Gümrük Bakanlığı'ndan uzman yardımcılığı hakkında bilgilendirme

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcısı Alım Rehberi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Aralık 2015 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük Bakanlığı'ndan uzman yardımcılığı hakkında bilgilendirme

GÜMRÜK VE TİCARET UZMAN YARDIMCILIĞI ALIM REHBERİ

Ankara; Kasım/2015

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA GÜMRÜK VE TİCARET UZMAN YARDIMCISI ALIMINA İLİŞKİNİŞLEMLER

Bakanlığımızda bulunan A grubu kadrolar içerisinde yer alan Gümrük ve Ticaret UzmanYardımcısı kadrosuna yapılacak atamalar ve diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.

Mesleğe Giriş

Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcısı adayları; Bakanlıkça uygun görülecek tarihlerde açılacak giriş sınavı ile alınırlar. Adayların, KPSS sınavında Bakanlıkça belirlenecek puan türünden yeterli puanı almaları ve son başvuru tarihinde geçerli olmak kaydıyla, Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden birinden YDS'den en az (C) seviyesinde belge veya dil yeterliliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan belgeye sahip olmak gerekmektedir.

Sınav Duyurusu

Bakanlığımızda Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcılığı kadrosu için ortaya çıkan personel ihtiyacı, belirlenen dönemlerde sınav tarihinden en az 30 gün önce Resmi Gazete'de, web sitemizde (www.gtb.gov.tr/duyurular) yayınlanan ilanlarla duyurulmakta olup, ayrıcaTürkiye genelinde yayınlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde ve Devlet Personel Başkanlığının Kamu Personel Alım İlanları bölümünde yayımlanmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcılığı alımı yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı yapılmaktadır. Yazılı sınava başvuru yapmak isteyen adaylar sınav ilanı yayınlanan dönemde Bakanlığımızca açılan başvuru linkinde bulunan iş talep formunu elektronik ortamda doldurarak müracaat ederler.

Adaylarda Aranılacak Şartlar

a) Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcılığı sınavına başvurabilmek için;

1) Son başvuru tarihi itibariyle geçerlilik süresi dolmamış KPSS'de Bakanlıkça bölümlere göre belirlenen asgari puanı almış olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı genel şartları taşımak,

3) Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak,

4) Üniversitelerin en az dört yıllık eğitim veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme ve mühendislik fakülteleri ile diğer fakültelerin matematik ve istatistik bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurtiçi veya yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak (Bakanlık, ihtiyaca göre fakülteler ve/veya fakültelerin bölümleri itibariyle sınırlama yapabilir),

5) Son başvuru tarihinde geçerli olmak kaydıyla, Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden birinden YDS'den en az (C) seviyesinde belge veya dil yeterliliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan belgeye sahip olmak,

6) Erkek adayların askerliğini yapmış, erteletmiş olmak veya askerlikle ilişiği bulunmamak.

Sınava İlişkin Şartlar

Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki aşamada gerçekleştirilir. Giriş sınavının yazılı aşaması; alan bilgisi ve yabancı dil bölümlerinden oluşur.

(a) Alan bilgisi bölümü; Bakanlıkça belirlenen alanlardan, yabancı dil bölümü ise; adayın iş talep formunda belirttiği yabancı dilden oluşur.

(b) Alan bilgisi bölümünün ağırlık puanı %65, yabancı dil bölümünün ağırlık puanı ise %35 tir.

Yazılı sınav notu, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda başarılı sayılabilmek için, her bölümden 60 tam puandan az almamak şartıyla iki bölümün ağırlıklı ortalamasının en az 70 tam puan olması gerekir. Adaylar, en yüksek puanı alandan başlamak üzere sıralanır. Bakanlık, bu sıralama dahilinde giriş sınavı ilanında belirtilen kadro sayısının iki katı kadar adayı sözlü sınavına çağırır.

Sözlü sınav, adayların;

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir.

Sözlü sınavda başarılı sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Adayların, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasını almak suretiyle giriş sınavı nihai başarı listesi tespit edilerek işe başlama evrakları istenir.

Uzman yardımcılarının görevleri

Uzman yardımcıları;

a) Çalıştıkları birimin görevlerine ilişkin mevzuatın uygulanması, yorumlanması ve geliştirilmesine ilişkin işleri yapmak,

b) Görevlendirildikleri konularda yapılacak araştırma, inceleme ve diğer çalışmalar için gerekli dokümanları toplamak ve ön hazırlıkları yapmak,

c) Görev alanına giren konulardaki ulusal ve uluslararası mevzuatı izlemek,

ç) Birim amirlerince verilen benzeri nitelikteki görevleri yapmak,

hususlarında görevlidir.

Uzman yardımcılarının çalışma düzeni ve sorumluluğu

Uzman Yardımcıları, mesleki ve uygulamalı eğitim sonrasında Bakanlığın görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere, merkez teşkilatındaki hizmet birimlerinde bir uzman gözetiminde görevlendirilirler. En az bir yıl, çalıştıkları Birimdeki daire başkanınca uygun görülen uzman gözetimi altında ve uzmanlarla birlikte çalışmalarını yürütür. Uzman Yardımcıları, kendilerine verilen görevleri mevzuata uygun olarak ve zamanında yerine getirmekten bağlı bulunduğu daire başkanına karşı doğrudan sorumludur.

Uzmanlığa Atanma

Uzman Yardımcıları, üç yıllık uzman yardımcılığı dönemi sonunda hazırlayacakları uzmanlık tezlerinin kabul edilmesi, yazılı ve sözlüden oluşan yeterlik sınavını geçmeleri ve yabancı dil koşulunu yerine getirmeleri suretiyle Gümrük ve Ticaret Uzmanlığına atanırlar. Bu koşullar haricinde mesleğe dışardan atama yapılamaz.

Gümrük ve Ticaret Uzmanlarının Görev ve Yetkileri

(1)Uzmanlar, Bakanlığın görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere, merkez teşkilatındaki hizmet birimlerinde görevlendirilir.

(2) Uzmanların görev ve yetkileri aşağıda sayılmıştır:

a) Kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta belirtilen iş ve işlemleri yapmak,

b) Bakanlığın görev ve amaçları kapsamında, araştırma ve inceleme yapmak, proje üretmek ve geliştirmek,

c) Bakanlığın görev alanına giren konulardaki mevzuat çalışmalarında yer almak,

ç) Bakanlığı yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen toplantı, seminer, kurs ve konferanslarda temsil etmek ve Bakanlık görüşü oluşturulmasına katkıda bulunmak,

d) Gümrük ve ticaret konularında ihtiyaç duyulan hususlara ilişkin olarak, görevlendirilmeleri halinde yurtiçinde ve yurtdışında kurs, seminer ve konferans vermek,

e) Gümrük ve ticaret mevzuatı çerçevesinde çalıştıkları birimin görev alanı kapsamında, verilecek kararlara esas olmak üzere yerinde araştırma veya değerlendirme yaparak raporlar hazırlamak,

f) Uzman yardımcılarının bilgi ve tecrübelerinin geliştirilmesine yardımcı olmak,

g) Birim amirlerince verilen benzeri nitelikteki diğer görevleri yapmak.

(3) Uzmanlar, birinci fıkrada belirtilen hizmet birimlerinde görevlendirilmeleri esas olmakla birlikte Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri ile İl Müdürlüklerinde unvanlarına ve kariyer meslek niteliklerine uygun görevlerde geçici olarak görevlendirilebilirler.

Gümrük ve Ticaret Uzmanı İstihdamının Yasal Çerçevesi

14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41 inci maddesi ile 3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Gümrük ve Ticaret Uzmanlığına ilişkin düzenlemeler, 08/08/2012 tarihli 28378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük ve Ticaret Uzmanlığı Yönetmeliğinde yapılmıştır.

Kariyer İmkanları

Gümrük ve Ticaret Uzmanları, ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşımak kaydıyla sahip oldukları nitelik ve tecrübeleri ile Bakanlığın tüm idari kadrolarına atanabilecekleri gibi, uluslararası kurumlarda veya özel sektörde görev alabilirler.

Yurtdışında Eğitim

Gümrük ve Ticaret Uzmanları, ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşımak şartıyla, yetiştirilmek üzere yurtdışı eğitimine gönderilirler.

Yurtdışı Toplantılara Katılım ve Temsil

Gümrük ve Ticaret Uzmanları, mesleklerinin doğası gereği görev alanları ile ilgili yurtdışı toplantılara Bakanlığı temsilen sıklıkla katılırlar.

Yurtdışı Sürekli Göreve Atanma

Gümrük ve Ticaret Uzmanları, gerekli şartları taşımaları halinde Bakanlığın yurtdışı kadrolarına atanabilirler.

Mali İmkanlar

Gümrük ve Ticaret Uzmanları, 1. Derece kadroyu hak etmiş olmaları halinde 3600 ek gösterge ve 2000 makam tazminatı göstergesine sahip olup, 666 sayılı KHK hükümleri gereği aylık alırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber