanı, bilimsel çalımalarda kullanılabilir nitelikte güvenilir, kapsamlı ve tasnifli bir bavuru kaynağı olacak. Veritabanı interaktif, yenilenebilir bir web sitesi aracılığıyla eriime sunulacak.

Bir yıllık proje süresince ayrıca, sonraki yıllarda yapılacak çalımalara model oluturabilecek sözlü tarih görümeleri de gerçekletirilecek. İstanbul'un mekansal ve kültürel çeitliliğini yansıtan en az 30 isimle yapılacak görümeler sayesinde aratırmacılara görüme, görüntü, ses, kayıt ve depolama konularında yöntem ve süreç modeli sunulmu olacak.

Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde yazılı, görsel ve iitsel malzemelerin bulunduğu kapsamlı bir kütüphanenin de kurulacağı proje çerçevesinde eğitim faaliyeti de öngörülüyor. Sözlü Tarih Aratırmaları Projesi'nde görev yapan personelin yanı sıra bu alanda faaliyet göstermek isteyen kiilerin de katılacağı teorik ve pratik eğitimleri, uzman aratırmacılar verecek.

Proje hakkında ayrıntılı bilgiye "www.sozlutarih.org.tr" adresinden erişilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber